úterý 21. srpna 2018

Téma pro první třídu DV - Poznáváme Prahu

Jak už jsem spala TADY, rozhodla jsem se pro první školní rok naší domácí školy (Synek bude prvňák a Mrňavka předškolní) naplánovat několik celoročních témat. Pomůže nám to trochu strukturovat aktivity, přirozeně budou vyvstávat témata a když zrovna nebudeme mít do čeho píchnout, celoroční téma mi pomůže najít další inspiraci. Aspoň doufám :)

V minulém roce jsme experimentálně ověřili, že všichni potřebujeme trochu řádu a organizace. Když si na den nic nenaplánujeme, snadno se stane, že se nám den rozplizne do domácích prací, koukání na pohádky a bloumání od ničeho k ničemu. Není to nic špatného, občas jsou takové dny třeba. Ale všem nám víc vyhovuje, když máme už od rána představu, co se bude dít. A vymýšlení programu zatím bývá na mně. Nepředstavuju si ta celoroční témata jako nějaký závazek, spíš jako zdroj inspirace, kam sáhnout, když zrovna děti nebudou mít samy nápad.

Bydlíme na okraji Prahy a v minulém roce jsme začali trochu víc vyrážet i do centra. Se třemi mrňaty jsem se dřív cestám mhd spíš vyhýbala, přelidněné centrum bylo za trest a o strach. A dětem bylo víceméně jedno, jestli si hrají na sídlišti mezi paneláky nebo s vyhlídkou na Pražský hrad. Jak děti rostou, začíná je město zajímat. Povídáme si o jeho historii, čteme pověsti, povídáme si o památkách. Cestování už není problém, máme to dobře zmáklé. Už se o ně nemusím bát, že se někde zaběhnou. A když se ztratí, aspoň už umí mluvit, aby si řekli o pomoc (telefonní číslo na mámu napsané na ruce to jistí :) První celoroční téma nám leží přímo u nosu a všichni se na něj těšíme.




To, co nás všechny baví úplně nejvíc, je výletování. Rádi bychom tedy především trávili v Praze čas. Chceme vyrazit na místa, která ještě neznáme, omrknout různé zajímavé budovy, navštívit další parky... a při tom všem si budeme povídat, číst, plnit různé úkoly... Ráda s sebou na výlety beru knížku, která se nějak vztahuje k místu, kam vyrážíme. Baví nás plácnout se někde v parku pod strom, odpočívat a piknikovat a já při tom dětem čtu. Všichni nasáváme atmosféru místa, zpracováváme zážitky z míst, která jsme prošli, a propojujeme si je s příběhem, který posloucháme. Tenhle způsob pedagogiky v terénu mě hodně baví :)


Inspirace na výlety po Praze


Karty Hravá Praha

Pro inspiraci k výletům mám v plánu i dál používat karty Hravá Praha. Zatím jich máme splněných jen pár (celkem je jich v sadě 35). Určitě nemusíme prochodit všechna místa za jeden rok, ale je to zajímavá výzva :) Děti řešení úkolů a sbírání nálepek dost baví a stačí jim to jako důvod, proč někam vyrazit.

Karty jsou věnované nejznámějším pražským památkám. Z jedné strany karty je fotografie památky, z druhé strany je krátký informativní text a 3 interaktivní úkoly typu najdi, zjisti, spočítej, poslechni si... takže není možné je splnit bez návštěvy daného místa. Úkoly jsou obtížností tak pro předškoláky a mladší školáky. Pokud děti všechny úkoly splní, mohou si na kartu nalepit samolepku a tím si ji označit jako splněnou (samolepky jsou součástí balení). V krabičce je také karta s plánkem Prahy a umístěním jednotlivých památek.

Bližší info najdete třeba TADY.









Aplikace Skryté příběhy

Hra, která nás hodně chytla. Na různých místech nejen po Praze, ale po celé republice, jsou vytyčené výlety s dobrodružným příběhem. Ten se vždycky týká konkrétní historické události, která se na daném místě stala. Příběh je na pokračování a abyste se mohli v ději posunout dál, je třeba přímo na místě vyřešit úkol (typu přečti, zjisti, spočítej, najdi, vylušti šifru...). Hra je koncipovaná pro děti školního věku. Víc jsem o ní psala TADY. Pro nás je to příležitost vyrazit ven a poznat Prahu zase trochu jinak, prostřednictvím příběhů. A jak už jsem psala, mně propojování historie, příběhů a míst hrozně baví. A vnímám, že dětem tenhle způsob učení taky hodně sedí.






