sobota 4. července 2020

Co čteme - Knížky o zahradě pro nejmenší (cca 2,5 - 5 let)

Už hodně dlouho jsem na blog nepřidala žádné knižní tipy. Ne snad proto, že bychom nečetli. Naše děti mají knížky rády (Synek si už sám tajně čte po večerech s baterkou a já dělám, že to nevím, protože tajné noční čtení je úplně nejvíc nejlepší :), pravidelně nosíme do knihovny a z knihovny několik kilo knížek (ještě že Malušek stále spí po obědě a tak couráme všude s kočárkem...). Ale tyhle články zabírají hodně času a ten si nějak neumím dělat.

Žijeme zahradou a je to vidět i v naší knihovničce. Takže dneska přináším tipy na knížky pro úplně nejmenší. Následovat budou tipy pro předškoláky a mladší školáky a nakonec taky moje soukromé tipy pro dospělé.

Leporel, které se různým způsobem týkají zahrad a zahrádek je na trhu a v knihovnách hned několik. Záměrně jsem hledala jen ty zahrádkové a vynechala všechna farmářská. Těch je ještě mnohem víc, ale já už jsem jednak trochu unavená z věčného "jak dělá koník?" (třetí dítě je holt třetí dítě) a navíc na naší zahradě zatím nebudou ani slepice, natož pak všechna ostatní hospodářská zvířata. Chtěla jsem se věnovat spíš záhonkům, stromům, kytkám, zelenině...

Takže tady je můj soukromý výběr (vezmu to od knížek pro ty úplně nejmenší po ty trochu sofistikovanější). A předem varuju, bude to dlouhé :-)




Zahrádka a Louka, nakl. Svojtka


Řadu leporel Objevujeme svět mám upřímně ráda a všechny naše děti je měly/ mají rády. Doma máme tři nebo čtyři a další si pravidelně už několik let půjčujeme v knihovně. Takže jsme samozřejmě museli vyzkoušet i ty zahradní :-)

Jsou to interaktivní leporela, kde se posouváním mění barvy, objevují nové detaily (včely vyletí z úlu, krtek vykoukne z hromádky, z konvičky teče voda... Díky přehlednosti, "stručnosti" a taky bytelnosti jsou výborná pro úplně nejmenší děti, ale baví i tříleťáky. Já navíc oceňuju, že jsou leporela opravdu bytelná a pokud se s nimi nezachází vyloženě hrubě, bez problémů přežijí dětské zacházení. To u interaktivních leporel bohužel vůbec není pravidlem.

Zahrádka je podle mě  lepší (odkdy jsou na louce stromy s veverkami, včelí úly, vážky a želvy?), ale Malušek má rád obě.

Pokud byste chtěli vidět leporelo "v akci", mrkněte na video TADY (natočila ho Verča z blogu Pesleří)













Jak to žije na zahradě, nakl. Svojtka


Moje top  zahrádkové leporelo, které se mi líbí tak, že si ho snad koupím domů :-) Doma máme z téhle řady Kdopak bydlí v ZOO a Kdepak  bydlí zvířátka a všechny jsou skvělé a u dětí oblíbené. To zahrádkové se mi líbí dokonce asi nejvíc. Moc se mi líbí přírodě blízké pojetí zahrady - květiny, zelenina, kompost, jezírko, dřevo, různí drobní i větší živáčci... a samozřejmě taky kůlna s různými nezbytnostmi. Maluch má nejraději tu kočku, která právě prolézá plotem :-)

Fotky se mi moc nepodařily, takže můžete zase mrknout na video od Verči TADY










O jabloňce, E. Petiška, H. Zmatlíková, nakl. Albatros


Leporelová klasika našeho dětství, která vyšla v několika různě upravovaných reedicích. Příjemné klasické leporelo, kde můžete s dětmi číst jednoduchý příběh a všechno ihned ukazovat na názorných ilustracích. Fajn pro děti, které se už dokáží i chvilku soustředit na čtení.

Pokud máte tohle leporelo rádi stejně jako já, možná oceníte článek, který o něm vyšel na blogu Knihy dětem (O jabloňce. Detektivní příběh o tatínkovi s postřikem TADY - PS: my máme nové vydání s ochrannými pomůckami :-)








Všechno je to na zahradě, P. Borkovec a F. Pošívač, nakl. Běžíliška

Leporelo, které svým pojetím navazuje na klasická leporela našeho dětství. Pevná vlepenka, ruční látková vazba, nepodbízivé, výtvarně zajímavé ilustrace, a verše, nad kterými je třeba se trochu zamyslet. Dvě jolky, menší a větší, si hrají v zahradě... Nádhera. I když připouštím, že mě baví víc než děti :-)








O makovém semínku, A. Popprová, nakl. Albatros


Tohle je naopak leporelo u dětí velmi oblíbené (jako ostatně všechno od A. Popprové, kterou mají naše starší děti velmi rády a její ilustrace poznávají na první dobrou). Jednoduchý příběh o tom, kde se bere mák, a opět leporelo, kde si můžete číst a zároveň všechno ukazovat na ilustracích. Jen je třeba počítat s tím, že po přečtení možná budete muset s dětmi vysít mák :)

 





Jůlinka z veselé zahrádky, T. Václavková


Leporelo, které já osobně úplně nemiluju, ale naše děti ano a je to jedna z našich stálic. O holčičce Jůlince, která jednoho dne zjistí, že na jejich zahrádce je smutno a nikdo tam nežije. Co bude třeba udělat, aby se k nim nastěhoval čmelák, ježek nebo třeba sýkorka? Nenásilný úvod do potravních vztahů v přírodní zahradě :-)








Jůlinka z jedlé zahrádky, T. Václavková


Pokračování o Jůlince, ale tentokrát pro trochu starší děti. Knížka už má klasickou pevnou vazbu a měkké stránky, text je trochu složitější a najdete tu i obrázkový přehled nejběžnějších semínek k vysévání a nakličování, běžné užitečné plevele a nejběžnější zeleninu. Jůlinka tentokrát zjistí, že v jejich zahradě neroste vůbec nic k jídlu a pro samý trávník a tůje není ani kam vysít semínka. Tak si poradí po svém.. Knížku později můžete využít i jako první čtení, protože textu není moc a není složitý. 









Jak rostou kytičky, Svojtka


Okénková encyklopedie pro nejmenší z cyklu První otázky a odpovědi. Tuhle řadu máme s dětmi hodně rádi (no dobře, máme rádi asi všechny okénkové encyklopedie od Svojtky :-D ). Obsahem se hodí pro děti cca 3-6 let. Není ani tolik o zahrádce, jako spíš o tom, co a jak v ní roste. My jsme se k í vrátili i teď se staršími dětmi v rámci našeho dlouhodobého projektu o stromech (to je totiž to zajímavé na našem školství - věci, které jsou v leporelu pro předškolní děti, jsou potom obsahem učiva prvouky ve 2. a 3. třídě :-) A tak se můžeme vracet ke starým známým knížkám, připomínat si, co už děti umí, trénovat čtení... Synek si ji už krásně přečte sám.











Rok v zahradě, P. Bartíková a A. Žabková, nakl. Albatros


Další z knížek, které mě příjemně těší tím, že i tady v ČR umíme udělat příjemné vzdělávací knížky pro děti a nemusíme být odkázáni jen na překladovky.

Jednoduché, vtipné a u dětí oblíbené ilustrace Anety Žabkové, se kterými se děti poprvé setkaly v časopisu Puntík. Spousta informací o proměnách zahrady a jejích obyvatel v průběhu celého roku. Sem tam odklápěcí okénko nebo sešitek s tvořivým úkolem pro děti. Moc fajn knížka, kterou si určitě s dětmi užijete a budete se k ní rádi vracet několik let. Obsahově zase pro děti cca 3-6 let. Já ji ráda prohlížím i s Maluškem, který pojmenovává zvířátka a text ho zatím vůbec nezajímá. A další z těch, kterou bych si nejraději pořídila domů :-) (Ale znáte to, byt není nafukovací a konto není bezedné.. takže díky Bohu za knihovnu)










Proč nekveteš?, K. Macurová, nakl. Albatros

 Příjemný a vtipný příběh o medvídkovi, zahradníkovi, který jednoho dne objevil ve své zahrádce rostlinu, která ne a ne kvést. A tak dělá všechno možné i nemožné, ale květina ne a ne kvést. A medvídek vůbec netuší, co se mezitím děje v noře pod zemí... Ideální pro děti, které nemají rády dlouhé čtení, ale raději si prohlíží ilustrace a vypráví si o nich. A výborná i jako úplně první čtení pro děti, které odrazuje, když vidí víc než 2 souvislé řádky :-)







Tajemství naší zahrady, nakl. Svojtka


První z knížek z řady Posviť si na to, kterou tady na blogu představuju. Báječné knížky, které si naše děti hodně užívají a rády se k nim vracejí. Princip knížky je jednoduchý - na každé straně najdete obrázek s otázkou nebo úkolem. Můžete zkusit tipovat. A když ho prosvítíte proti oknu nebo baterkou, objevíte odpověď :-) Z druhé strany si na černobílé stránce můžete přečíst něco navíc. Na konci knížky je ještě přehledné shrnutí všeho, o čem jste se v knížce dočetli. Přesně podle zásad metody třífázového učení E-U-R, moje učitelské srdce plesá :-)











Va dalším knižním článku se budu věnovat knížkám o zahradničení pro děti a příběhům pro předškoláky a mladší školáky. Takže "stay tuned" ;-)

Které knížky o zahradách a zahrádkách máte rádi vy a vaše děti? Budu ráda, když se podělíte o vaše tipy v komentářích.



PS: Veškeré knížky, hračky, hry a pod. jsem si koupila nebo půjčila v knihovně. A doporučuju je čistě proto, že ráda šířím dobré věci dál. Žádný článek tady na blogu není sponzorovaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat