pondělí 25. března 2019

52 týdnů modliteb s dětmi - 26. Modlete se za své učitele


Minulý týden jsme strávili na horách (bylo to super a snad se mi podaří sem dát pár fotek) a tak další modlitební úkol máme o týden později. Na dovolené vždycky úplně vypadneme z rytmu a rodinných rituálů a po návratu se postupně vracíme k normálu.

Tento týden máme téma, které bude v našem podání trochu specifické.


Modlete se za své učitele


Téma, které bude blízké všem dětem. Své oblíbené i neoblíbené učitele (lektory, trenéry...) mají ve školce a škole, na kroužcích a ve sportovních klubech. Ti všichni potřebují naše modlitby. Práce s dětmi je náročná a únavná, mnohdy chybí moudrost, trpělivost, energie, invence, cit pro dítě a jeho specifické potřeby...

Naše děti to mají zvláštní v tom, že jejich učitelka je jejich maminka. Řekla bych, že mě nevnímají ve  dvou oddělených rolích. Spíš jim asi připadá přirozené, že tak, jako s nimi dělám spoustu jiných věcí, dělám s nimi i matematiku nebo psaní. Zároveň k domácímu vzdělávání nepřistupuju jako k frontální výuce a spíš se snažím působit tak, aby se děti mohly co nejvíc učit samy. Já jsem spíš koordinátor činností, děti jsou ty, které hledají řešení. A mnoho věcí (třeba i číst a psát) se naučily samy od sebe, jen tak mimochodem.

Většina dětí ale samozřejmě má svoji paní učitelku ve školce nebo škole, starší děti mají učitelů víc. Většina dětí má různé trenéry a lektory. Můžete se jich zeptat, za koho se chtějí modlit. A nechat je vymyslet, co by asi tak bylo nejvíc potřeba. Děti dokážou být velmi citlivé a empatické a vymyslí opravdu úžasné věci. Hloubka dětských modliteb mě často překvapuje a uchvacuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat