středa 13. června 2018

Zaujalo mě... Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic

Na iVysílání ČT jsem narazila úplně náhodou na dokument o Kryštofu Harantovi z Polžic a Bezdružic s názvem Cesta intelektuála k popravišti. Hezky mi to navázalo na náš výlet na Pecku a zase jsem se dozvěděla něco nového o téhle zajímavé a mimořádně inspirativní osobnosti našich dějin a jeho době (konec 16. a začátek 17. století). Pořad najdete TADY. Je asi tak na hodinku a je určený dospělým.
Kryštof Harant mě zaujal nejen tím, jak vzdělaný a všestranný byl, ale i tím, jak statečný dokázal být a jakou prokázal osobní integritu. V době, kdy se mnoho evangelíků rozhodlo z politických důvodů pro katolictví, on se rozhodl na základě studia pro pravý opak. Dávalo mu to smysl.

Zdoroj: https://cs.wikipedia.org

Kryštofu Harantovi je věnovaný také jeden díl z cyklu Svědci a světci, najdete ho TADY. Tématu popravy 27 sedmy českých pánů se věnují i dva dokumenty - Národ bez hlav a Národ a jeho hlavy. Autoři si dali za cíl pátrat po místě uložení oněch hlav a podle hodnocení dokumenty vypadají opravdu dobře. V archivu čt ani na youtube ale nejsou, zkusím po nich zapátrat :)

Zajímavý by mohly být i historický film Bůh s námi - ke shlédnutí TADY. Recenze na ČSFD nejsou nic moc, ale pro dokreslení doby by mohl být fajn.

Pokud by vás zajímalo hudební dílo Kryštofa Haranta (byl mimo jiné i talentovaný hudební skladatel), věnuje se mu jeden díl Hudebních toulek s Ladislavem Smoljakem - k vidění TADY.

Pro děti vytvořila ČT hezký cyklus Dějiny udatného českého národa a Kryštofu Harantovi je věnován díl 59/11 - TADY. A je jako obvykle super :) Následující díly jsou věnované Janu Jeseniovi, Bílé hoře, popravě 27 českých pánů, třicetileté válce... prostě pecka. Už se těším, až si domů pořídíme celou knížku.

A trochu obsáhlejší je díl z cyklu pro děti Záhady Toma Wizarda - Tajemství uťaté hlavy - TADY.

Pokud jste fandové retro televizní tvorby, můžete si dát dokument z roku 1968 Virtus ut sol micat - k vidění TADY. Je udělaný tak úžasně nudně a nezáživně, že by se dal používat skoro jako trest pro zlobivé domškoláky. Nebo jako eko-bio náhrada léků na spaní (navíc úplně zdarma, to chceš). Ale zas to může být pro děti docela zajímavá sonda, jaké věci sledovaly v televizi jejich babičky před 50 lety :)



Žádné komentáře:

Okomentovat