sobota 11. května 2019

Co čteme - Knížky o zahradě pro předškoláky a mladší školáky

V minulém knižním článku jsem sepsala malý přehled našich top knížek o zahradě a zahrádce pro nejmenší děti, cca 2-5 let (najdete ho TADY). A teď je čas trochu se mrknout na knížky pro předškoláky a mladší školáky. Tedy věk, kdy už si s dětmi fakt čteme a není to jen o prohlížení obrázků a "najdi žížalu, kde je krtek, jak dělá had...". V tomhle věku děti obvykle rády spolupracují na všem, co dělají rádi jejich rodiče (tedy pokud je nikdo nevyhání, že jsou na to ještě malí). No a mají-li prostor, s chutí si to zkouší dělat po svém, testují, co je možné... a občas taky nadělají trochu spoušť.

Naše děti se ochotně podílí na všem, co na zahradě dělám. Zatím tedy na zahradě na chalupě mých rodičů a doma v květináčích, truhlících a výsevních miskách. Zalévají, vysévají, přepichují, sázejí... cokoli jim umožním. A musím říct, že už je to opravdu pomoc a spolupráce a ne jen "ať něco dělá a hlavně mi nechá chvíli klidu na práci".

Tak tady přináším tipy na několik knížek o zahradách, zahrádkách a zahradničení pro děti ve věku Mrňavky a Synka. Rozdělila jsem je do 3 skupin - knížky vzdělávací, zahradnické a příběhové. A pro rodiče jeden bonus na závěr :-)

Držte si klobouky, bude to dlouhé...




Knížky vzdělávací


Tajemství naší zahrady z edice Posviť si na to z nakl. Svojtka


Tuhle edici si naše děti oblíbily a mají přečtené už snad všechny knížky, které zatím vyšly. Princip knížky je jednoduchý - na každé straně najdete obrázek s otázkou nebo úkolem. Můžete zkusit tipovat. A když ho prosvítíte proti oknu nebo baterkou, objevíte odpověď :-) Z druhé strany si na černobílé stránce můžete přečíst něco navíc. Na konci knížky je ještě přehledné shrnutí všeho, o čem jste se v knížce dočetli. Přesně podle zásad metody třífázového učení E-U-R, moje učitelské srdce plesá :-)

Na druhou stranu připouštím, že to jsou knížky, které netřeba mít doma. Knihovna je ideální řešení.

Knížku jsem zařadila i do výběru pro mladší děti (2-5). Můžete si ji totiž prohlížet s batoletem a hledat obrázky, se starším si číst a vyprávět a prvňák si ji přečte sám. Krátké texty, větší písmo - ideální první čtení.










Jak rostou kytičky, nakl. Svojtka


Okénková encyklopedie pro nejmenší z cyklu První otázky a odpovědi. Tuhle řadu máme s dětmi hodně rádi (no dobře, máme rádi asi všechny okénkové encyklopedie od Svojtky :-D ). Obsahem se hodí pro děti cca 3-6 let. Není ani tolik o zahrádce, jako spíš o tom, co a jak v ní roste. My jsme se k ní vrátili i teď se staršími dětmi v rámci našeho dlouhodobého projektu o stromech (to je totiž to zajímavé na našem školství - věci, které jsou v leporelu pro předškolní děti, jsou potom obsahem učiva prvouky ve 2. a 3. třídě :-) A tak se můžeme vracet ke starým známým knížkám, připomínat si, co už děti umí, trénovat čtení... Synek si ji už krásně přečte sám.

Tuhle knížku máme doma a je to přesně jedna z těch, ke které se vracíme opakovaně v různém věku. Teď slouží jako podklad pro opakování (děti si samy zkouší odpovědět na otázky a pak si odpovědi samy i zkontrolují). Kratičké texty přímo vybízí k tomu, aby si prvňáci četli sami.










