neděle 29. listopadu 2020

Co čteme... Čekání na Vánoce

 Začíná advent, v úterý se ve většině rodin objeví adventní kalendáře (moje tipy najdete TADY) a z knihovniček vylovíme adventní knížky. Já jsme si na letošní rok připravila novou knížku Čekání na Vánoce, která vyšla v Portálu. Je od stejné autorské dvojice Kita, Loskot-Cichocka, jako Čekání na Velikonoce, o kterém jsme psala TADY.

Adventních a vánočních knížek je na trhu celá řada (spousty tipů najdete u Veroniky na blogu Pesleří TADY). Potíž nastane ve chvíli, kdy se rozhodnete vyloučit všechny knížky s Mikulášem, čerty a andělem, s kýčovitými andělíčky na obláčku, s Ježíškem a dárky jako hlavním tématem... Zbyde vám pořád ještě docela dost hezkých zimních a vánočních knížek, ale přeci jen hodně titulů odpadne. Hotový průšvih ale přijde ve chvíli, kdy budete chtít knížku směřující k Bohu, k Ježíši. Takových je totiž na trhu minimum. Patří sem leporela s vánočním příběhem, krásně ilustrovaný Vánoční příběh od Anselma Gruna a další. Ale když chcete knížku na celý advent, jste v koncích...

Proto jsem zajásala, když jsem objevila Čekání na Vánoce. Je to knížka poetická, snadná na čtení i porozumění, zvládnete ji s předškoláky a bude bavit i mladší školáky. Jednotlivé kapitoly jsou kratičké, ideální ke čtení po snídani nebo před večeří... Perfektně se hodí k dalšímu povídání. Se staršími dětmi můžete zapátrat v rodinné Bibli a přečíst si něco víc. 


V knížce najdete 28 nedatovaných kapitol. Můžete začít číst o první adventní neděli, 1. prosince nebo kdykoli později, až vám dorazí domů :-) Můžete ji klidně přečíst na jeden zátah 25. prosince ráno, ještě v posteli.

A co v ní najdete? Především připomenutí, že advent je doba očekávání a příprav. Připravujeme nejen své domácnosti, dárky, výzdobu... máme také připravit svá srdce v očekávání na Ježíše. Celé lidstvo očekávalo jeho narození už od počátku, proto knížka začíná příběhem Adama a Evy. Pokračuje přes praotce, krále, proroky... přes Jana Křtitele a Ježíšovy rodiče... potkáme anděly, pastýře, betlémská zvířata i hvězdu. A na konci si připomeneme, že advent neskončil. Ježíš přišel jako miminko, zemřel a byl vzkříšený jako Spasitel světa. My můžeme žít tak, aby k nám přicházel stále. A očekáváme na jeho druhý příchod.

Na knížce cením nejen to, že celá ukazuje na Krista jako střed a smysl Vánoc, ale i to, že je velmi přístupná. Vzešla z katolického prostředí, ale nebude trnem v oku ani nekatolíkům a nevěřícím. Nezůstává na povrchu, nedává si za cíl vyvolat příjemnou náladu, připomíná nám, že smyslem adventu a Vánoc nejsou perníčky, dárečky, bruslení a pohoda, ale Bůh, který se stal člověkem.

Jestli si podobně jako já kladete otázku, jak právě tohle svým dětem přiblížit, možná vám v tom knížka Čekání na Vánoce trochu pomůže.

Pokojný Advent vám všem.















1 komentář:

  1. To vyzerá na veľmi peknú knižku. Teším sa, že niečo také vyšlo. A takmer mi je ľúto, že nemám malé deti aby sme si ju spolu čítali. Rozmýšľam, či by sa oplatilo si ju už teraz kúpiť pre prípadné vnúčatá, ale aj to je ešte v nedohľadne. :-D

    OdpovědětVymazat