středa 24. dubna 2019

52 týdnů modliteb s dětmi - 30. Děkujte Bohu za dobré věci, které dává


Minulý týden byl u nás hodně hektický. Využívali jsme slunečného počasí a výletovali o sto šest :) A báječně jsme si užili i velikonoční prázdniny. Modlitební téma (modlete se k Bohu, aby změnil okolnosti), bylo místy celkem husté. Jeden den jsme měli hodně náročný a úplně se mi nedařilo domluvit se s dětmi. Znáte to, takový ten den, kdy se nedaří vůbec nic... A večer se Mrňavka modlila, aby maminka nebyla už zlá... To zabolelo. Zároveň to ale vnímám i pozitivně. Věří, že změna je možná a že Pán Bůh může pohnout i s mým srdcem. Já sama o tom občas pochybuju nebo zapomínám, že jen svými vlastními silami to nezvládnu a potřebuju Boží pomoc.

Téma pro nadcházející týden bude snad lehčí :)


Děkujte Bohu za dobré věci, které dává


Vděčnost a děkování je pro nás běžnou součástí každodenních modliteb s dětmi. Zkusíme se tedy zaměřit na oblasti, na které zapomínáme. Zkusíme formulovat jinak (typicky děkování před jídlem už je pro nás spíš rutina než uvědomění si vděku).

Proč Bohu děkovat?

  • Pomáhá nám to nasměrovat naši pozornost k tomu, co máme, co funguje, co je dobré, co nás obohacuje... A nezaobírat se tolik tím, co nemáme, co nefunguje, co je špatné, co nás ničí... Tuším, že české národní povaze chybí krapet vděčnosti ;-)
  • Pomáhá nám to pěstovat si vděčné srdce namísto srdce reptajícího.
  • Modlitby díků směrují naši pozornost k Bohu dárci dobrých věcí. Jsme pak míň závislí na lidech a jejich názoru, na věcech, penězích, moci, slávě, pozici...
  • A v neposlední řadě je to náš úkol přímo od Boha (viz např. 1. list Tesalonickým 5, 18).


Žádné komentáře:

Okomentovat