úterý 14. května 2019

Skryté příběhy - První český Indián (Praha - Petřín, Zahrada Kinských)


Na Petříně jsou celkem 3 mise Skrytých příběhů. Dnes jsme se vydali za prvním českým indiánem od rozhledny směrem do zahrady Kinských.



Oficiální informace o trase:

První český indián

Rok 1908 | Praha - Kinského zahrada | délka 1 km | 7 zastavení |trvání 0.5h
Trasa vede od horní brány do zahrady poblíž Štefánikovy hvězdárny přes romantické skalky, vyhlídky a jezírka až do dolní části parku s východem na Náměstí Kinských.

Do Prahy přijel indián, aby zjistil příčinu nemoci, na kterou umírá jeho kmen.

V roce 1908 přivezl český cestovatel a znalec kaktusů A. V. Frič z Jižní Ameriky, z dnešní Paraguye, do Prahy ještě něco jiného než katus – indiána Čerwuiše z kmene Čamakoko. Byl to vůbec první indián, kterého Češi kdy viděli jinak než na obrázku. Čerwuiš i většina jeho kmene trpěli neznámou průjmovitou nemocí. Nebyla to jen tak ledajaká „běhačka”. Bylo to s nimi tak špatné, že hrozilo vymření celého kmene. Čerwuiš se tedy obětoval a vydal se s Fričem do pro něj zcela neznámé Evropy hledat lék pro sebe i své příbuzné. Všemu v Praze se divil a Pražané se divili jemu. Jednoho dne se vydal na procházku do Kinského zahrady. Čeká ho zásadní setkání s breberkologem Novákem.


Naše postřehy


Kdy vyrazit:
Krásná trasa, kterou si užijete v každém ročním období. V platném létě za ní budete obzvlášť vděční, protože vede petřínským parkem, kde je spousta vzrostlých stromů, půjdete kolem jezírek, potůčku, fontány, kašny... V létě je tu příjemný chládek a hodně příležitostí k osvěžení.

Pro koho je mise vhodná:
Téma je vhodné i pro mladší děti (předškoláky). O čem přesně je, vám ale neprozradím, ať si to můžete společně s dětmi užít i vy :-)

Trasa podle autorů není vhodná pro kočárky. Běžná pražská matka ale nebude mít nejmenší problém :-) Jsou na ní několikery schody, ale všechny dolů. Cesty jsou místy asfaltové, většinou z dlažebních kostek. Takže bez problému zvládnutelné s odrážedlem nebo kočárkem, ale golfáč nebo městská koloběžka už budou drncat (Synek na koloběžce fakt nadával :-)

Délka trasy:
Podle autorů je délka trasy cca 0,5h. Určitě se to dá stihnout. My jsme ji šli asi 2 hodiny (potřebovali jsme si prolézt skalky, pohrát si u každého jezírka, potůčku a kašny, prohlédnout stromy, očichat kytky... a aspoň desetkrát se sklouznout na hřišti :-) Petřínský park dobře známe, takže děti nepotřebovaly trávit na jednotlivých místech víc času. A spěchali jsme na oběd a odpolední kroužky. Můžete tady ale v klidu strávit půl dne, i dýl. Podle toho, jak to vás a vaše děti umí bavit venku.


Kudy půjdete a co tam je:

Nahoru na Petřín jsme vyjeli od zastávky tramvají Újezd lanovkou (to je s kočárkem trochu dobrodrůžo, ale dá se). 


V horní stanici lanovky jsme omrkli fotky z historie. Děti strašně zajímalo, jak vypadala lanovka před 130 lety. A koněspřežná tramvaj, trolejbus v Praze... Nádhera :-)

Nahoře jsme využili toho, že Maluch byl tentokrát v manduce, a konečně jsme se vydali na rozhlednu. Pro děti to byl nevšední a opravdu úžasný zážitek. Na takhle vysoké ještě nikdy nebyli a navíc mohli vidět všechny známé pražské budovy zase z jiné perspektivy. Bylo hodně větrno a pocit, že se to celé houpá, podle mě nebyl jen pocit :-)


"pražská Eiffelovka"

Výhled na Pražský hrad z první vyhlídky je impozantní. Ale počkejte, bude to ještě lepší :-)

Druhá vyhlídka je už opravdu vysoko.

Tak schválně - najdete Karlův most? Národní divadlo? Žižkovský vysílač (alias Věž Václava Moravce)? Týnský chrám? Co dál? :-)

A tam vzadu za tím domem ve tvaru V bydlí naše babičky :-)


Trasa mise začíná necelého půl kilometru od rozhledny a vede dolů parkem směrem k Letohrádku Kinských. Odtud můžete tramvají dojet na Metro B a dál, kam potřebujete.

Náš nejoblíbenější prolézací strom v Praze - před Štefánikovou hvězdárnou



Květinové zahrady jsou v květnu už opravdu krásné. Až v létě rozkvetou růže, bude to jedno z nejhezčích míst v Praze.

Skalky v úvodu trasy. Myslela jsem, že mám už Petřín docela prochozený, ale tohle místo jsem neznala :-)

A ještě jedna vyhlídka, tentokrát už z trasy mise. Najdete Tančící dům? A co Vyšehrad?

U Herkula jsme pozorovali maličké kachňátko, žáby, pulce...



Kostelík sv. Michala bude otevřený při Noci kostelů

Hřiště v zahradě Kinských není velké, ale stejně se tu musíme vždycky zastavit. Protože - dlouhé klouzačky :-)

U Letohrádku Kinských bývá odpoledne a o víkendech otevřená kavárna, kde si obvykle dáváme zmrzku. Je tady část sbírek Národního muzea, konkrétně národopisné sbírky. Kroje a tak :-)

Památný platan javorolistý při východu z parku. Je starý asi 180 let.

Občerstvení a wc po cestě:
Na Petříně si můžete kdekoli v parku sednout na trávu nebo na lavičku a udělat si piknik. Občerstvení nevalné kvality a za závratnou cenu se dá pořídit u rozhledny. Na hřišti kousek od letohrádku Kinských je wc a pitná voda (wc příjemné a čisté, což začíná být pomalu pravidlem a mě to hodně těší). No a na závěr můžete dojít zpět na zastávku tramvají Újezd a v Angelatu si dát zmrzlinu (je to jedna z nej v Praze). Nebo, když budete netrpěliví, si ji můžete dát už v Letohrádku Kinských. Tam mají obyčejnou, ale dětem se obvykle nechce čekat :-)


Odkazy, které by se mohly hodit:


Něco o ruinách restaurace, kolem kterých půjdete, na webu Praha neznámá - TADY
Bližší informace o Zahradě Kinských ze stejného webu - TADY
A něco málo o přírodních pokladech parku - TADY
Praktické informace o komplexu zahrad na Petříně - TADY
Více o Národopisném muzeu NM - TADY
Bližší informace o pražském opevnění, jehož části můžete vidět právě na Petříně, na webu Praha archeologická - TADY




































Žádné komentáře:

Okomentovat