středa 10. července 2019

Skryté příběhy - S Annou na smrt (Praha 5 - Klamovka)


Krátká mise, kterou jsme si dali během jednoho odpoledne spolu s Trilobity v ohrožení (článek bude brzy). Zavedla nás do parku, o kterém jsem vůbec nevěděla a příjemně mě překvapil tím, jak je velký a stinný.





Oficiální informace o trase:

S Annou na smrt

Rok 1876 | Praha - Klamovka | délka 1 km | 6 zastavení | trvání 0.5h
Nenáročná okružní trasa začíná u Kaple Nanebevzetí Panny Marie na rohuPodbělohorské a Plzeňské ulice a prochází celým zahradním parkem Klamovka. Pomoz Anně Valdštejnové zachránit jejího milého Leopolda, který je vyzván na souboj na život a na smrt.

Souboje byly kdysi takový zvláštní chlapský vynález. Dva muži se sešli na odlehlém místě v určený čas a se zbraněmi, které si zvolili – například s meči, pistolemi nebo revolvery – a bojovali spolu o život. Někdy přežili oba, jindy jen jeden, někdy ani jeden. Ti muži riskovali život kvůli své uražené ješitnosti, které říkali čest. K souboji nejčastěji docházelo tak, že jeden druhého urazil nebo vyprovokoval, a ten druhý – aby zachoval svou čest – po něm hodil svou rukavici, a tím ho vyzval na souboj. Už v roce 1215 církev souboje zakázala a označila je za vraždy, ale ještě v 19. století souboje probíhaly po celé Evropě. Souboj hraběte Leopolda Kolowrata a prince Wilhelma Auersperga, který se odehrál v pražské Klamovce 6. května 1876 ve dvě hodiny odpoledne, je považován za poslední šlechtický souboj u nás.



Naše postřehy


Kdy vyrazit:

Trasa je dobře přístupná celoročně, užijete si ji za každého počasí. V parném létě vás potěší příjemný chládek v parku.


Pro koho je trasa vhodná:

Pro všechny včetně kočárků, odrážedel a koloběžek. Příběh je srozumitelný i předškolákům a potěší hlavně holky, protože je výjimečně v hlavní roli žena.


Délka trasy:

Trasa je krátká, i s hřištěm tak na hodinu.


Kudy půjdete a co tam uvidíte:

Okružní trasa vede kolem parku. Projdete kolem několika zajímavých romantických stavbiček a můžete si povídat o tom, jak se asi tak žilo šlechtickým rodinám na jejich letních sídlech mimo hlavní město. A také o tom, co se s nimi obvykle stalo koncem 19. a během 20. století. 

V parku je restaurace s velkou venkovní zahrádkou a dětské hřiště.


Další informace:

Kompletní informace o trase najdete na webu Skrytých příběhů (TADY)
Stručné informace o Klamovce má Wikipedie (TADY)
Detailnější informace o Klamovce, parku, jednotlivých stavbách a historii místa včetně dobových fotografií najdete na webu malé dějiny Smíchova a Košíř (TADY a TADY)


Fotek tentokrát jen poskrovnu. Nefotilo se mi dobře a raději jsem se bavila s dětmi než trápila s foťákem...









1 komentář:

  1. Děkuji za dobrý tip na vycházku! Určitě využijeme!
    Krásné letní dny! Zuzka

    OdpovědětVymazat