Hledačky v rámci projektu Jděte ven!

To je něco, co jsme zatím nezkoušeli, a mně to hodně láká. Doma si stáhnete text hledačky a vytisknete. Projdete cestu, odpovíte na všechny otázky a vyjde vám tajenka. Zase totéž, ale trochu jinak. Papírová forma je fajn v tom, že děti mohou být naprosto samostatné.


Naučné stezky

Když už člověk neví, kam by vyrazil, vždycky je fajn mrknout na naučné stezky v okolí. V poslední době jde jejich kvalita hodně nahoru. Najdete opravdu hezky udělané informační panely, často i různé interaktivní nebo hrací prvky pro děti. Pro info koukejte na web stezky.info (TADY) a stezky.unas.cz (TADY). Konkrétně pro prahu je fajn web prazska-priroda.cz (TADY), kde najdete info o pražských naučných stezkách.


Po stopách knížek

Tohle máme s dětmi hodně rádi. Vyrazit na místo, kde se odehrává děj knížky. Prozkoumat ho, vyfotit, nakreslit tam obrázek... Některé knížky k tomu přímo vybízí a já zmíním v další části článku :)


Weby, kam chodím často a ráda

S dětmi v báglu - pražské výlety najdete TADY a TADY. Tenhle web mám moc ráda a vždycky před cestou na dovču nebo výlet se kouknu, co doporučují.

Hřiště Praha - Mapa pražských hřišť s fotkami, popisem a praktickými informacemi. Najdete ji TADY.


Kudy z nudy - "Univerzální rozbočovač", kde najdete přehled nejrůznějších tipů na výlety, zábavu, akce, výstavy, ale i ubytování a restaurace. Já si obvykle filtruju pouze Akce pro děti. Najdete TADY.




Knížky o Praze


Je jich na trhu moc a moc (a ještě o trochu víc). Takže zmiňuju jen ty, které máme a čteme, nebo čekají v mé "tajné poličce" na další dárkové příležitosti. 


Pro nejmenší


Praha, Velká knížka pro malé vypravěče - Klasické hledací leporelo pro nejmenší. S dvouletými dětmi si budete ukazovat a hrát "najdi..., jak dělá...". S tříletými budete na každé stránce manžele Smajlíkovy s foťákem, babičku Šmolkovou s Honzíkem nebo paní Všeználkovou. A přidáte si názvy nejznámějších místa budov. Všimnete si, jak se město mění během jednotlivých ročních období.  A se čtyřletými a staršími můžete rozvíjet příběhy jednotlivých postav, které přecházejí ze stránky na stránku. Pokud znáte knížky Jaro, Léto, Podzim, Zima a Noc od R.S. Brenerové, bude se vám dost možná líbit i tahle pražská. 











Praha HA HA - Leporelo pro děti kolem 3 let. Nemáme, ale dostala jsem na něj tip a podle fotek na internetu mi přijde moc fajn. Ukládám jako tip na dárek pro Maluška. V knížce je víc stránek, objeví se v ní metro, náplavka, zoo, samozřejmě historické centrum, Šárka a Petřín... Celostránkové ilustrace s popisky ve formě komiksových bublin.


Příběhy na pražské téma


Prahou kráčí lev - moc hezký pohádkový příběh o klukovi a jeho ztraceném plyšovém lvu, kouzelném holubovi Modropírkovi a napínavém hledání po celé staré Praze. Každá kapitola se odehrává na jiném místě, na konci knížky je mapka, podle které se můžete vydat na výlet. Knížka je určená předškolákům a hlavně mladším školákům. Naše děti moc bavila. Plánujeme si ji na podzim přečíst znovu a vydat se po stopách Davida a Modropírka.









Dům číslo 226 - Tak jako mají lidé své příběhy, mají je i domy. Tahle krásná knížka vypráví příběh jednoho domu na Letné od jeho vzniku až do dnešních dní. Na pozadí vyprávění si děti mohou udělat bližší představu o tom, jak žily jejich babičky a prababičky, s čím si hrály nebo třeba kam jezdily na prázdniny. Když budete chtít, můžete se vydat na Letnou a sami zjistit, jestli tam ten dům doopravdy je :)











Áďa spadla do kanálu - Pohádkový příběh o holčičce, která se propadla do minulosti a při putování starou Prahou navštíví spoustu dnes známých a slavných míst a spoustu se toho dozví. Knížka má báječné celostránkové ilustrace a poměrně málo textu (často formou komiksových bublin, což naše děti dost baví). Je dost nabitá informacemi, ale působí příjemně a odlehčeně. Myslím, že bude bavit jak předškoláky, tak i mladší školáky. My ji zatím přečtenou nemáme, chystám se na ni v září. Mně se líbí moc :) Opět jedna z těch,která přímo vybízí k návštěvě všech zmíněných míst a vlastnímu průzkumu. Líbí se mi na ní i propojení míst s jejich historií.
















Pražské pověsti a legendy

77 pražských legend - Příjemná a praktická knížka na výletování po Praze. Příběhy jsou k sobě přiřazené podle pražských částí. můžete si tak vybrat pověsti o Vyšehradu, Starém městě nebo třeba Pražském hradu. Jednotlivé příběhy jsou poměrně stručné, tak akorát, aby i mladší děti zvládly udržet pozornost. Ilustrace jsou jen drobné, to je jediná výtka mých dětí.




Praha v legendách - Tahle knížka má příběhy trochu propracovanější a je jich méně. Má překrásné ilustrace.






Obrázky z českých dějin a pověstí - Knížka staršího data (ještě po nás) a v závěru až příliš poplatná době vzniku. Pověsti a příběhy z historie jsou v ní ale krásně zjednodušené pro menší děti. začínající čtenáři zvládnou celý příběh sami :) Hezky doplňuje ostatní knížky právě těmi ilustracemi, které jinde chybí. Je vní průřez celou historií, což je také super. Modernější dějiny jsou často složité na vyprávění, ale tady jsou vypíchnuté jen jednotlivé zajímavé a klíčové příběhy.















Tajemná Praha, Pražský hrad a Příběhy z tajemné Prahy - Otevírací panoramatická leporela od Lucie Seifertové. Ze všech zmíněných je v těchto knížkách největší prostor pro ilustrace a nejméně textu. Jsou vizuálně krásné, naše děti moc baví a rády si je prohlíží. Malým dětem množství textu úplně stačí (jednotlivé příběhy jsou zhuštěné do několika vět), pro ty starší slouží spíš jako podklady pro vyprávění a vybavování si příběhů, které znají odjinud. My si někdy tyhle knížky jen tak vytáhneme, prohlížíme, skládáme dohromady příběhy a vzpomínáme, kde všude jsme už byli. Učitelka ve mně by řekla "skvělá na úvod do tématu a na následné opakování a upevňování" :)








Další tipy na téma Staré pověsti české (z nichž hodně se váže právě na Prahu) jsem psala v článku na téma Vyšehrad (TADY) - na konci článku.



Průvodci

Procházka po Karlově mostě a Naučné karty Praha a Pražský hrad - Spíš než průvodce jsou to kapesní záležitosti, které se dobře hodí do batůžku nebo kabelky na každou cestu do centra Prahy. najdete na nich nejvýznamnější památky a jejich stručný popis. Dětem tohle malé množství informací úplně stačí. A vy si můžete nastudovat víc třeba v té následující :)










Praha, Podrobný obrazový průvodce - Knížka, kterou jsem si pořídila hlavně pro sebe, protože je prostě krásná. Obsahuje nejen vyobrazení jednotlivých budov, ale i zajímavé pohledy dovnitř (což je dost zajímavé vzhledem k tomu, že ne každá je otevřená veřejnosti a i ty přístupné člověk obvykle neriskuje se třemi mrňaty :), vyobrazení nástěnných maleb nebo zajímavých soch...











Tajemství Pražského hradu - Krásný průvodce pro děti. Obsahuje mapku a plánek, každému zajímavému místi je věnovaná samostatná stránka. A protože jde o průvodce pro děti,nenajdete tady žádné technické informace, ale příběhy. Tak, jak to máme rádi i my :)











To je Praha - Zajímavá a příjemná knížka pro menší děti. Celostránkové ilustrace a málo textu. Moc fajn i pro mimopražské, kteří nepotřebují kvanta informací o budovách a místech, která možná už nikdy neuvidí. Na rozdíl od moha jiných knížek o Praze se tahle snaží ukázat město takové, jaké je. Plné nejen památek, ale také lidí, parků, hospod... ukazuje metro, periferii, tramvaje, Vltavu... Prohlížejte si a pak všechna ta místa navštivte osobně :)











