čtvrtek 7. února 2019

52 týdnů modliteb s dětmi - 20. Modlete se za jiné národy

Minulý týden - modlitby za naše politiky (tady), byl hluboký a přímluvy našich dětí mě jako obvykle několikrát hodně dojaly. Povídali jsme si o tom, co to znamená být moudrý a spravedlivý vládce, modlili se za moudrost, odvahu čelit tlakům i schopnost dobře posoudit, co je dobré a co ne.

Tento týden je téma neméně hluboké - modlit se za jiné národy.


Za křesťany v jiných zemích se modlíme pravidelně každý čtvrtek (víc o našem modlitebním plánu na celý týden tady), to není pro naše děti nic neznámého. Obvykle se modlíme za našeho misionáře Sahniho a jeho službu v chudé oblasti severní Indie a za sborového přítele Johna a jeho sbor na Newyorském Long Islandu. Většinou myslíme také na pronásledované křesťany všude po světě. Tentokrát jsme se proto rozhodli vybrat si jednu konkrétní zemi a modlit se dlouhodobě za ni. Mrňavka okamžitě navrhla Ukrajinu a modlíme se za mír, klid, svobodu hlásat otevřeně Boží slovo, svobodu pro křesťany všech církví, ale také ta obyčejné věci (aby lidé měli práci a dost peněz na jídlo a další nezbytné věci). Ukrajina našim dětem leží na srdci už dlouhou dobu. Kdysi jimi otřáslo, že je tak blízko, je tam válka, a tady jako by se nic nedělo, nikdo jim nejde na pomoc...


Pokud byste se chtěli modlit za pronásledované, doporučuju web organizace Hlas mučedníků (tady). Najdete tam informace o aktuálním dění v církvi všude po světě, příběhy pronásledování, tiskové zprávy a podobně. Ráda bych časem některé příběhy dětem i četla.

Může to vypadat, že modlitby za jiné národy nebo za pronásledované křesťany jsou něco, co se k dětskému věku nehodí. Ano, jsou to vážné věci. My se s dětmi ale bavíme o všem, co je zajímá. Žádné téma není z kategorie "na to jste moc malí". Nezacházíme nutně do podrobností, ale netajíme nic. A tak jako děti vědí, že se na světě dějí i ošklivé věci, vědí také, že se za všechny můžeme a máme modlit. Mockrát mě překvapí, jak hluboké jejich myšlenky a modlitby jsou. Hlavně Měňavka je ve svých pěti letech nadšená modlitebnice, s nasazením se modlí za své kamarády i členy naší širší rodiny. Přišla by mi obrovská škoda skrývat před dětmi ty velké věci a modlit se s nimi jen za ty dětské. Svět potřebuje novou generaci modlitebníků, tak proč nezasévat už teď? :-)

Ale varuju - modlitby za jiné národy mohou vzbudit v dětech další otázky a vy se budete muset po večerech vzdělávat v zeměpisu, dějepisu i politice, abyste dokázali odpovědět :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat