čtvrtek 9. srpna 2018

Aplikace Skryté příběhy

Někdy na jaře jsem dostala tip na aplikaci Skryté příběhy. Teď jsem se rozhodla ji blíže prozkoumat a protože nás s dětmi hodně chytla, předávám tip dál :)


Trasa cesty je v mapě označená žlutou linkou, vaši polohu značí panáček a jednotlivé zastávky jsou označené kolečkem. Splněný úkol je zaškrtnutý. Tohle je naše úspěšně dokončená mise Císařova díra o výstavbě Rudolfovy štoly.



O co jde? 


Skryté příběhy je hra, ve které mají děti za úkol pomáhat různým historickým osobnostem v krizových situacích, řešit s nimi problém nebo jim pomoci s nějakým velkým úkolem. To celé je navázané na ústřední motiv (podle mého celkem zbytečný, ale proč ne), kde se mimozemšťan To-To snaží vypátrat zloducha Timora Temnonoše, který rozsévá strach a beznaděj. Oba mají schopnost cestovat časem a na různá místa, takže se Timor může skrývat úplně kdekoli napříč dějinami. V každém příběhu je zmíněný a děti ho mají pomoci vypátrat.


Jak to funguje? 


Zaregistrujete se do hry na webu projektu (TADY), stáhnete si aplikaci (pořídíte ji klasicky tam co všechny aplikace do mobilu; musí to být dotykáč, ale nepotřebujete nutně mobilní data) a můžete začít. Doma na wi-fi si můžete stáhnout podklady pro misi včetně offline mapy, takže v terénu pak nejste závislí na datech.

Hra je rozdělená do jednotlivých misí - výletů. Každá mise je jeden dobrodružný příběh na pokračování, vždycky je tematicky navázaný na místo, kde se výlet odehrává. Odkazuje ke konkrétní historické události a příběhem provází skutečná nebo fiktivní historická osobnost. Ta příběh vypráví, vtahuje děti do děje. To-To dává dětem různé úkoly a tím je posouvá v ději příběhu.

Vyberete si misi (třeba podle toho, kam se chcete podívat, kde to ještě neznáte, nebo podle tématu...) a vyrazíte. U každého výletu je v aplikaci uvedené, jak dlouhý (obvykle 1-3 km, do dvou hodin) je a zda je cesta vhodná pro kočárky nebo ne. Vždy také najdete mapu s jednotlivými zastaveními a částmi příběhu. Jsou zeleně zbarvené - neaktivní. Když dorazíte na místo, které je v mapě vyznačené, políčko se aktivuje - přebarví na červeno. Můžete si přečíst nebo poslechnout část příběhu, ve které postava řeší nějaký problém. Abyste jí mohli pomoci, musíte zodpovědět otázku nebo vyřešit úkol a označit správnou odpověď. Řešení obvykle najdete na tom konkrétním místě (šifra složená z písmen na pamětní desce, spočítat schody, najít značku nebo konkrétní strom atd.). Abyste mohli otázku vyřešit, musíte být na místě (políčko je jinak neaktivní) a najít řešení přímo tam (z domova ho nevymyslíte). Díky tomu vás příběh "nutí" pokračovat dál a dál. Když odpovíte správně, získáte body do hry a dozvíte se, jak jste postavě příběhu pomohli. A můžete pokračovat dál na další zastávku, dozvědět se další část příběhu. Aplikace vám v mapě ukazuje, kde je další zastávka, vaši polohu a také vzdálenost v metrech. Když se přiblížíte na cca 50m, aktivuje se další políčko. Splněný úkol se zobrazuje jako zaškrtnuté políčko.

Pokud se stane, že odpovíte špatně, nedozvíte se konkrétní řešení problému a nedostanete body, ale můžete pokračovat dál. Z kontextu vyplyne, jak příběh pokračuje, takže nemusíte mít obavy, že se ztratíte v ději. Nedozvíte se třeba, kolik podpěr bylo třeba opravit ve štole, aby byla bezpečná a funkční. Z příběhu ale vyplyne, že se dílo podařilo a štola začala plnit svoji funkci. Odpovědi není možné opravit a jednou splněná mise je navždy splněná. Nemůžete za ni získat body víckrát. Můžete ji ale vymazat a začít plnit znovu od nuly.




Pro koho jsou Skryté příběhy určené?


Obsahově cílí jednoznačně na mladší školáky. My jsme vyrazili s naší brzy-předškolačkou a brzy-prvňáčkem, Maluchem na golfkách a plastovém odrážedle, obvykle taháme ještě koloběžku a kočárek pro panenky. Všechno se dá :) Děti příběhy bavily a když něčemu nerozuměli, vysvětlila jsem jim to nebo převyprávěla jinak. S golfáčem jsme zvládli i mise nevhodné pro kočárky. Znamenalo to vynášení schodů nebo drncání po lesní cestě s kořeny a výmoly. Tedy nic, co by pro matku v Praze nebylo na denním pořádku :) Pokud jste zvyklí s kočárkem nebo odrážedlem absolvovat úplně cokoli, nenechte se zviklat a vyberte si misi libovolně. Pokud máte ale pro kočárek nebo odrážedlo rádi opravdu rovný a bezpečný terén, zohledněte to ve výběru.



