úterý 1. května 2018

Co pořídit domškolákovi místo aktovky? Pořádný batoh na výpravy!

Synek se pomalu připravuje na to, že z něj bude prvňák. Zápisy už jsou za námi a přibývá otázek, jestli se těší, do které školy půjde a hlavně... jestli už má aktovku :) Dost mě těší, že domácí škola už není mezi lidmi neznámý pojem nebo podivnost, kterou lze čekat jen mezi "ezo-eko-biomatkami". Takže když Synek hrdě hlásí, že půjde do domácí, málokoho to zarazí. To je fajn. Trochu jsem se obávala, jestli se nebude hned od začátku cítit jako exot. Velkou výhodou nám je, že mezi křesťany je domácí škola poměrně běžná (vlastně se mi zdá, že v poslední době, když se s kamarádkami a známými ze sboru bavíme o škole, skoro jako by měly některé potřebu vysvětlovat, proč jejich děti v domácí škole nejsou).  Moje rodina už je za léta mých výstředností tak otrlá, že je to nijak nepřekvapuje. A taky to už pro ně dávno není novinka. No jo, ale co s tou aktovkou?

Aktovka je děsně důležitá věc. Aspoň jsem to vyrozuměla soudě pode toho, kolik pozornosti se věnuje jejímu výběru, kolik to stojí, jsou na to dokonce i normy a předpisy... A na ulicích vídáte každé ráno zástupy obřích aktovek s malýma nožičkama. Jenže domoškolák aktovku jaksi nepotřebuje. Žádné tahání učebnic a sešitů z místa na místo se nekoná. A tak odpadá vybírání aktovky a penálu, ale dítko touží být jako ostatní a taky mít tu svoji novou školní věc, když bude ten prvňák.

Podle hesla "když nevíte, zeptejte se dětí", jsme se zeptali Synka, co by si přál on. Na prvním místě bylo hned jasno, batoh na výpravu. Synek začal totiž chodit do křesťanského oddílu v našem sboru (něco jako skaut), brzy ho bude čekat první výprava s přespáním a příští rok i tábor. Nabídla jsem mu, že si může vybrat ještě jednu velkou věc. Něco, co si myslí, že by jako školák opravdu potřeboval. Od té doby přemýšlí. Zvažuje mikroskop, hvězdářský dalekohled a globus. Mikroskop dlouhodobě vede :)

(Článek si neklade ambice být recenzí na batohy. Ale kdyby byl zájem, ráda za pár měsíců sepíšu nějaké zhodnocení. Až bude víc co hodnotit :)



No a teď k tomu batohu. Do lesní školky nosí naše děti batůžky Boll. Nejmenší Bunny měli oba cca od 2,5 roku (Malušek dostal teď svůj první, 2 mu budou až v červenci, ale už prostě potřeboval batoh, no :D ). Asi od 3,5-4 let nosí trochu větší model Roo. Do lesní školky a na jednodenní výlety jsou to ideální batůžky. Děti si v nich nosí pití a svačinu, na víkendy a dovolené si do nich balí hračky. Batůžky hezky sedí na zádech, neškrtí, netlačí, hodně vydrží.. Jsme s nimi moc spokojení. Až Synek bude potřebovat větší batůžek do města, nejspíš zvítězí opět Boll.

Na výpravy jsem si namyslela batoh, který bude dětskou verzí klasické malé krosny. Nastavitelný zádový systém, aby batoh rostl s dítětem, polstrovaný bederák, hrudní pás, ideálně dvoukomorový vnitřek, možnost vstupu shora i zespoda, poutka a gumicuky na připevnění karimatky a dalších krámů, kapsy na pití, kapesník a spol. Ze zkušenosti dobře znám, že dobrý batoh je základ pro úspěšnou výpravu. Jak batoh nesedí hezky na zádech, je turistika utrpení. Takže jsem byla připravená na batohu nešetřit a výběru věnovat potřebnou pozornost.

Vytipovala jsem tři modely - Boll Ranger 38-52, Deuter Fox 30 a Osprey Ace 38. Nakonec jsme měli možnost vyzkoušet jen Deuter a Boll a z těch zvítězil Deuter. Synek má cca 125cm a menší batoh mu líp seděl na zádech a celkově působil proporčněji. Oba batohy na mě působily srovnatelně pokud jde o zpracování a vybavení, Boll mě příjemně překvapil. Nicméně na Synka byl přeci jen trochu velký. Deuter seděl skvěle, líbil se barevně, nebylo co řešit.










Batoh prošel první zatěžkávací zkouškou minulý víkend, kdy měl Synek dvoudenní akci s přespáním ve školce. Batoh se spacákem, pitím a nějakými základními potřebami pro přespání si v pohodě unesl, tak věřím, že i první výprava bude úspěšná.

Musím říct, že mě to dojímá. Mám už doma chlapa. Nebude to slouho trvat a budeme moci začít vyrážet s dětmi na puťáky a první širáky. Už se hrozně těším :)

A co vy potřeby pro domškoláky? Budu moc ráda, když se podělíte o své zkušenosti.


PS: Veškeré knížky, hračky, hry a pod. jsem si koupila nebo půjčila v knihovně. A doporučuju je čistě proto, že ráda šířím dobré věci dál. Žádný článek tady na blogu není sponzorovaný.








2 komentáře:

  1. Batoh je super, sama mám Deuter krosnu a neměnila bych:)
    Jinak domácí škola je určitě dobrá věc, když to Vy sama chcete a nikdo neříká, že musí být pořád, ne? U nás by to nehrozilo, přítel se se synem učí, ale jsou to někdy boje, takže domškola by nepřipadala v úvahu, ale poslední dobou nás zaráží, jak ze školy nic neumí, v průměru tam jsou děti 5 hodin vyučovacích denně a nic moc neumí, to mi přijde dost ztráta času..to fakt doma v pohodě zvládnete učivo za poloviční čas.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za komentář :)
      Domácí skola může kdykoli začít i skončit, to je její velká výhoda. Je to dost flexibilní.
      S tím učením Vás chápu. Výhoda dš je právě i v tom, že toho nucení je poměrně málo. Dítě si to může hodně řídit samo, nemusí pořád plnit úkoly, které mu třeba ani nedávají smysl. Na všem se s rodiči můžou domluvit a naplánovat si to podle potřeb a nálady. A ano, časově je to dost efektivní

      Vymazat