čtvrtek 21. května 2020

Hrajeme... Honem zpátky do ohrádky

Další z aktuálně oblíbených her našeho Maluška je Honem zpátky do ohrádky. Je to úplně jednoduchoučká hra, ideální pro začínající hráče od 3 let. Cílem hry je shromáždit do ohrádky čtyři zvířátka (králík, kravička, slepice a prasátko), která se rozutekla z farmy, zpět do ohrádky. Cestou ale narazíte i na motýlky, berušky, květinky, cizí zvířátka a další věci, které vůbec najít nepotřebujete :-)


Jak se hraje


Základní pravidla jsou úplně jednoduchá. Hráči začínají na bílých políčkách uprostřed dvorku nebo louky, postupně hází kostkou a prozkoumávají jednotlivá pole. Jejich cílem je shromáždit všechna čtyři zatoulaná zvířátka. Vítězí ten, komu se podaří najít je jako první. Cestou potkávají také různé květinky, motýly a broučky, které v ohrádce nechtějí. A zvířátka, která už mají. Je tedy třeba zapamatovat si, co kdo odhalil, a takovým políčkům se buď vynhnout, nebo na ně směřovat. Pohyb je možný všemi směry, ale jen po linkách. Hráči tedy musí dobře promýšlet, jak nejlépe využít počet kroků, který jim padne na kostce. Pro malé děti je ze začátku obtížné vymyslet, že mohou jet nejen stále dopředu, ale i do stran a zpět.

Hra má poměrně variabilní pravidla a tak ji můžete přizpůsobit různě starým dětem. S maličkým dítětem můžete hrát ve dvou na poloičním hracím plánu (je skládací) a tím hru zkrátit na pár minut. Těm nejmenším můžete jejich zvířátka nechat odkrytá a dítě bude jen házet kostkou a ťapat.  Starší dítě bude už hrát se skrytými žetonky a hledat. Můžete přidávat různé postihy jako třeba za odhalení "miny" jedno kolo vynechat nebo třeba "kdo šlápne na motýla, udělá 10 dřepů". To už je zcela na vás. Tím se o něco prodlužuje hratelnost hry i do vyššího věku dětí. 





Co na hře oceňuju


Líbí se mi grafika hry, která je příjemná a poměrně nekýčovitá. Zpracování je bytelné, žetonky z pevného kartonu. Hra nepřežije ožužlávání, ale průměrný dvouleťák ji nezničí. Oceňuju, že hra je herně zajímavá a vyžaduje, aby dítě uvažovalo a rozhodovalo se. Není postavená čistě jen na náhodě a házení kostkou, ale i na rozvažování a paměti. Děti se tak učí, jak hry fungují, že mají určitá pravidla, učí se rozhodovat, pamatovat si důležité informace, soustředit se a sledovat, co dělají ostatní. Prostě vstupují do světa deskových her. V neposlední řadě oceňuju i fakt, že jde o českou firmu.


Pro koho je hra určená


Hra je pro 2 - 4 hráče od 3 let a věkové určení odpovídá. Některé děti zvládnou hru dříve, jiné později, jak už to bývá. Jedna partie vám zabere zhruba 5 minut, což je tak maximum, kolik se zvládnou takhle maličké děti soustředit. Nepočítejte s tím, že si hru budou užívat vaši školáci. Je to opravdu vstupní hra pro malé děti. Je na ní skvělé právě to, že je krátká, není blbá a není postavená jen a pouze na náhodě. S chutí si ji s vaším dítětem zahraje i babička nebo kdokoli na návštěvě, protože pravidla vysvětlíte ve dvou větách. A dítě, které už umí mluvit, je dokáže vysvětlit samo. Což určitě ocení :-) A protože je hra velmi rychlá, nehrozí, že se dítě začne nudit dřív, než bude dohráno.

















Žádné komentáře:

Okomentovat