neděle 25. listopadu 2018

52 týdnů modliteb s dětmi... 13. Někdy Bůh říká "ještě ne"



Poslední dva týdny byly velmi provizorní - u nás doma i tady na blogu. Počítač už je zpět ze servisu a většinu času funguje, jak má 😊 Mě těší, že i když jsem krom modlitebních témat nenapsala nic praktického ani hlubokomyslného, stejně si na blog našla cestu spousta lidí. Mám z toho radost a motivuje mě to pokračovat. Takže děkuju 😊 A klidně můžete občas nechat i nějaký komentář 😉

Je tu další téma k úvahám o modlitbě:

Někdy Bůh říká "ještě ne, ještě počkej".


Jestli jsme se něco už o Bohu v kontextu modlitby naučila, pak je to fakt, že Jeho čas je jiný než ten můj. Má dokonalý cit pro načasování a některé věci nedává ne proto, že by nechtěl, ale proto, že ještě nenazrál čas. My bychom chtěli všechno hned, včera bylo pozdě. Ale ten pravý čas může přijít za dlouho. Může to trvat týdny, měsíce, roky... Bible je plná příběhů o čekání. Vlastně, když se nad tím člověk zamyslí, Bůh v Bibli málokomu splnil jeho touhu okamžitě. Někdy ano. Často ne. A většinou si museli na to "ano" chvíli (nebo i hodně dlouho) počkat. Bůh v některých příbězích čekal dokonce několik generací, než dal lidem to, za co prosili. A celou tu dobu pracoval na jejich charakteru, očekával ten správný okamžik. Možná je chtěl naučit trpělivosti a vytrvalosti. Možná si je chtěl vyzkoušet. Možná sám líp věděl, že kdyby to ano přišlo dřív, dopadlo by to hůř.

A druhá věc, kterou jsem se už o Boží odpovědi na modlitbu naučila, je, že často vypadá úplně jinak, než jsem čekala. To se tak modlíte za větší trpělivost, a narodí se vám vzteklé dítě. Bůh na vás tu trpělivost nevylije, ale vytvoří situaci tak, abyste se jí mohli učit. Modlíte se za odvahu a přijde ještě větší průšvih, než ve kterém jsme byli do té chvíle. Co jiného potřebujete, než ještě větší odvahu? A ono to jde.

Jak dětem přiblížit princip Božího načasování? Zkuste s nimi zasadit semínko a modlit se za hrášek nebo fazole. Musíte se modlit, protože my sejeme, ale je to Bůh, kdo dává růst. Má smysl se modlit? Jasně že ano. Můžeme dostat hrášek hned? Bohužel ne, ještě není čas. Bůh celou dobu pracuje, slyší nás už od první modlitby, ale výsledek tu ještě není. A stejně to funguje i s mnoha věcmi, které nejsou vidět. Problém je, že my neznáme ten cíl a ten konečný čas. A tak si myslíme, že Bůh nás neslyší, že tam není, neodpovídá. A on dost možná ve skrytu pracuje a přijde chvíle, kdy nás překvapí svojí odpovědí. Má k tomu své důvody, proč nám teď nechce dát to, o co ho prosíme.

I my rodiče máme své důvody, proč některé věci dětem dáme až později. Teď by jim to ublížilo nebo minimálně neprospělo. Možná potřebují dozrát, ještě něco se naučit. Možná to v tuhle chvíli fakt nejde, ještě nejsou splněné všechny podmínky (třeba dostatek peněz na účtě :) Možná chceme přesměrovat jejich pozornost někam jinam, k něčemu hodnotnějšímu. Máme různé důvody. I Bůh je má. A na nás je Mu důvěřovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat