středa 30. října 2019

Skryté příběhy - Trabanti na útěku (Praha - Malá strana, Hradčany)

Blíží se 30. výročí Sametové revoluce. Jako vždycky, i tady si pomáhám vyprávěním příběhů. A tak jsme se vypravili s dětmi na misi Trabanti na útěku, která mapuje události předcházející těm listopadovým.

Tentokrát nám autoři Skrytých příběhů nepřipravili žádný "úvod do děje, jako to je u mnoha jiných tras, a tak jsem vyprávěla já. Výborným odrazovým můstkem mi byla knížka Zeď od Petra Síse, kterou jsme s dětmi četli v posledních dnech. Našla jsem taky několik videí, na některé z nich se určitě s dětmi koukneme.


Lobkovický palác - dějiště příběhu. A "trabant a útěku" jako vzpomínka.


Oficiální info o trase:

Trabanti na útěku

Rok 1989 | Praha, Malá Strana | délka 3 km | 7 zastavení | trvání 1.5h
Z prostoru kolem Malostranského náměstí vystoupejte kolem ambasád do Lobkovické zahrady, která je malým lesem vprostřed města, poté se pokochejte nádhernými výhledy na Prahu a Pražský hrad z úpatí Petřína a nakonec sejděte dolů Nerudovkou zpátky na Malostranské náměstí.

Velvyslanec NSR řeší problém s tisícovkami východoněmeckých uprchlíků na zahradě své ambasády.



Naše skupinka - dva dospělí a celkem 6 dětí, jeden kočárek, jedno odrážedlo a čtyři koloběžky. Přežili jsme :-)


Naše postřehy


Kdy vyrazit:

Trasa je dobře přístupná celoročně, lepší je vyrazit, když není venku úplně mokro nebo nasněženo. Cesta vede místy terénem.


Pro koho je trasa vhodná:

Trasa není úplně vhodná pro kočárky, odrážedla a spol. My jsme s sebou měli kočárek, odrážedlo a několik koloběžek a zvládli jsme, ale chvílemi to nebylo ani trochu pohodlné. 

Příběh je srozumitelný i předškolákům. Výborně se hodí právě v říjnu a listopadu, kdy si s dětmi povídáme o událostech listopadu 1989. Když se na misi trochu předem připravíte, bude příběh pro děti velmi dobře srozumitelný a zapadne jim do kontextu.


Délka trasy:

Trasa je plánovaná na 1,5 hodiny, my jsme šli něco přes 2.


Kudy půjdete a co tam uvidíte:

Projdete se Vlašskou ulicí, vracet se budete ulicí V úvoze a Nerudovou. Připravte se, že pokud tudy půjdete o víkendu, bude hlavně Nerudovka dost plná. Ona je ale plná v podstatě pořád... Při troše trpělivosti si i tak můžete užít hledání různých domovních znamení. Petřín navštívíte z poměrně neznámé strany.Z Vlašské cesta odbočuje dozadu kolem Lobkovické zahrady. tudy jsme nikdy nešla a ani jsem netušila, že je to možné. Dál cesta vede v podstatě lesem. Kouzelný pocit, jdete lesem a skrz stromy vidíte na katedrálu Sv. Víta... Trasa končí u chrámu Sv. Mikuláše, do které ho je většinou možné i nahlédnout. Rozhodně doporučuju :-)

Za druhou zastávkou trasy půjdete kolem malého dětského hřiště, další už na trase není. Můžete si tady (nebo potom později) udělat odbočku do tréninkové kavárny Café Taussig a za ceny více než přátelské si dát něco dobrého na cestu (víc o kavárně TADY). Jen pozor, provoz kavárny je sezonní. Další fajn místo je v závěru trasy Kafe U zelených kamen (víc o kavárně TADY).

Po celou cestu vás budou provázet úchvatné výhledy na Pražský hrad a Prahu budete mít jako na dlani, ale zase z jiného úhlu, než je ten nejobvyklejší.




Další informace k příběhu


Veškeré informace o trase na webu Skrytých příběhů TADY

Krátká rekapitulační reportáž z magazínu Z metropole TADY - fajn pro představu o tom, jak to tehdy vypadalo, jak vypadaly ty trabanty, co se nosilo i jak to vypadalo přímo na východoněmecké ambasádě.
Trabanty se valí na Prahu z cyklu Historie.cs TADY - diskusní pořad, 50 min., spíš pro dospělé
Praha plná trabantů, Vyprávěj 4/6 - díl seriálu věnovaný právě událostem předcházejícím Listopadu 1989 TADY
Praha plná trabantů z projektu 20 let svobody - speciál ČT TADY

A ke čtení třeba zmíněná kniha Zeď od Petra Síse


A na závěr ještě pár výhledů. Nemůžu se jich nabažit :-)






Žádné komentáře:

Okomentovat