úterý 12. května 2020

Hrajeme... Sázíme les

Máme rádi les, máme rádi ptáky a rádi hrajeme deskovky. Proto Malušek dostal k svátku hru Sázíme les.

Je to jednoduchá hra pro děti od 4 let, ve které (překvapivě 🙂) sázíte les. Postupně na svůj palouk zjišťujete základny stromů, koruny a nakonec ptáčky. Hra má docela jednoduchá pravidla, ale vyžaduje už složitější uvažování a rozhodování.



Jak se hraje


Hází se dvěma kostkami s čísly 1, 2 a 3 (4 až 6 na kostkách chybí). Všechny díly (základny stromů, koruny a ptáčci) jsou rozdělené na 3 hromádky s číslem 1 - 3. Hráč má vždy dvě možnosti, jak se rozhodnout. Pokud hodí dvě různá čísla, může si vzít např. 1 dílek z hromádky 2 (jednu korunu) nebo 2 dílky z hromádky 1 (dvě základny). Pokud hodí dvě stejná čísla, může si vzít např. 3 dílky z hromádky 3 (tři ptáčky) nebo jeden libovolný dílek. Vtip je v tom, že stromy je možné stavět jen ve správném pořadí (základna - koruna - ptáček) a dílky si nemůžete nechávat do zásoby. Dítě tedy už musí krom počítání do 3 zvládat i základní rozvahu víc - míň, dříve - později, rozhodnout se, co je pro něj výhodnější. Vítězí samozřejmě ten, komu vyroste les nejrychleji.

A tím se dostáváme k dalším důležitým informacím.










Pro koho je hra vhodná?


Hra je určená pro 2 - 4 hráče od 4 do 10 let. Maluch ji dostal ve třech a půl. S dopomocí by ji zvládl i o chloupek dřív, ale ne o moc. Jsem toho názoru, že u her nemá moc smysl předbíhat vývoji dítěte. Ráda vybírám pro děti hry tak, aby odpovídaly jejich aktuálním schopnostem, aby dítě zvládlo hru "umyslet" pokud možno samo. Obvykle začínáme s hrou o trochu dříve, ale ne o moc. Aby stačilo třeba jen napovědět otázkou. Věk 4+ podle mě odpovídá. Hra určitě není vhodná jako startovní pro maličké děti.

Pravidla jsou poměrně variabilní a nabízí složitější varianty pro starší děti. Ve hře je 5 druhů ptáků v různém počtu. Dá se tedy soutěžit, kdo bude mít první 4 různé druhy nebo komu se podaří mít všech pět. V jedné z variant je možné vytvářet si zásobu dílků podle určitých pravidel, a tím taktizovat.
Myslím, že hratelnost 4 až 8 let je úplně v pohodě, možná i do uvedených 10 let. My jsme zatím složitější varianty nezkoušeli, hrajeme s Maluchem tu základní.


Co se mi na hře líbí


Hra je příjemně ilustrovaná, na dílcích je spousta milých detailů. Komponenty jsou z kvalitního kartonu a dobře se s nimi manipuluje. Nepřežijí ale ohýbání, ožužlávání a podobně. Není prostě určená pro úplně malé děti.

Krom toho, že děti baví, procvičují si při ní základní matematické uvažování, rozhodování a také jemnou motoriku při sestavování stromečků. A naučí se pět lesních ptáků (můžete si je najít v knížce, poslechnout si jejich zvuky...)

V krabici jsou přiložená semínka smrku, takže můžete skutečně zasadit stromky. S tím mám sice trochu ideový problém (nechci smrků víc, chci jich míň!), ale obecně vzato je to moc hezký nápad.




Za kolik a kde


Hru seženete za cca 200 - 250,- v knihkupectvích a deskoherních eshopech. Já jsme kupovala ve Světě her.  (V některých knižních megaeshopech dostanete lepší cenu, ale já raději podpořím menší a férovější. Lidé z deskoherních speciálek točí recenzní videa a videonávody, radí v kamenných obchodech, komunikojí na sociálních sítích... Ráda jim aspoň trošku přispěju tím, že nakoupím u nich i za cenu, že mě to bude stát o pár korun víc. Vím, že často podnákladovým slevám nemohou konkurovat. A teď v coroně už vůbec ne.)


PS: Veškeré knížky, hračky, hry a pod. jsem si koupila nebo půjčila v knihovně. A doporučuju je čistě proto, že ráda šířím dobré věci dál. Žádný článek tady na blogu není sponzorovaný.














Žádné komentáře:

Okomentovat