úterý 5. března 2019

52 týdnů modliteb s dětmi - 24. Modlete se za pastory, učitele v nedělní škole a další vedoucí v církvi



Zdravím vás za se po týdnu. Víc teď nestíhám, bohužel. Stavba pokračuje, snažím se po dlouhé době zase trochu šít, pořád ležím v knížkách o zahradě... A i když je počítač konečně po více než měsíci doma, moc se k němu nedostanu. Nějak si to neumím zorganizovat... No ale další týden je tady a sním další modlitební úkol.


Modlete se za pastory, učitele v nedělní škole a další vedoucí v církvi


Pokud chodíte někam do sboru (což za sebe více než doporučuju) a máte v něm nějakou formu služby dětem (což je pro mě podmínka, abych do nějakého sboru pravidelně chodila, i kdybych tu službu měla dělat já sama...),pak pro vás a vaše děti tenhle úkol nebude složitý. Modlete se za ty, kdo se vašim dětem věnují. Ať už při nedělním vyučování pro děti, nebo v rodinných centrech, dětských klubech nebo kdekoli jinde. Služba dětem je úžasná a nesmírně obohacující, ale zároveň taky náročná. Zaséváte, ale sklízet bude někdo jiný. Pokud vůbec. Většina učitelů a vedoucích nikdy neuvidí, jestli jejich služba přinesla dobré ovoce. Věnují se jedné věkové skupině a pak děti předají dál. zejména pokud se věnují malým dětem, mohou často trpět pochybnostmi, jestli to má vůbec smysl. Učitelé a vedoucí zoufale potřebují modlitební podporu svého sboru a hlavně rodičů, kteří jim svěřují své děti.

Proč se s dětmi modlit za jejich vědoucí? Věřím, že to dětem pomůže vytvářet si k nim osobnější a hlubší vztahy a postupně začít vnímat taky určitý díl vlastní odpovědnosti. Starší děti si možná lépe uvědomí, že učitel v nedělní besídce není jejich protivník, který je chce nachytat, ale někdo, kdo tam je pro ně, protože mu na nich záleží. A třeba budou mít větší chuť poslouchat, zapojovat se a nerušit. Osobní vztah mezi dítětem a učitelem je v procesu učení vždycky ku prospěchu.

No a pastoři (kazatelé, faráři, kněží...) potřebují naše modlitby ještě víc. Čelí mnoha tlakům a velmi protichůdným očekáváním, vždycky je tu někdo, kdo je s jejich prací nespokojený, málokdy se jim dostane ocenění, platově to taky není žádná hitparáda. Je to poslání těžké a osamělé. Nesou s druhými mnoho jejich trápení a bojů, většinu toho, co vyslechnou, nemohou sdílet ani se svými nejbližšími. Je pro ně těžké mít někoho, s kým prožívat svoji víru jako rovný s rovným, na obyčejné kamarádské úrovni. A čelí i mnoha různým pokušením, která se těžko sdílí s ostatními, kdo jejich povolání nerozumí...

A samozřejmě pro kazatele, učitele i vedoucí je klíčový jejich vlastní duchovní život, ze kterého čerpají všichni ostatní. A tady přichází nejvíc duchovních bojů.

To se samozřejmě dětem těžko vysvětluje, ale moje děti mě učí, že vysvětlování vůbec nemusí jít do hloubky. Stačí jedna jednoduchá věta. Proč se modlit za Davida (náš kazatel)? Aby měl moudrost a slyšel Boží hlas, aby pro nás byla jeho kázání užitečná a dotkla se našeho srdce. Aby dobře rozuměl Bibli a uměl nám to dobře vysvětlit. A proč se modlit za učitele a vedoucí? Aby je to s dětmi bavilo, aby měli trpělivost a dobré nápady, co s dětmi dělat. To menším dětem úplně stačí. A když ne, zeptají se :)


Žádné komentáře:

Okomentovat