úterý 16. července 2019

Skryté příběhy - Trilobiti v ohrožení (Praha 5 - Barrandov)

Mise, která nás provedla skutečnou pražskou divočinou a místy, kam by nás jinak nikdy nenapadlo vyrazit. Barrandovské terasy znám jen z pořadů typu Hledání ztraceného času :-) Zvládli jsme ji během jednoho odpoledne spolu s misí S Annou na smrt na Klamovce (víc o ní TADY).




Oficiální informace o trase:


Trilobiti v ohrožení

Rok 1883 | Praha - Barrandov | délka 2 km | 7 zastavení | trvání 1h
Trasa vede od Hlubočepského zámku přes přírodní park Pod školou k Barrandovským terasám.

Joachim Barrande byl vzděláním stavební inženýr. Do Čech přišel jako vychovatel ve službách krále Karla X., který musel roku 1830 prchnout z Francie. Francouzská královská rodina se usídlila na Pražském hradě a Joachim Barrande se začal při cestách Prahou seznamovat s českými vědci a umělci. Hrabě Kašpar Šternberk, mimo jiné jeden ze zakladatelů Národního muzea, požádal Barranda o to, aby naprojektoval železniční dráhu údolím Berounky. Trať se nakonec nestavěla, ale průzkum trati zcela změnil Barrandovi život. V okolí obce Skryje našel množství zkamenělin starodávných zvířat, trilobitů. Od té doby chodil Barrande na výpravy z Prahy k Berounu, Rakovníku a Příbrami, vedl si zápisky a kresby a obešel stovky nalezišť. Vytvořil naprosto výjimečnou sbírku. Jednoduše poklad. Barrande se spřátelil s mnoha českými vlastenci, třeba s Palackým, a naučil se výborně česky. Ale teď je Joachim Barrande starý pán a mnozí čeští vědci mají obavy, že ve své závěti odkáže svůj poklad do ciziny. Je to koneckonců Francouz. A pravda je i to, že Češi se vůči němu nechovali pokaždé úplně férově. Musíš Barranda přesvědčit, ať odkáže sbírky Národnímu muzeu.


Naše postřehy


Kdy vyrazit:

Trasa je dobře přístupná celoročně, lepší je vyrazit, když není venku úplně mokro. Cesta vede místy trošku terénem.


Pro koho je trasa vhodná:

Trasa není úplně vhodná pro kočárky, odrážedla a spol. Já osobně bych tudy kočárek vláčet nechtěla :-) Příběh je srozumitelný i předškolákům. Pokud je zajímá pravěk, je to přímo nezbytnost.


Délka trasy:

Trasa je plánovaná na 2 hodiny, my jsme šli něco přes 3 (vždycky nám to trvádýl, protože si potřebujeme všechno prohlédnout, pohrát si, dát si svačinku...). Je třeba počítat i s časem na cestu zpět (trasa není okružní).


Kudy půjdete a co tam uvidíte:

Trasa začíná u hlubočepského zámečku, vede divočinou přes přírodní památku Pod školou, což je jedno z klasických nalezišť Joachima BarrandaV bývalém vápencovém a břidlicovém lomu bylo možné nalézt v průběhu těžby velké množství zkamenělin hlavonožců, trilobitů, schránek mlžů apod. Dál cesta vede údolím Dalejského potoka až pod Barrandovský most, kde začíná naučná stezka Barrandovské skály - Chuchelský háj. Pro nás bylo zajímavé nejen vidět zblízka některé ze slavných Barrandovských skal, ale i most, přes který velmi často jezdíme autem nebo autobusem. Už jste někdy viděli most a mimoúrovňové křížení se všemi těmi nájezdy a sjezdy zespoda? Trasa se hned za mostem odpojí od naučné stezky a stoupá vzhůru k Barrandovským terasám. Znám tuhle pražskou dominantu z nejrůznějších dokumentárních pořadů a z vyprávění rodičů. Nikdy jsem tady ale nebyla, nebyl důvod. Tahle část Prahy má pověst místa, kam je lepší nechodit. Pravá přírodní divočina, "bydliště" bezdomovců... Na žádné jsme nenarazili, ale jeden z "domečků" jsme v lese objevili, když jsme na začátku cesty netrefili odbočku.

Od Barrandovských teras můžete pokračovat dál vilovou čtvrtí až k filmovým ateliérům na Kříženeckého náměstí. Hlavně pro starší děti by to mohlo být zajímavé. Jsou tady některé původní prvorepublikové vily. V kombinaci s nějakým dobovým dokumentem nebo třeba se seriálem Bohéma by to mohl pro ně být zajímavý vhled do stylu, módy a architektury první republiky (samozřejmě se to týká ale jen vrstvy umělců, mecenášů a podnikatelů, vhled do života běžných lidí je třeba hledat jinde).

Nebo se můžete vrátit zpět na naučnou stezku a pokračovat po ní dál směrem do Chuchle. Cestou minete bývalé koupaliště se skokanskou věží z dob první republiky, nejslavnější barrandovskou skálu, v Chuchli pak Mariánský pramen a lesní zookoutek s dětským hřištěm. To je skvělý cíl výletů. Můžete si tady prohlédnout všechna naše běžná lesní zvířata, děti si odpočinou, odpoledne bývá otevřené občerstvení... jediná potíž je, že musíte dojít až do Velké Chuchle na autobus. Ale stojí to za to. Celá naučná stezka je dlouhá cca 6km.


Bývalý lom v lokalitě Pod školou, kde je možné i dnes najít zkameněliny

Barrandovský most přes Vltavu a pod ním cyklostezka. Tudy vede naučná stezka do Chuchle. Pokud byste putovali po cyklostezce dál, dojdete k nejznámějším barrandovským skalám s typickými vrstvami.



Výhled z přírodní divočiny do té městské...

Barrandovské terasy prochází nyní rekonstrukcí a měl by se sem opět vrátit život. nejspíš v podobě hotelu a luxusního bydlení.


Další informace:

Kompletní informace o trase najdete na webu Skrytých příběhů (TADY)
Barrandovské terasy, Joachima Barranda a jeho objevy a spol. zná samozřejmě wikipedie :)
Na webu Praha neznámá si můžete přečíst něco víc o Terasách Barrandov (TADY) a o starém plaveckém bazéně (TADY).
Dalčí informace o Národní přírodní památce Barrandovské skály najdete na webu Cittadella (TADY)

Z archivu ČT:
Barrandovské terasy (magazín Z metropole TADY, magazín Gejzír TADY, Max Urban, architekt TADY)
Vilová čtvrť na Barrandově (magazín Z metropole TADY)
"Geopark Barrandien" (cyklus Přidej se TADY, magazín Z metropole TADY)
Barrandovské skály a Malá Chuchle (cyklus Toulavá kamera TADY)



1 komentář:

  1. Parádní tip i pro dospěláky, bez návodu bych se tam nevydala. No ale trilobita jste našli??? J.

    OdpovědětVymazat