úterý 23. června 2020

Hrajeme... Zahrada

Nemůžeme pracovat na zahradě, tak hrajeme Zahradu :-)


Tuhle hru jsem měla na wish listu hrozně dlouho. Až jsem se rozhodla nečekat, že mi ji někdo k něčemu nadělí, a koupila jsem si ji sama. Jako odměnu, že jsem to všechno zvládla. Sehnat firmu na zemařinu, všechno to vykomunikovat a zařídit, vymyslet, naplánovat a zprocesovat... 
Jestli máte rádi příjemné, pohodové hry ke kafi nebo čaji a sušenkám, něco, co si rádi zahrajete s dítětem i babičkou, pak by mohla být Zahrada právě pro vás. A jestli máte rádi anglické zahrady, tak tím spíš :-)

Jak se hraje


V Zahradě se stanete (překvapivě) zahradníky. V zahradnictví si nakupujete truhlíky, které se snažíte vodně umístit na své záhonky tak, aby zůstalo koukat co nejvíc květináčů a pařníčků, za které získáváte body. Je třeba balancovat rychlost, se kterou budete své záhonky zaplňovat (ne vždy je výhodné čekat na perfektní dílek), dobře si promýšlet tahy dopředu a zároveň reagovat na situaci, kdy vám spoluhráči vhodné dílky vyfouknou.

Víc detailů o tom, jak se hra hraje, najdete na webu Zatrolené hry (TADY) a s recenzí i na webu Deskové hry (TADY).


Co na hře oceňuju

  • Je prostě krásná :-) I kdyby nic jiného nebylo, už tohle by asi stačilo :-) Mám ráda hry, které vypadají krásně na stole a tahle je prostě krásná. 
  • Pravidla jsou jednoduchá, pochopí je i spoluhráč, jehož herní zkušenosti nejsou o moc větší než člobrdo. Můžete ji s klidem zkusit zahrát i s mladšími školáky (Synek druhák ji zvládl velmi dobře).
  • Hra je pohodová, volně plyne, máte chuť uvařit si k ní čaj a dát si sušenky. Nebo si zajít do knihovny pro knížky a časopisy o anglických zahradách a jen si tak snít, jaké by to bylo...
  • Nečekejte žádná dramata a škodění, tady si každý hraje na svém písečku (nebo spíš záhonku). Prostě si skládáte, promýšlíte, kocháte se, jak je to hezké, snažíte se taktizovat a dobře si to namyslet a moc se nerozčilovat, když vám synek vyfoukne truhlík s černookou Zuzanou a dcerka konvičku. A na vás zbudou zase jen hrábě, které se nikdy nikam nehodí. A navíc vám došly kočky a musíte čekat do dalšího tahu, než si budete moci dokončit záhonek a započítat body.
  • Je to chytrá hra. Musíte vhodně volit tetrisové dílky, počítat se všemi předtištěnými květináči a pařníčky, dobře si plánovat budoucí tahy, rozhodovat se, kterou kostičku si posunete, aby vám přinesla víc bodů. Mladší děti si budou spíš jen tak stavět, strategicky založení dospěláci se můžou i trošku zapotit. Ale ne moc, pořád je to o kytičkách, žejo :-)
Zahradnictví a v něm nabídka dílků. Další dílky v zásobě čekají, až na ně dojde řada. To kolečko je tam úplně zbytečné, ale je roztomilé. 

Záhonky zaplněné truhlíky, květináči a minipařníčky, sem tam kočka...

Záhonky čekají na osázení a pracovní stůl na body.


Miluju grafiku téhle hry. Konev, hrábě, lichořeřišnice, pivoňky...

Až nebudete mít náladu vzít do ruky kolečko a hrábě a jít makat na zahradu, vytáhněte Zahradu, tady i to kolečko vypadá idylicky :-)

Pro koho je hra určená


Hra je pro 2-4 hráče od 8 let, ale s klidem ji představte prvňákům i seniorům. Bavit bude všechny, kdo mají rádi hlavolamy, logické uvažování a plánování. Pro ty, kdo u deskovek mají rádi příběhy a akci, to ale bude trochu nuda.


A co Patchwork?


Patchwork je další hrou od stejného autora a se zahradou sdílí základní herní princip umisťování různých dílků na herní plán. Takže se srovnání obou her nejde ubránit. Zahrada se liší nejen tím, že lze hrát i ve 3 nebo 4 hráčích (Patchwork je dvojkovka), ale také tím, že do hry vnáší i další herní mechanismy. Je to tak trochu závod, kdo dřív a výhodnějším způsobem osází své záhony. Oproti Patchworku je hra delší a musíte si hlídat víc různých věcí. Patchwork vytváří dobré napětí, zda stihnete dokončit svoji deku včas, volíte mezi levnými dílky, které hodně zakryjí, levnými dílky, které nic moc nezakryjí, ale nesou knoflíky (body) a dahými velkými dílky, které zakryjí a nesou knoflíky, ale většinou na ně nemáte. V Zahradě vybíráte čistě podle tvaru a velikosti dílků, body získáváte spíš jinak. Na první pohled je Zahrada komplexnější a zabírá víc místa na stole i v kufru, což může trochu vadit, pokud si rádi vozíte hry s sebou. Dříve nebo později se ohrají obě, protože ani jedna nenabízí žádné zvraty. Prostě skládáte dílky :-)

Těžko se rozhoduju, kterou hru z těch dvou zvolit, proto mám obě. Čas ukáže, která bude na stole častěji nebo jestli budou mít své místo obě. 






















1 komentář:

  1. Ahoj JItko,čekala jsem, že článek bude o Tvé opravdové zahradě,ale to si asi budu muset ještě počkat?J.

    OdpovědětVymazat