Jak to roste, nakl. Svojtka


Tahle knížka je obsahem a pojetím zaměřená už skutečně na předškoláky a mladší školáky. Jsou tu základní informace o rostlinách (části rostlin, životní cyklus, vznik a šíření semen, roční období... základní pojmy). V domácí škole krásně pokryje poměrně "rostlinnou" část prvouky a přírodovědy). Bude vyhovovat hlavně těm, kdo mají rádi trochu toho systému, protože působí trochu jako učebnice. Našim dětem to ale rozhodně nevadí. Mají matku systematika :)













Z.A.H.R.A.D.A, nakl. Jakost


Inspirativní knížka pro děti i dospělé, ve které můžete navštívit 42 nevšedních zahrad a parků z celého světa. Dozvíte se, že existuje zahrada létající, podvodní, svislá nebo kosmická. Přinutí vás zamyslet se nad tím, co všechno je zahrada. Ukáže netradiční způsoby práce s veřejným prostorem. Originální knížka, kterou určitě doporučuju k prolistování a pročtení. Nad knížkou se u nás strhlo několik zajímavých debat o tom, co je a není hezké, co je vtipné nebo zvláštní, co jak na nás působí,j park by se hodil do Prahy a jaký ne...

Já jsem ocenila mimo jiné i to, že s ev textu střídají dva fonty, z nichž jeden připomíná psací písmo. Synek se ho pomalu učí číst, jak se s ním setkává. Je to přirozené, nenásilné a zábavné.















Knížky pro mladé zahradníky



Uvádím dvě, které mě zaujaly nejvíc, ale na trhu je podobných knížek více.


Malý zahradník, nakl. Svojtka


Výborná knížka pro děti, které se chtějí pustit do zahradničení a chtějí si k tomu i něco nastudovat. Synek je ten typ, který si rád čte, sbírá informace. Mrňavka tenhle typ knížek nepotřebuje, raději si všechno vyzkouší nebo jen pozoruje. Informace ji netáhnou. Zatím. Uvidíme, jak se bude vyvíjet dál.

Možná trochu zbytečně má knížka v názvu "malý" a evokuje, že je určená pro malé děti. Školáci si většinou chtějí připadat spíš velcí :-) Nicméně knížka je spíš pro větší děti, určitě 6+. Obsahuje spoustu informací a návodů, jak pěstovat různé běžné zahradní plodiny. Moje ekologická duše oceňuje zařazení témat jako je kompostování, pěstování medonosných květin pro včely a jiný hmyz, pěstování ve smíšených kulturách (díky čemuž je potřeba výrazně méně chemických postřiků).

Každé plodině věnovaná samostatná dvojstrana, textu není moc a je přehledně uspořádaný a doplněný ilustracemi, takže je všechno návodné a podle knížky může samostatně zahradničit i dítě. To ocení hlavně děti typu "já sám, vždycky sám" a rodiče, kteří rádi nechávají dětem prostor i za cenu, že nebude všechno dokonalé.

Kroužková vazba se ukázala jako praktická, protože knížku můžete mít položenou na stole, nahlížet do návodu a nebude se vám zaklápět. Vypadá to, že někdo při designování použil hlavu :-) Je použitý pevnější papír a knížka působí bytelně.

Malý zahradník mě nadchl a dost uvažuju, že  ho pořídím domů. Kdo mě zná, tuší, že to už něco znamená :-)














Velká kniha zahradničení pro děti, nakl. Práh


Velkoformátová knížka je rozdělená podle ročních období. V každém přináší několik nápadů, cop podniknout - co sít a sázet, co pozorovat, co si vyzkoušet nebo vyrobit, co si užít na zahradě. knížka je netradičně graficky pojatá, působí jako od dětí pro děti. Díky tomu ji děti vnímají hodně pozitivně a rády se k ní vrací. Je určená dětem 5+, což odpovídá. Já opět oceňuju "eko" ladění a tentokrát znovu psací písmo.

Knížka mi přijde příjemně praštěná a nevšední, ale na můj vkus možná až příliš. Chybí mi trochu víc informací (což ale mnoha dětem bude naopak vyhovovat) a trochu systematičtější pojetí. Jsem ale přesvědčená, že se může stát dětskou láskou, do které si budou dokreslovat, vybarvovat a budou mít obrovskou chuť opravdu vyzkoušet všechno, co v ní je.