S dětmi na kole Prahou a okolím - Můj výčet průvodců by nebyl kompletní bez tohohle cykloprůvodce. Praha není příliš přátelská cyklistům (je to tu samý kopec, samý obrubník, miliarda aut a pod pojmem cyklostezka obvykle najdete jen úzký naznačený pruh na okraji rušné silnice. Nic moc pro rodiny s dětmi. Ale dají se najít i příjemná a hezká místa, kam vyrazit na kolo s dětmi. Bohužel se musíte smířit s adrenalinovým úvodem a závěrem, protože do výchozího bodu (a zpět z cíle) se obvykle musíte dopravit mhd, ale tak to prostě v Praze je. Na to jsme zvyklí :)

Praha s dětmi na krku aneb Výlety pro malé nožky - Moc příjemný průvodce pro maminky s malými dětmi. Několik výletů, které jsou pečlivě naplánované a vyzkoušené dětmi. Každý výlet má své téma, je přiložená mapka a všechny praktické informace, které potřebujete (délka, náročnost, kde najdete vodu a wc, kd ekoupit svačinu atd.). Bude se hodit i mimopražským, kteří chtějí přijet do Prahy a spíš než tlačenicí u památek by chtěli strávit čas procházkami a výletováním po městě.


 
Knížky mám někde v útrobách knihovny, takže se prosím smiřte jen s obálkami :)



Další knížky, které máme doma a budou se hodit

To je můj stát - Povinná literatura pro všechny domškoláky. Knížky, které příjemně pojednávají tak nudné téma, jako jsou státní symboly a nejvýznamnější čeští světci a patroni. Letos určitě začneme českými patrony, protože kolem nich v Praze tu a tam chodíme, když zamíříme na Václavák :)











Můj první atlas ČR - Další knížka, která by neměla chybět v domškolácké knihovně. Moc hezky zpracovaný atlas ČR pro děti, mapy s obrázky a doprovodný text,kterého je tak akorát, aby ho děti pobraly. Nám se letos bude hodit hlavně k tomu, abychom si Prahu mohli ukázat v kontextu celé republiky






Pokud byste tipů na "pražské" knížky stále neměli dost nebo potřebovali další fotky, doporučuju články u Pesleří (TADY) a iKarkulky (TADY).

Ač jsem se v Praze narodila a díky naší mamince a a letům randění ji mám prochozenou docela důkladně, s dětmi objevuju její krásy úplně jinak. Vyrážíme do města jako turisté, připravujeme se na výlety, chystáme si svačinky, bereme knížky a průvodce, čteme si o jednotlivých místech a nasáváme atmosféru. S dětmi nemůžete nikam spěchat. Když se zrovna potřebují vrtat klacíkem nebo plašit holuby, já si můžu užívat atmosféru místa, rozhlížet se a žasnout, jak tady umí být krásně. Dostávám se na místa, kde jsem nikdy nebyla, protože nikdy nebyl důvod. Zůstávám překvapená, jak kdysi nepříjemná místa jsou teď krásná, upravená a příjemná. Kolik je skvělých hřišť, milých kavárniček a cukráren. Těší mě, že už nikoho nepřekvapí, když se plácneme v parku na deku a dáme si piknik. Naopak, v posledních letech se z piknikování a veřejného grilování stala docela móda.

Obecně nejsem městský člověk. Víc než cokoli mě láká bydlet v přírodě, vrtat se v hlíně na zahradě a večer poslouchat ptáky. Ale takhle čas od času vyrazit do města, užít si ho do syta a pak se zase vrátit do klidu, to jo. To mě baví moc :) Už teď se moc těším, co všechno s dětmi za ten rok v Praze zažijeme, co nového se naučíme, kam všude se dostaneme... Bude to paráda :)

4 komentáře:

  1. Super článek, díky moc. Už jsem ho přidala do svého přehledu. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hustý. Dobrá práce :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Doporučuji jako další možnost Geocaching. Spousta keší je na zajímavých místech, k některým se dostaneš po luštění a zadání zjištěných informací na místě a taky se z listingu hodně věcí dozvíš. My jsme se díky němu dostali na místa, kam bychom asi nikdy normálně nešli a zatím nikdy jsme nelitovali.

    OdpovědětVymazat