neděle 25. února 2018

Prahou s dětmi... Prokopským údolím přes hradiště až na Děvín

Před několika dny mě kamarádka upozornila na web Velká dobrodružství, kde je k dispozici mnoho různých výletů pro rodiny s dětmi. A aby se dětem lépe šlapalo, jsou výlety opatřené otázkami a úkoly a hlavně doplňovačkou s tajenkou :) Většina výletů je zpoplatněná, ale několik je k dispozici zdarma. Na víkend bylo hlášené slunečné počasí, já jsem s dcerkou už týden zavřená doma kvůli nemoci, tak jsme usoudili, že nám procházka udělá dobře a na jeden z výletů zdarma jsme vyrazili.




V Prokopském údolí jsou na výběr dva výlety, jeden kratší kočárkový a jeden dlouhý pěší. Synek trval na tom delším (a nám jaksi nedošlo, že po zimě jsou děti z výletové formy), tak jsme vyrazili na delší, cca 8 km dlouhý. Výlet začíná u hlubočepského viaduktu, vede Prokopským údolím nahoru k butovickému hradišti a dál až na vrch Děvín. Celá trasa je komplet popsaná TADY (i s přehlednou mapičkou a všemi potřebnými odkazy). Trasa je moc hezká a i v zimě zajímavá. V Prokopském údolí míjí 3 nebo 4 různá dětská hřiště a dál je zas zajímavé stoupání kolem studánky, průzkum hradiště... Dá se povídat o historii, geologii, rostlinách a zvířatech, které tu žijí, hrát si, objevovat. My jsme samozřejmě navíc ještě hledali odpovědi na kvízové otázky a luštili tajenku.

Výlet jsme bohužel museli někde za půlí odpískat a vyrazit nejkratší cestou zase zpět k autu. Dcerka je po nemoci a i když se skoro celou cestu nesla a odpočívala, i tak už byla unavená. Nosič ještě o fous víc. Malušek začal protestovat a k závěru cesty si střihnul solidní hysteráček. Synka už taky bolely nožičky a nepomáhaly ani sušenky, co jsem o den dřív pekla jako benzín. Začalo se ochlazovat a foukal ledový vítr. takže celou druhou půlku výletu směrem k Děvínu máme napříště. Nikdy jsme tam nebyli a dost nás to láká.

A ještě poučení pro příště. Dokud jsou děti malé, je třeba každou procházku delší než 5-6 km preventivně plánovat jako celodenní výlet. Tzn. vyrazit už dopoledne a vybavit se i větším jídlem (nebo plánovat cestu kolem vhodné občerstvovny, které ovšem na této trase není). My jsme vyrazili až po obědě a i když 8 km jsou 2 hodiny chůze, s dětmi se umí protáhnout fakt na celý den. Potřebují si všude pohrát, všechno prozkoumat, všude si odpočinout, co chvíli si dát benzín... A to byla tentokrát základní chyba v plánování. Museli jsme přeci jen trochu pospíchat a tak neměli tolik času, kolik by potřebovali. A když se děti na výletě nudí, hned je začnou bolet nožičky, kňourají a je to pak pruda pro všechny. takže příště vyrazit hned po snídani a dáme to :)



Pro ty z vás, kteří máte rádi všechny informace předem zjištěné, aby vás pak nezaskočily otázky vašich ratolestí (a taky pro sebe na příště) přikládám ještě pár odkazů. V Prokopském údolí jsme šli kolem vojenského objektu, o kterém jsme neměli ani tušení. Doma jsem našla TYHLE informace. vypadá to tajuplně :) K Butovickému hradišti jsem nenašla víc, než zjistíte na informačních tabulích přímo na místě. Snad jen jednu práci (TADY). A k vrchu Děvín něco třeba TADY nebo TADY. S dívčí válkou sice nemá nic společného, ale přečíst si pověst s dětmi můžete i tak :) A některé pro mě zajímavé informace jsem si vyfotila na místě.











Žádné komentáře:

Okomentovat