pondělí 29. dubna 2019

52 týdnů modliteb s dětmi - Oslavujte Boha za to, co stvořil



Pán Bůh je stvořitel všech věcí, zvířat, rostlin, lidí, Tebe a mě... To je jedna z prvních složek Boží osobnosti, se kterou se naše děti setkávají. Příběh o stvoření světa bývá jedním z prvních, který jim vyprávíme a čteme v obrázkových knížkách pro nejmenší. pro děti je Boží stvořitelská podstata snadno uchopitelná a srozumitelná. Dalo by se říct, že mnohem víc, než pro dospělé :-)

Tenhle týden máme za úkol všímat si úžasného Božího stvoření kolem sebe a oslavovat za to Boha. To, co vidíme kolem sebe, může být inspirací k modlitbě. Můžeme si s dětmi povídat o tom, jak to v přírodě funguje, jak jsou věci navzájem propojené a nic není zbytečné. Pokud jste přírodovědně založení, můžete dětem vyprávět o všech detailech, i o těch vědeckých. Umělecké duše se zase můžou nechat unášet krásou barev, tvarů, zvuků a vůní...

No a trochu hlubší myšlenka pro nás dospělé a pro starší děti - Bůh Stvořitel tvoří dokonale a jedinečně. Dává si práci s každou květinou a každým člověkem. Nikdo pro něj není bezvýznamný. Jedinečně stvořil i každého z nás. Chtěl nás tu mít a chtěl nás tu mít právě takové, jací jsme. O co jiného opírat vědomí vlastní hodnoty, než právě o tohle? Naše děti potřebují vědět, že v Božích očích jsou nesmírně důležité. Stvořil je záměrně, nejsou tu omylem. A chtěl jim dát právě tyhle vlastnosti a vzhled a ne jiné. Možná ještě nevíme proč, ale můžeme si být jistí, že Pán Bůh svůj důvod má. A Bůh netvoří nahodile. Má svůj plán. Má plán (nebo vizi, chcete-li) i pro mě a můj život.

tenhle týden se tedy můžeme nechat uvádět v úžas nad krásou Božího stvoření. Můžeme si připomínat vlastní hodnotu v Božích očích. A když se dostaneme do konfliktu s někým jiným, připomeňme si, že i jeho Bůh stvořil, protože ho tu chce mít ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat