neděle 2. prosince 2018

52 týdnů modliteb s dětmi... 14. Modlete se před návštěvou lékaře nebo nemocnice



Modlete se před návštěvou lékaře nebo nemocnice



Téma pronásledující týden bude u nás aktuální, čeká nás logopedie, přezkoušení ve školce (povinný předškolní ročník) a zubař. Největší obavy má Mrňavka z toho přezkoušení - zubaře mají naše děti rády a nebojí se k němu a na logopedii už jsou také zvyklé. 

Obecně ale lékaři v mnoha dětech (a taky v mnoha dospělých včetně mě) vyvolávají strach a nejistotu. Co se bude dít? Bude to bolet? Uzdravím se? Pro děti jsou to velmi stresové situace. Nemají dostatek zkušeností, všechno je neznámé, cizí, divné... zvláštní zápach a divné barvy, lidé v bílém oblečení a nepříjemné světlo do očí. Příležitost modlit se s dětmi za odvahu, za uzdravení, aby snesly bolest a nebolelo to moc, aby dokázaly Bohu důvěřovat. A taky za lékaře a sestry. Můžeme děti učit, aby samy volaly k Ježíši, když se bojí. Ve chvíli, kdy nejsou schopné ničeho jiného, mohou volat prostě jen "Ježíši..." V Jeho jménu je pokoj.

Můžeme s dětmi předem všechno probrat, připravit je i na to, že to možná bude bolet. Nám se osvědčilo ukázat, jak asi (třeba štípnutím). Nic dětem nezamlčuju a neznají ode mě věty typu "neboj, to nic nebude". Jejich obavy beru vážně. Teprve se ale učím, že tyhle chvíle příprav na něco náročného jsou právě tím momentem, kdy děti potřebují modlitbu a ujištění, že je taky Někdo větší, na koho můžou pevně spoléhat.

Žádné komentáře:

Okomentovat