úterý 16. dubna 2019

52 týdnů modliteb s dětmi - 29. Modlete se k Bohu, aby změnil okolnosti




V minulém týdnu jsme si s dětmi povídali o různých biblických postavách a jejich chvílích tísně. Díky Bohu jsme se sami do tísně příliš nedostávali. Ale dnes jsme měli dobrou příležitost modlit se v tísni i my sami. Jeli jsme do kopce po uzoučké silničce, když ze zatáčky proti nám vyjel náklaďák. Vyhnout se nebylo kudy. Tyhle úzké silnice jsou pro mě obří stres a vždycky se modlím už předem, abych dokázala případné protijedoucí auto vyřešit. Nejsem příliš zkušený řidič. No, musela jsem couvat asi půl kilometru zpět tou uzoučkou silničkou, na jedné straně skála, na druhé sráz. Zvládla jsem to a i když jsem v jednu chvíli neodhadla zatáčku a štrejchla, schytal to jen plast a autu se nic nestalo. Před tím couváním z kopce dolů jsem se modlila já i děti. Náklaďák nás v širším místě objel a mohla jsem se vydat znovu nahoru. A o kousek dál, v další zatáčce se zjevila dodávka :-D Ale tentokrát vycouval druhý řidič a já jsem se vyhnula. Díky Bohu jsem dokázala nezmatkovat, nezničila jsem auto, vyřešila jsem situaci v klidu a jeli jsme dál. I když ruce se mi třásly, to zas jo :-)

Jsem Bohu ohromně vděčná, že tohle jsou ty největší tísně, do kterých se dostáváme. máme opravdu pohodový a poklidný život. Děti jsou zdravé, máme hezké manželství, fajn širší rodinu a přátele, bezva sbor. Někdy si až říkám, kdy se to zlomí... A tak se snažíme v modlitbách myslet na ostatní, kteří prožívají opravdovou tíseň. Vážné nemoci, nedostatek peněz, krize v manželství, pronásledování kvůli víře...


No a na tenhle týden máme další téma, které si budeme ukazovat hlavně na biblických příbězích.

Modlete se k Bohu, aby změnil okolnosti


Můžeme se modlit nejen za to, abychom dokázali projít náročným obdobím nebo zkouškou nebo aby nás Pán Bůh z toho zachránil, ale taky aby ty okolnosti změnil. Aby se do našeho sousedství přistěhovala křesťanská rodina, aby dětem ve škole přestali ubližovat, aby zmizely pornografické časopisy z vitrínky místní trafiky, aby hernu zavřeli nebo přesunuli jinam, aby se vám podařilo urovnat vztahy se sousedy nebo aby se přestěhovali, aby na sousedním poli přestali stříkat pesticidy hned vedle vaší zahrady...

Věcí, které jsou těžké nebo protivné, je kolem nás celkem dost. Můžeme se modlit za náš vlastní postoj a postup, ale i za ty okolnosti. Pán Bůh má moc zasáhnout a změnit to. Někdy to udělá, jindy ne. Každopádně má smysl se za to modlit.

My se už teď modlíme za to, abychom po přestěhování našli brzy kamarády. A aby v našem okolí bydleli nějací křesťané, s nimiž bychom se mohli vídat. V městečku není žádný evanelikální sbor.

Když se budete modlit s dětmi za změnu nepříjemných okolností, připravte se předem na to, že jejich modlitby budou možná trochu tvrdé a hodně upřímné. Budou se třeba modlit, aby někdo už konečně vypadl a dal jim pokoj nebo třeba aby umřel. Je fajn si uvědomit, že hlavně mladší děti používají silná slova, aniž by za nimi cítily ten silný obsah. Jsou to pro ně jen slova. Bůh si to přebere, jde mu o srdce dítěte  ne o konkrétní formulaci. myslím, že je fajn děti v modlitbě opravovat co možná nejmíň. Aby nezískaly strach a postoj, že je lepší nemodlit se vůbec.


A ještě poslední postřeh. Jsme v týdnu před Velikonoci. Budem nejspíš číst s dětmi pašijový příběh. V něm se i Ježíš modlí za změnu okolností. Nechce zemřít. Ale dodává "ne moje, ale tvoje vůle se staň". Můžeme se modlit za změnu okolností. Ale je dobré tak přemýšlet, proč se to děje zrovna nám. Možná je to něco, čím musíme projít, i když ještě nechápeme, proč. Možná to Bůh nechce změnit, protože ví víc a vidí dál. Tohle se snažím učit sebe i děti. Že je dobré říkat Bohu upřímně, co si přeju. Ale taky se snažit přijímat, že Boží vůle může být jiná než ta moje.

Žádné komentáře:

Okomentovat