pátek 24. ledna 2020

Knížky k Vánocům 2019

Je sice konec ledna, ale heslo říká: "Co se vleče, neuteče." A tak jsem se konečně dostala k probrání fotek od léta až do ledna a taky jsou naše letošní knížky pod stromečkem. Tedy jen ty, které dostaly děti. Můj komínek zase někdy příště.

Při focení komínku jsem zjevně měla špatně nastavené vyvážení bílé a fotky vylezly modré. Tak se tím nenechte rozhodit, znovu to celé dávat do kupy, na to nemám morál :-D

Stejně tak se nenechte rozhodit počtem knížek. Děti jsou tři, naše rodina je velká a knihovny také. Čteme rádi a děti už začínají číst také samy. Synek má navíc v prosinci i narozeniny, tak je v komínku i část narozeninových knížek.




Když to vezmu od shora:

Poseroutka - nutnost pro všechny kluky prvostupňáky. Teda soudě podle mého syna, synovce a mnoha kluků v okolí. Synek má naposlouchané všechny díly jako audioknihy (jsou na youtube), ale jeho bratranec trval na tom, že psané je to zase úplně jiné. A měl pravdu. Synek přelouskal první díl během několika dní a byla to první souvisle psaná knížka, kterou kdy četl. Doteď četl komiksy, encyklopedie a knížky, kde ilustrace převažují nad textem. Takže za mě dobrý. Obsah neřeším. Hlubokomyslné to není. No a? Účelem literatury je i bavit :-)

Ptáci našich zahrad a Ptáci našich lesů - Zvuková leporela pro Malucha. Jediné zvukové knížky, které jsem ochotná mít doma. V každé je vyobrazených 16 ptáků, k nim stručný popis a nahrávka zpěvu. Bydlíme v přírodě a teď se občas i v autě nebo v kuchyni cítíme jako v lese :-D

Mimi a Líza 3 - Záhada vánočního světla - Mimi a Lízu má ráda Mrňavka. Knižní i jako večerníček. Vánoční díl dostala pod stromeček a přečetli jsme ho hned o prázdninách. Moc pěkná knížka stejně jako ty předchozí.

Písmenkové rébusy, Hříčky se slovíčky - Dostala Mrňavka od babičky. Jsou to jednoduché rébusy a hry se slovy, které napomáhají dětem přemýšlet o slovech a vnímat náš jazyk, zapojovat logiku i kreativitu.

Malovaný svět - Sbírka básniček od Jiřího Žáčka, dárek od Babičky pro Maluška.

Kapky na kameni - Pokud máte rádi "rebelky" a další knížky na toto téma, tuhle nutně potřebujete. Příběhy českých žen, které byly něčím výjimečné, průkopnické, inspirativní. I když některé díru do světa nakonec neudělaly. Krásná knížka, hluboké příběhy.

Malý zahradník - Knížka, o které jsem psala už ve svém článku o knížkách o zahradě pro předškoláky a školáky (TADY). Praktická, přehledná, srozumitelná... A navíc jsem ji chytla ve slevě :-)

Zvířata v jejich přirozeném prostředí - Nádherná knížka o zvířatech, tentokrát ale z pohledu různých přírodních prostředí. Jedna z těch knížek, kterou můžete pořídit pro tříleté dítě a ukazovat si v ní obrázky, a druhostupňák z ní bude spát referáty.

Atlas vesmíru pro děti - Stručná okénková encyklopedie pro děti se základními informacemi o vesmíru. Ten zatím naše děti moc nebere, tak podrobnější knížky nevyužijeme. Všechno má svůj čas :-) Tuhle jsem ulovila v Albertu za pár korun, ale koukala jsem po ní už kdysi v knihkupectví.

Kde rostou děti stromů? - Milujeme Slyšíš, jak mluví stromy? a tak jsem pořídila pro Maluška tuhle knížku pro nejmenší. Je opravdu příjemná a Maluch ji má rád. Další z těch, které jsme přečetli už o Vánocích. Ale budeme se k ní rádi vracet i později.

S malířem kolem Evropy - Nová edice evropské části knižní klasiky našeho dětství S malířem kolem světa. Fajn knížka nejen pro domácí školáky.

Víš, kde bydlí zvířata? - Další z knížek od Petera Wohllebena, tentokrát o zvířatech v našem okolí od much až po vlky.

Sestav si lidské tělo - Encyklopedie lidského těla s kartonovým modelem. Kostra je velká přes tři čtvrtě metru, poměrně bytelná (na hraní to není, ale jako učební pomůcka je super) a v knížce jsou všechny důležité informace.

Jan Amos Komenský - Skvěle ilustrovaná velkoformátová knížka Renáty Fučíkové o životě a významu J. A. Komenského. Texty jsou i anglicky a německy, třeba do budoucna :-)

Velká kniha opeřené havěti - Další do naší sbírky knížek o havěti (máme hmyzí i mořskou), stejně krásná jako ty předchozí. Ptačí téma se zopakovalo letos o Vánocích několikrát, uvidíte i v příštím článku :-)

Mapovník - Pracovní sešit navazující na skvělý ilustrovaný atlas světa Mapy.

Obrázkový globus - Globus je u nás nezbytná pomůcka a mě zaujal tenhle kartonový. Až doslouží, půjde od kamen :-) Přiložená knížka je navíc moc hezky zpracovaný stručný průřez zeměpisem světa - světadíly, biomy, významná města, památky a osobnosti...

Domeček pro skřítky - Moc hezká interaktivní knížka s vystřihovacím domečkem pro skřítky. Pro milovníky Andrei Popprové naprostá nutnost :-)

České dějiny mají své hrdiny - Pracovní sešit plný hádanek a rébusů na různá témata - panovníci, objevy a vynálezy, bitvy a války, umělci a spisovatelé, slavné osobnosti...


Kromě knížek dostaly děti (a nejen ony) taky hodně deskovek, nějakou tu hračku (ne moc) a pár kousků oblečení. Chtěla jsem pojmout Vánoce minimalisticky, ale když dojde na knížky a hry, minimalismus je pro mě téměř nereálný. Tolik krásných věcí a jen jeden život... :-D



PS: Veškeré knížky, hračky, hry a pod. jsem si koupila nebo půjčila v knihovně. A doporučuju je čistě proto, že ráda šířím dobré věci dál. Žádný článek tady na blogu není sponzorovaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat