úterý 8. května 2018

Co čteme... Jaro je tu!

Jako obvykle máme s dětmi rozečtených několik knížek najednou. Vždycky je to nějaký příběh, něco o přírodě, něco tématického k ročnímu období, něco vlastivědného podle toho, kam se zrovna chystáme, nějaká encyklopedie na libovolné téma, něco princeznového...

Z jarních knížek letos jednoznačně vyhrála příjemná knížka Andrey Popprové Jaro je tu! V knihovně jsem jarních knížek vypůjčila celý komínek, ale tahle děti zaujala jednoznačně nejvíc a vraceli jsme se k ní stále znovu a znovu.



Knížka má pro děti několik zásadních plus - jednak je interaktivní. Neustále děti vtahuje pomocí různých drobných úkolů, hledaček a otázek. Naše děti jsou ve věku, kdy je tohle hodně baví. Druhou výhodou jsou ilustrace, které děti znají z časopisu Puntík a které se jim líbí. A třetí výhoda byla, že jsme knížku četli skutečně uprostřed jara, takže všechno bylo hezky tematické a hodilo se nám to jako oslí můstek k dalšímu povídání o tom, co jsme zažili, co nás čeká, na co se těšíme...

Já na knížce oceňuju, že v ní není mnoho textu, takže se vydrží soustředit i mladší děti. Ideální je pro předškoláky a mladší školáky. Fajn je střídání různých druhů písma, některé části jsou psané kapitálkami, jiné zas psacím písmem, takže začínající čtenáři  mohou pěkně trénovat.

Obsahově knížka pokrývá všechny významné svátky a zajímavé situace během jara - od prvních sněženek po kvetení třešní a "Zmrzlé". Vypráví o různých lidových tradicích, běžných zvycích, nevyhýbá se ale ani velikonočnímu příběhu o ukřižování Krista. Bere to sice hopem, ale to už je na každém z rodičů, jestli bude vyprávět dál. Pro nás jsou všechny knížky hlavně odrazový můstek k dalšímu povídání. Mě moc těší, že to tam vůbec je.

Když jsme s dětmi objevili v knihovně další knížku Andery Popprové, Malované příběhy, museli jsme ji nutně rovnou vzít domů :) A na letní prázdniny si objednáme Pavoučí prázdniny.













PS: Veškeré knížky, hračky, hry a pod. jsem si koupila nebo půjčila v knihovně. A doporučuju je čistě proto, že ráda šířím dobré věci dál. Žádný článek tady na blogu není sponzorovaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat