úterý 9. dubna 2019

52 týdnů modliteb s dětmi - 28. Modlete se ve chvílích tísně



Modlitby nemusejí být dlouhé, obsáhlé, hluboké a pronášené složitými slovy. Bůh slyší i naše jednoduché volání o pomoc. Tohle si můžeme připomínat s dětmi tenhle týden.

V besídce jsme si s dětmi vyprávěli příběh o Pavlovi a Silasovi ve vězení. Děti znají dobře příběh o Jonášovi v břiše velryby, Davidovi, když šel proti Goliášovi, Danielovi ve lví jámě, královně Ester, které hrozila smrt. Ježíš se modlil v Getsemane. Ty a další si můžeme tenhle týden připomenout. A taky se můžeme bavit o tom, do jakých situací se můžeme dostat my. Jak my dospělí, tak i děti. Z čeho mají obavy? Kdy se nejvíc bály?

Pane Bože, teď potřebuju pomoc! je modlitba, kterou se může naučit už hodně malé dítě a může mu pomoci v různých situacích. Ať se naše děti už od malička učí, že Bůh je ten, za kým se vyplatí jít v těžkostech s prosbou o pomoc. "Potřebuju" - jsme na Bohu závislí. Sami to nedokážeme. "Teď" - Bůh je s námi vždy, i v tuhle chvíli. Není pomalý ani vzdálený a může udělat cokoli. "Pomoc" - může vypadat velmi různě. Je fajn se později o té situaci pobavit a připomenout si, jak to dopadlo. Aby se nestalo, že si Boží pomoci ani nevšimneme.

A na závěr - myslím, že je hodně důležité sdílet s dětmi naše vlastní příběhy. Veselé, ale i děsivé, napínavé nebo smutné. Pokud jsme s Bohem něco zažili, modlili se a Bůh nám pomohl, sdílejme to s dětmi. Jako obvykle i tady nejvíc funguje vlastní příklad. Nejvíc se děti o modlitbě v těžkých chvílích naučí, když uvidí nás, jak s ev těžkých chvílích obracíme k Bohu a místo, abychom se hroutili, dostáváme od Boha pokoj a naději.

Žádné komentáře:

Okomentovat