pátek 13. března 2020

Co čteme... Rytíři - Komiksový gamebook

Pokud máte doma dítě, které umí číst, ale nebaví ho to nebo je čtení delších textů pro něj náročné, určitě máte zkušenosti s komiksy. Já jsem na podzim narazila na komiksový gamebook Rytíři a hned bylo jasné, že je to přesně to pravé pro našeho Synka druháka. Kombinace komiksu a dobrodružné hry je úplně perfektní.



Pokud jste v dobách mládí četli gamebooky, tak vám tenhle koncept nemusím představovat. Pro ty ostatní - gamebook je knížka, ve které sami rozhodujete o tom, jak se příběh bude vyvíjet. Dáte se na křižovatce doleva do lesů nebo doprava k řece? Zaútočíte na kolemjdoucího nebo se ho zeptáte na cestu?

Teď na českém trhu vyšlo několik knížek, které spojují gamebook a komiks a funguje to překvapivě skvěle. Knížku nečtete kontinuálně od začátku do konce, ale na každém políčku komiksu najdete informaci, kam máte pokračovat, nebo se musíte rozhodnout sami a tím ovlivňovat, jak se příběh bude vyvíjet. Díky komiksovému pojetí příběh velmi rychle ubíhá, ilustrace mu dodávají atmosféru a  náboj.

Pro Synka jsme vybrali komiks Rytíři, který je určený pro děti od 10 let. Knížku dostal k 8. narozeninám, ponořil se do ní a asi týden jsme o něm nevěděli :-) Byla to první knížka, se kterou si zalézal do postele, četl si večer pod dekou a vozil si ji s sebou v batůžku. Pro rodiče knihomoly splněný sen :-) Synek umí číst od 5 let, ale je to takový líný čtenář. Miluje audioknihy, sám četl komiksy a knížky s minimem textu, dětské naučné knížky... Jak bylo na stránce víc než 10 řádků textu, rovnou ji odložil. Rytíři ho ale naprosto pohltili.


Co je na knížce tak super?


Příběh má obrovské množství zápletek a cest, většina je slepá. A tak se vám několikrát stane, že zahynete bídnou nebo úplně hloupou smrtí a k cíli nedorazíte. To se hrdinům stává... Ve hře ale máte vždycky možnost začít znovu, použit se z chyb a rozhodnout se jinak, nebo třeba zkusit jinou cestu. Po několika pokusech se vám konečně podaří v misi uspět, splnit králův úkol a stát se rytířem. Ale tušíte, že to bylo s odřenýma ušima a nedá vám to a musíte to zkusit znovu a lépe. A tak knížku začínáte číst stále znovu a znovu, postupně prozkoumáváte různé cesty a zjišťujete, kam vás která zavede. A tak i nečtenář čte a čte, protože prostě chce vědět, co se stane, když...

Grafika i téma odpovídá tomu, že je knížka určená pro děti školního věku. Zaujme kluky i holky, ale z naší zkušenosti pohltí i rodiče a v některých případech i prarodiče. A všichni pak řeší, jestli měli ve skalách jít přes most nebo k vesnici :-) Největší radost je, když dítě zjistí, že objevilo některou tajnou skrýš, která rodiči unikla. (V obrázcích jsou ukryté různé odbočky a skrýše, nikdy ale nevíte, kam vás zavedou. Jestli získáte nádherný diamanty posázený meč, nebo vás sežere medvěd.)








Na konci knížky je tabulka, do které si hráč zapisuje všechno potřebné. I poměrně malé dítě si zvládne všechno evidovat samo. Já jsem ji Synkovi nakopírovala. V knížce jsou dvě a to rozhodně nestačí :-D




A poslední věc, kterou na knížce oceňuju, je to, že pomáhá dětem zvládnout stres z prohry. Ze začátku hrdina prostě téměř nikdy neuspěje. Někdy se dostane do cíle, ale nesplní úkol, většinou do cíle ani nedorazí. Někdy hrajete a máte radost, jak vám to jde, jak daleko jste se dostali, a pak uděláte rozhodnutí, které vypadá úplně logicky, a zřítíte se ze skály. Tu du dum dum, game over. Pokud chcete, můžete jít znovu stejnou cestou a rozhodnout se jinak, nebo zkusíte jinou cestu. Dřív nebo později uspějete a dojdete úspěšně do cíle. Rozhodně ale nemáte pocit marnosti. A i když prohrajete, stejně to chcete zkusit znovu, protože vás to hrozně bavilo. A tak dítě, které při deskovkách špatně snáší prohry, může na gamebooku trénovat prohrávání a zjišťovat, že zážitek ze hry je víc než vítězství, že prohra není konec světa.


Na závěr


Pro koho - Pro děti, které zvládnou samostatně přečíst aspoň Čtyřlístek, a rozumí tomu, co čtou. Ideální cílový věk je podle mě cca 8-12 let.

Proč - Díky kombinaci komiksové formy a hry pomáhá dětem překovat obtíže a lenost při čtení. A navíc je to fakt zábava :-)

Kde - Knížku vydalo deskoherní vydavatelství REX hry, k dostání je jak v knihkupectvích, tak v některých deskovkářských e-shopech. A mají ji i v pražské Městské knihovně :-)


PS: Veškeré knížky, hračky, hry a pod. jsem si koupila nebo půjčila v knihovně. A doporučuju je čistě proto, že ráda šířím dobré věci dál. Žádný článek tady na blogu není sponzorovaný.










Žádné komentáře:

Okomentovat