Takhle se v mapě zobrazuje umístění jednotlivých misí včetně těch, které už máte splněné.

Naše zkušenost


Zatím máme za sebou tři mise tady v Praze, je jich tu ještě minimálně deset :) Všechny cesty nás bavily a zavedly nás na místa, která jsme neznali. Dokonce i pro mě to bylo zajímavé a objevné a to mám Prahu prochozenou celkem dost. Líbí  se mi, že výlety nejsou umístěné jen v centru, "na památky" se dostaneme dost i bez různých aplikací. Ale jít se jen tak projít do parku ve Hvězdě nebo do Stromovky obvykle znamená, že chvilku jdeme pěšky a pak už je to jen tour po hřištích. Děti jen tak samotné courání po parku nebaví. V tomhle nám Skryté příběhy daly skvělý impuls, jak strávit venku mnohem víc času. Samozřejmě ta hřiště nevynecháme, cestou svačinkujeme, piknikujeme, dáme si zmrzku, stavíme domečky... a pak zase pokračujeme dál. Takže mise na hodinu byla v našem podání třeba na celé odpoledne. Ale pro všechny to bylo zábavné a i v tom vedru minulých dní dětem tolik nevadilo šlapat (nebo sice kňouraly, ale večer si pochvalovaly, jak to bylo super).

Hodně se mi líbí, že příběhy si můžete přečíst sami, nebo si pustit audioverzi. Ta je opravdu hezky udělaná, s doprovodnými zvuky, dramatická... Děti opravdu vtáhne do děje.

Je skvělé, že mise jsou napříč celou republikou. Jen mě trochu děsí představa, že to děti (i mě) chytne až tak, že budeme muset plánovat dovolené podle toho, kde si potřebujeme "splnit" :D Na druhou stranu, proč ne :)

Další pozitivum je, že i když si můžete příběh přečíst nebo poslechnout předem (tyhle části jsou přístupné po celou dobu), pokud nedojdete na místo a nevyřešíte úkol, nedozvíte se, zda a jak jste postavě pomohli s problémem a taky nezískáte body do hry. Ty by měly sloužit k tomu, že se ve hře posunete dál, budete se moci zúčastnit i dalších misí, které jsou zatím skryté. Tam ale zatím nejsme, tak nemám zkušenost :) Každopádně je to pro děti velká motivace všechna místa v mapě objevit a dojít tam. A tak se rovnou seznamují také s orientací v mapě. V mobilu je to pro ně snadné, když jim panáček označuje jejich aktuální polohu a zastávky jsou blízko u sebe. Já mám raději klasické papírové mapy a na běžné výlety nosíme ty, ale děti zatím až tak moc nelákalo podle nich chodit. Tohle může být docela fajn překlenovací můstek

Oceňuju, že autoři vytvořili dramatické příběhy na pozadí skutečných historických událostí z doby velmi dávné i docela nedávné (třeba pražská ZOO pod vodou v roce 2002) a navázali je na místa, kde se ty události skutečně staly. Mohli jsme si s dětmi na Bílé hoře povídat o bitvě na Bílé hoře a rovnou si ten příběh dát i do souvislosti s příběhem o Kryštofu Harantovi, se kterým jsme se seznámili na hradě Pecka (o tom víc TADY) a znovu na Staroměstském náměstí. Myslím, že pro předškoláky a mladší školáky jsou příběhy nejlepší cesta, jak je seznamovat s dějinami. Data a časová osa jsou pro ně zatím zbytečné, dějiny jsou pro mě shluk navzájem nesouvisejících příběhů. Postupně si říkáme, co bylo před čím a tak se jim začne v hlavě skládat sled událostí. A někdy a druhém stupni dojde i na tu časovou osu. Zatím nám příběhy a jejich navázání na konkrétní místa maximálně vyhovují.

Za sebe tedy Skryté příběhy určitě doporučuju a těším se, kam vyrazíme dál :)
A co vy? Znáte? Vyzkoušíte? :)


Edit po tři čtvrtě roce: Máme splněných 10 misí převážně po Praze a nadšení zůstává. Díky příběhům se vracíme na místa, která dobře známe (Petřín, Vyšehrad, Stromovka, ulice a náměstí v centru...) a poznáváme je zase jinak. Zatím nejlepší byla mise v Táboře, Dačicích a golem v pražském Židovském městě. Na ty vzpomínáme, dostaly se i do naší rodinné kroniky a občas děti uvažují o tom, že mise vynulujeme a dáme si je znovu :)

1 komentář: