středa 20. června 2018

Co čteme... Kosti a kostry: Zvířata

Knížka, která synka nadchla natolik, že ji máme půjčenou z knihovny už čtvrtý měsíc a pořád ho baví. Vážně zvažuju její pořízení domů :)

Knížka je zaměřená na kostry různých modelových živočichů (had, ryba, želva, kaloň, klokan, člověk...) a jejich základní znaky. Na jedné dvojstraně je celostránková ilustrace kostry živočicha s klíčovými informacemi, na následující dvojstraně pak informace a zajímavosti o dané skupině a některých známých zástupcích. Knížka je určená pro mladší školáky, ale texty jsou srozumitelné i pro předškoláky. Množství informací je tak akorát, aby se děti něco dozvěděly, ale nebyly zahlcené. Biolog ve mně oceňuje, jak krásně se dají kostry mezi sebou porovnávat (třeba přední končetina netopýra a jiných savců, nohy tuleně, počet žeber savců a hadů...) a ukazovat na nich přizpůsobení živočichů různým podmínkám. Dítě si krásně uvědomí, jak celkový tvar těla souvisí právě s kostrou. Na kostře si můžeme ukázat, proč se různá zvířata různě pohybují, jak jsou přizpůsobená různým druhům potravy... Nádhera :)

Ukládám na seznam knížek, ke kterým se budeme rádi vracet i v budoucnu v rámci přírodovědy a přírodopisu.




Jako první čtení se knížka úplně nehodí, protože je psaná trochu nezvyklým fontem a nepříliš velkým písmem. Pro začínající čtenáře to může být matoucí. Synkovi to nevadí a s chutí čte popisky u jednotlivých koster. Ostatní texty čtu já, do delších odstavců se mu stále ještě nechce. I tahle knížka ale má nadpisy odstavců psané kapitálkami, takže aspoň něco pro začátečníky se tu najde :)













PS: Veškeré knížky, hračky, hry a pod. jsem si koupila nebo půjčila v knihovně. A doporučuju je čistě proto, že ráda šířím dobré věci dál. Žádný článek tady na blogu není sponzorovaný.

2 komentáře:

  1. Díky za tip. Pár knih jsem už podle vás půjčila a zatím vždycky úspěch! Děkuji a přeji krásné léto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuju za milý komentář a jsem noc ráda, že knížky mají úspěch i u vás :)

      Vymazat