Takže další úlovek z knihovny, nad kterým váhám, jestli bychom ho přeci jen nepotřebovali i domů :-)











Příběhy o zahradách a v zahradách


V zahradách se odehrává nespočet příběhů a knížek. Tady jsem vybrala jen několik, které mě a děti z různých důvodů oslovily. Vezmu to jen ve zkratce. jednak už je článek i tak neúměrně dlouhý a jednak ... příběhy přeci nemůžu prozrazovat předem :-)


O zahradě, Petr Čech


Protože je to Petr Čech :-) Miluje ho Synek, miluju ho já. Spolu jsme přečetli už snad všechny jeho knížky pro děti a zahrady, hlavně ty tajemné za zdí, jsou jeho oblíbené téma. Snad v každé jeho knížce nějaká je.

Snové, magické, napínavé, komiksové, chytré a hluboké... dokonalé knížky pro mladší i starší kluky (ale i holky). Úsporný text, maximální prostor pro fantazii.








Zuza v zahradách, Jana Šrámková


Protože je o holce a o zahradě, to je dokonalá kombinace :-) Protože máme rádi ilustrace Andrey Tachezy. Protože je trochu tajemná a dobrodružná a má hloubku. A protože o co stručnější je text, o to víc se dá vyprávět. A ty ilustrace!










Zahrada, Jiří Trnka


Protože je to klasika mého dětství. A ten kocour tak úžasně nadává! Pro děti už dost retro, ale nevadí jim to. A kvůli audioverzi od pana Högera, který má tak děsivé měkké moravské "i", že já mám chuť vyskočit z auta okýnkem, a stejně si ji pustím znovu :-)







Pohádka o Květušce a její zahrádce, František Hrubín


Protože Hrubín, no. To se neochodí :-) Trnkovy ilustrace, dojemný a mrazivý příběh.









Z domu a zahrady, Olga Černá


Protože je vyšívaná. Protože není prvoplánová a musíte si domýšlet a zapojit fantazii.








Vílí býlí, Radomír Socha


Protože jsou v ní kytky, které by měly být v každé správné venkovské zahradě. Protože je o vílách a ty Mrňavka může. A protože máme rádi ilustrace Evy Chupíkové.  Protože je pohádková, bylinková, tajemná, pestrá









Jitřenka, Zuzana Stelbaská


Protože se celá odehrává na zahradě. Protože je pohádková a přitom skutečná. Protože Eva  Chupíková :-)







Tajemství zahrádky, Monika Ebrlová Hejrovská


Tuhle máme zatím v poličce připravenou k čtení před spaním. Jen co dočteme Heidi. Tak snad nás nezklame :-)










A slíbený bonus pro rodiče na závěr:


Zahrada žije, zahradničíme s dětmi, Anita Blahušová


Povinná literatura pro všechna rodiče zahradníky :-) Moc příjemná knížka pro všechny, kdo by rádi svět zahradničen přiblížili dětem a nejsou si úplně jisti, kudy do toho. Pro všechny zahradnické elévy, jako jsem já, kteří se sami učí a nemají vždycky odvahu učit děti to, co sami zvládají jen s pomocí Google.

Moc se mi líbí úvodní kapitoly "Poznáváme přírodu" a "Začínáme zahradničit". Zbytek knihy je rozdělený podle ročních období. V každém najdete spoustu zahradnických projektů, které  zvládnete s dětmi. Mnohé se dají přizpůsobit o pro parapet, balkon nebo terasu.

Kniha je určená pro dospělé. Najdete tu tedy všechny praktické informace na jednom místě, sepsané tak, že je pochopí i začátečník. 

Komu bude knížka užitečná? Všem začínajícím zahradníkům, kteří začínají rovnou se svými dětmi. Všem, kdo si rádi počtou a ocení trochu systému a teoretické přípravy. všem, kdo si moc neumějí představit, co by mohly děti dělat na zahradě mimo houpaček a trampolíny. No a hlavně všem, kdo by rádi daly dětem prostor, aby mohly zahradničit samostatně, ale nejsou  si úplně jistí, jak n ato a s čím začít.


















PS: Veškeré knížky, hračky, hry a pod. jsem si koupila nebo půjčila v knihovně. A doporučuju je čistě proto, že ráda šířím dobré věci dál. Žádný článek tady na blogu není sponzorovaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat