čtvrtek 2. dubna 2020

Nedělní škola doma

Zdravím vás zase po nějaké době :-)

Děti už jsou několikátý týden doma ze školy (teda ty naše ne, ty jsou ve škole pořád :-) a všichni si postupně zvykáme na život v karanténě. Internet se postupně plní nejrůznějšími tipy, čím děti zabavit.  Zavřené jsou i kostely  modlitebny a zvykáme si na on-line bohoslužby. Na ty naše třináctkové můžete mrknout TADY a v těch z 22. 3. můžete dokonce vidět Víru dětem skoro naživo :-)

Přináším spoustu tipů, jak trávit čas s dětmi duchovně, když mnohé přišly o svůj nedělní biblický program ve sborech. Blíží se Velikonoce a to je fajn příležitost něco s dětmi vyzkoušet a vidět, jestli se to ujme.


zdroj: https://bitterwinter.org/

Biblické domalovánky


Publikace, kterou ráda doporučuju každému, kdo by chtěl s dětmi nějak kreativně rozvinout příběhy z Bible, které bude číst. Hodí se svým pojetím pro děti kteréhokoli věku od tříletých po pubertální. Eshopy fungují, můžete objednávat bez omezení.



Pracovní sešity, doplňovačky, omalovány a samozřejmě také beletrie pro předškoláky a školáky


Na eshopu Samuel, Gimel, Bibleshop, Karmelitánské nakladatelství a další...
Skvělým zdrojem inspirace je pinterest (vyhledávejte podle anglických názvů biblických knih a postav, podle hesla "sunday school"). 



Tipy a nápady na Velikonoce


Velké množství materiálů pro děti najdete na katolickém webu děti, víra.cz. TADY  nebo na Českém bratru TADY.
Další tipy k duchovnímu životu s dětmi během postního období a Velikonoc najdete i tady na blogu přímo v záložce Velikonoce (nebo TADY)



Písničky a ukazovačky


Spoustu písniček (u ukazovaček i s videem) najdete na webu Dětské misie TADY. Moc doporučuju. Podle videa se snadno naučíte i písničky, které neznáte :-) Najdete tady rozcestník na další weby s křesťanskými písničkami pro děti.
Z CD u nás dlouhodobě vedou Klauníci (hlavně 1 a 2), Ztracená kapela, nově Brouci a Bob Fliedr. Naše nejoblíbenější velikonoční písničky najdete TADY.



Impulsy pro chvilky s Pánem


Tim2,2 připravil sérii impulsů pro chvilky s Pánem na každý den na základě listu Římanů. Materiály na první týden najdete TADY a další budou následovat. Najdete tady také týdenní cyklus impulsů na téma Radost v Bibli. Materiály jsou určené rodinám s dětmi, ale poslouží i dospělým, kteří se nebojí přímočaré aplikace Božího slova do každodenního života.



Velikonoční kalendář do mailu


Letošní velikonoční kalendář od Tim2,2 začal už 1. dubna, ale zvládnete to v pohodě dohnat. Pokračovat bude až do 17. dubna. Po zaregistrování vám každý den přistane v mailu materiál pro zamyšlení s dětmi. Najdete ho TADY


Detektivka pro děti na pokračování a další příběhy


Detektivka pro děti od 8 let Obránci mlýna na pokračování je pro děti připravená TADY. A protože je opět z dílny Tim 2,2, věřím, že krom zábavy přinese dětem i hlubší rozměr a bude dobrým odrazovým můstkem k rozhovorům.


Web pro děti S bohem v době koronaviru


Dětská misie připravila pro děti celý web, děti tam najdou nejen poselství podložené biblickými verši, ale i různé tipy, co dělat, písničky s ukazováním (a k nim videa), program čtení Bible na každý den a další. Najdete ho TADY


Aplikace do mobilu


V češtině existují už dvě - Hledej a najdi TADY a Bible pro děti TADY. Ta je v češtině nově, jsou na ní velmi dobré ohlasy. My zatím vyzkoušeno nemáme.


Online pohlednice s biblickým veršem


najdete třeba TADY


Biblická pátrání a Exit 316


Pořady pro děti z dílny České televize. Biblická pátrání ráda používám i v nedělní besídce, jsou vhodná pro školáky na prvním stupni. Exit je spíš pro starší. Biblická pátrání najdete TADY a TADY, Exit TADY



Další tipy z mého blogu


Něco ke čtení Bible s dětmi TADYMůžete si sestavit týdenní modlitební plán, na každý den jednu oblast, za kterou se budete modlit. Inspiraci najdete TADY. Mrkněte do záložky Duchovní život s dětmi.



Neduchovní tipy


Je jich opravdu hodně a věnují se jim různé blogy. Za sebe můžu jednoznačně doporučit web ČT Déčko (ačkoli ho asi všichni znáte). Najdete tady nejen spoustu pořadů, dětských filmů a pohádek, ale i různé hry, výukové animace a vzdělávací pořady. Hry jsou až na výjimky velmi dobré, inteligentní a zábavné, člověk nemusí mít obavu dítěti to pustit. Hry jsou určené od nejmenších dětí (cca 3 roky) až po školáky. Mnohé rádi využíváme i v domácím vzdělávání. Najdete ho TADY.



Na závěr


Vyberte si jednu nebo dvě věci, které vás zaujmou. Nepleťte si sami na sebe bič. Všichni toho teď máme hodně a není třeba přidávat si další a další úkoly. Vyberte si to, co považujete za důležité. Nepropadejte pocitům méněcennosti, když nežijete s dětmi tak duchovně, jak byste chtěli. Nikdo tak nežije. Neznám ani jednoho rodiče, který by byl spokojený. Znám jen velmi málo lidí, kteří mohou s klidným svědomím říct, že jejich vlastní duchovní život je dobrý a uspokojivý. Všichni zápasíme a někdy se daří víc, jindy míň. Takže se nesrovnávejte s ostatními, ale ani se svým ideálním já. Berte to tak, jak to je, a co zvládnete, to zvládnete :-)

Zamyslete se nad tím, co byste teď mohli udělat pro sebe. Bylo by možné vyzískat v napjatém časovém plánu pár minut, kdy si zalezete a přečtete si kapitolu z Bible a budete se aspoň chvilku modlit? Pomůže to víc, než se na první pohled zdá. To, co nám teď nejvíc chybí, je pokoj a bezpečí. A právě to nám Bůh nabízí ve své náruči. Těch pár minut je nejlepší investice, jakou můžeme udělat. Vrátí se nám na všech frontách. Jestli vám teď doma chybí pokoj, zkuste najít pár minut denně a zkuste jít k Prameni živé vody.

A úplně nakonec - nebojte se přibrat děti k modlitbám. Mluvte s nimi pravdivě o situaci, sdílejte s nimi své obavy, samozřejmě úměrně věku. Pozvěte děti k modlitbám za příbuzné, za nakažené, za vládu a premiéra, děkujte v modlitbě za obětavé lékaře a všechny dobrovolníky, za solidaritu mezi lidmi... témat je hodně. Právě teď mohou naše děti zažít, že skládáme svou důvěru v Hospodina. V besídkách i dětských klubech pravidelně zažíváme sílu dětské modlitby a nepřestává nás udivovat, jak důležité to pro děti je. Nebojte se jim důvěřovat :-) Některé pěti nebo šestileté děti jsou nadšenější a vytrvalejší modlitebníci než mnozí z nás dospělých... 

Takhle doba je příležitost naučit se něco nového, zažít něco jinak, přiblížit se Bohu, sobě navzájem i lidem kolem sebe. Protože všechno napomáhá k dobrému těm, kdo milují Boha (Římanům 6,28).




Žádné komentáře:

Okomentovat