čtvrtek 14. června 2018

Co čteme... Jak bydlí děti celého světa

Parádní encyklopedie pro předškoláky a mladší školáky, která dětem umožní nahlédnout aspoň trošku do jiných kultur a vidět, jak se žije jinde. Když se mluví o jiných zemích, obvykle se zmiňují památky, přírodní zajímavost nebo různé odlišné svátky a zvyklosti. Myslím ale, že malé děti si nejsnáze uvědomí kulturní odlišnosti právě na tom, jak se kde bydlí. My jsme byli z knížky všichni nadšení a rádi jsme se k ní vraceli znovu a novu. 

Děti hodně bavila zejména stránka věnovaná bydlení v jurtě, protože jurtu dobře znají  lesní školky. Díky knížce si udělaly trochu bližší představu, jak s ev takové jurtě bydlí, když je jeden stan váš celý dům. Líbily se jim ale všechny druhy domů a domečků - iglú, srub, dům na lodi, maringotka, mrakodrap nebo třeba indiánský dlouhý dům. Vlastně nejsilnější dojem z celé knížky jsme měli ten, kolik věcí máme a jak velké domy potřebujeme, aby se nám do nich všechny ty věci vešly. Co bychom si nechali, kdybychom měli bydlet v iglú? Které knížky a hračky by si vybrali, kdybychom bydleli ve srubu nebo maringotce a měli k dispozici jen jednu společnou místnost? A co bychom si vzali s sebou,kdybychom se rozhodli vyzkoušet si to na vlastní kůži a vydali se na cesty s obytňákem? A proč bychom si vzali celou velkou Bibli, i když ji s mužem máme v mobilu? To byly vůbec ty nejzajímavější rozhovory nad knížkou. Dotýkali jsme se podstaty našich hodnot a priorit.



Stejně jako u sestřičky téhle encyklopedie, Jaké svátky slaví děti celého světa, i u téhle jsem ocenila přehledné uspořádání. Každá dvojstrana je věnovaná jednomu typu obydlí. V obrázku jsou barevná čísla, ke kterým se vážou stejně barevné rámečky okolo. Ty se vážou k různým částem domu, jeho specifikům nebo třeba místním zvykům. Textu je tak akorát, aby se děti něco dozvěděly, ale nebyly zahlcené. My jsme pojímali čtení interaktivně - Mrňavka hledala čísla, Synek četl nadpisy a já jsem četla text. Odstavce jsou kraťoučké, takže by i začínající čtenáři měli být ochotní a schopní číst sami. Pokud jim ovšem nebude vadit drobné písmo.











Žádné komentáře:

Okomentovat