úterý 29. ledna 2019

52 týdnů modliteb s dětmi - 19. Modlete se za politické představitele

Pokračuju bez počítače, takže zase jen krátce z mobilu. To datlování a automatické opravy, nic pro mě... :-)

Na tento týden máme báječné modlitební téma - modlit se za naše politiky a vůdčí představitele našeho národa. Moc se na to těším.


S dětmi si o politice poměrně často povídáme. Nijak do hloubky, jen tak, jak je to zajímá. Některé představitele znají jménem. Nechápu, že nápad modlit se za ně pravidelně, nepřišel dřív.

Za co konkrétně se můžeme modlit?

  • Za jejich spasení. Aby mohli poznat Boha jako milujícího Otce, Pána a Spasitele.
  • Aby dělali moudrá rozhodnutí. Byli odvážní a stateční, dokázali čelit různým tlakům.
  • Za jejich zdraví, fyzickou i duševní sílu.
  • Za jejich manželství a rodiny, vztahy s dětmi.
  • Za to, aby v naší zemi vytvořili atmosféru, ve které budeme moci žít v pokoji, poznávat pravdu a žít čestně. Aby se naše země mohla Bohu líbit a nám se v ní dobře žilo.
Můžeme se modlit za naše politiky obecně, nebo si vybrat některého konkrétního a za toho se modlit pravidelně. Skvělý nástroj je web Adoptuj si politika, kde je seznam všech našich politických představitelů. U každého je stručný profil a dozvíte se, zda už se za něj někdo modlí, nebo je "volný". Můžete si některého vybrat, zaregistrovat se a tím se zavázat k pravidelným modlitbám za "svého" politika.

Na webu Napište jim zase najdete kontakt na jednotlivé poslance. Kontakty na senátory lze najít na webu senátu. To proto, že může být fajn svého politika kontaktovat, napsat mu, že se za něj modlíme a proč a třeba se zeptat, za co přesně se modlit. Už jsem párkrát narazila na to, že to někdo s bázní a chvěním udělal a byl překvapený milou a osobní odpovědí.

Jsem moc zvědavá, jak se to vyvine u nás.

Přiznávám se, že modlitby za politiky pro mě nejsou snadné. Uvědomuji si ale, že ti, u kterých mám pocit, že si mé modlitby nejmíň zaslouží, je nejvíc potřebují. Zároveň vnímám, že pravidelné přímluvné modlitby za politiky mi pomáhají vnímat je z jiné perspektivy. Bez odsudků, mnohem méně kriticky, víc vnímám jejich potřeby, přeju jim dobré. Vidím je jako lidi. Když se za někoho modlím, nemám už chuť ani potřebu na něj nadávat nebo se vůči němu vymezovat.

Myslím, že ty modlitby potřebují nejen politici, ale i my křesťané. Super, že si to můžu díky výzvě připomenout.

1 komentář:

  1. Milá Jitko,to je tedy obtížné téma i pro dospělé, budu ráda, když napíšeš posléze i o reakcích dětí.- Kdyby se všichni modlili, tak by se stal v zemi zázrak. J.

    OdpovědětVymazat