úterý 25. prosince 2018

52 týdnů modliteb s dětmi - 15. Modlete se před důležitými událostmi


Přeju vám krásné svátky :)

Blog měl teď kratší zimní spánek. Já jsem měla delší období, kdy spánek byl vítaným chvilkovým zpestřením hektických dní. Sešlo se toho hodně najednou - různé podzimní rýmy (moje, děti byly celý podzim zdravé jak řípy), dokončování slíbených šicích zakázek, organizace dětské vánoční slavnosti ve sboru (divadelní představení, ve kterém účinkovalo asi 80 dětí ve věku od 3 do 15 let - časem bude snad ke shlédnutí na našem webu), šití vánočních dárků, vymýšlení a shánění vánočních dárků (naše rodina je veliká :), snaha věnovat se aspoň občas dětem, manželovi, sama sobě, neustále kolabující počítač... Na blog už nebyl čas a síla. teď už vypukla nefalšovaná prázdninová pohoda (jestli teda v domácí škole vůbec něco jako prázdniny existuje :) a já se chci zase víc věnovat blogu. Hurá!

Na chvíli jsme s rodinou vypadli z naší modlitební výzvy. Minulý týden jsme zase naskočili, ale na blog jsem se nedostala. Takže doplňuju, aby tady téma nechybělo. A bylo to téma pro nás aktuální.


Modlete se před důležitými událostmi


Můžeme se modlit vždycky, když nás čeká něco významného, důležitého, stresujícího... V životě dětí to jsou třeba důležité závody, zápasy a soutěže, různá vystoupení, koncerty, zkoušky, ale třeba i slyšení u soudu. Starší děti čekají první (druhá, třetí...poslední) rande, příležitosti vydat svědectví o Bohu, důležité rozhovory s přáteli... je toho hodně. Situace, kdy toužíme vydat ze sebe to nejlepší.


Všecko mohu v Kristu, který mi dává sílu.

list Filipským 4,13


To je verš, který si můžeme připomínat my dospělí (upřímně, je to asi jeden z těch, který bych si nechala vytetovat, kdybych o tetování stála, protože na to tolikrát zapomínám) a můžou se ho učit i naše děti.

Za co konkrétně se můžeme s dětmi modlit?

  • Za schopnost vydat ze sebe to nejlepší. Pán Bůh je ten, kdo nám dal náš talent a schopnosti, abychom jimi sloužili a abychom je rozmnožovali. Může nám pomoci, abychom svým obdarováním sloužili opravdu dobře a byli dobrým svědectvím o Jeho dobrotě.
  • Aby se dařilo i ostatním, abychom dokázali fungovat jako tým...
  • Za schopnost zapamatovat si a naučit se všechno, co je třeba. Pán Bůh stvořil i naši mysl a rozum a může nám pomoci, aby všechno dobře fungovalo.
  • Za ochranu a bezpečí. Aby se nikomu nic nestalo. Ale i za ochranu před citovým zraněním. Pro starší děti (ale nejen pro ně) je kolikrát ztrapnění a zranění citů horší než zranění fyzické.
  • Za odvahu a sebedůvěru. Abychom dokázali i v náročné situaci říci to, co je třeba, říci to správně a moudře. Ať už jde o cokoli.
  • Za schopnost unést výhru i prohru. K růstu je třeba obojí.

Každá zkušenost je příležitost k růstu. Už odmala můžeme dětem připomínat, že nás nepotkala zkouška nad naše síly.



Nepotkala vás zkouška nad lidské síly. Bůh je věrný: nedopustí, abyste byli podrobeni zkoušce, kterou byste nemohli vydržet, nýbrž se zkouškou vám připraví i východisko a dá vám sílu, abyste mohli obstát.

1. list Korintským 10,13



Nás v minulém týdnu čekalo vystoupení na dětské vánoční slavnosti. I když ani jedno z dětí nemělo text k zapamatování, přesto trochu trému měly. Mnohem nervóznější byly některé starší děti. Hodně jsme si přáli, aby se všechno podařilo, aby mohli přijít pozvaní kamarádi, aby hra měla úspěch a byla dobrým svědectvím o Bohu. Příležitostí k modlitbám opravdu hodně. Já jsem měla velikou radost, že se nám podařilo sejít se se všemi účinkujícími a částí učitelů z besídek těsně před vystoupením a modlit se společně. Utišit takovou hordu dětí není jen tak :)



Žádné komentáře:

Okomentovat