středa 4. dubna 2018

Velikonoční písně (nejen) pro děti

Tenhle článek přichází se zpožděním, bohužel jsem většinu Velikonoc promarodila a tak čekalo všechno, nejen blog...

Písně a zpívání mají u nás doma své pevné místo. Rádi zpíváme s dětmi večer před spaním, ale i kdykoli během dne, písničkami si krátíme cestu na výletech nebo v autě a samozřejmě děti hodně zpívají ve sboru v besídce.
Tak tady jsou naše nej velikonoční :)





Šly z rána ke hrobu - ze zpěvníku Svítá - akordy třeba TADY
Krásná vyprávěcí písnička, děti baví ji poslouchat a my ji máme s mužem rádi už od mlada :)





Posila na cestu - další "svítáková", akordy třeba TADY
Další vyprávěcí, tentokrát na motivy vyjití Izraele z Egypta. Krásně propojuje starozákonní slavnost beránka s Velikonoci a s námi.





Hej, už víš - ze zpěvníku Klauníků Pojď si s námi zazpívat - akordy třeba TADY¨

Určitě nejoblíbenější velikonoční písnička našich dětí. Je veselá, rytmická, tleská se v ní a dupe...





Hrob je prázdný, pohleďte - ze zpěvníku Klauníků Ať jsi velký nebo malý - bohužel bez akordů i videa, ale je fajn :) A zpěvník celý je výborný.


Haleluja, šabalaba - netuším, kde se vzala, ale naše děti ji milují - akordy třeba TADY

Písnička je rytmická a dětem se dobře pamatuje. Navíc se na ní dá snadno vymyslet nejrůznější ukazování. My na to máme ve sboru expertku Káťu, která umí vymyslet ukazování snad na cokoli.





To anděl kámen odvalil - spirituál - noty a akordy třeba TADY

Tuhle jsme zpívali letos s dětmi na velikonoční bohoslužbě. Naše podání bylo ovšem podstatně jednodušší :)




Už svitlo jitro nedělní - ze zpěvníku Haleluja Amen - akordy třeba TADY

Ve zpěvníku je velikonočních písní víc, třeba Král na oslátku, Píseň o umývání nohou, V Betanii... Luděk Rejchrt napsal mnoho písní pro děti na nejrůznější převážně biblická témata. Spoustu z nich rádi doma zpíváme a Rejchrtovy zpěvníky rozhodně doporučuju.

Video je velmi nekvalitní, nejspíš z mobilu, ale melodii z něj snadno pochytíte.





Byl jsi tam - spirituál, je třeba na CD Oborohu a ve zpěvníku Svítá - akordy třeba TADY

Ta je spíš pro starší děti a na youtube najdete hned několik různých verzí.



Jaké písničky zpíváte s dětmi na Velikonoce vy? Budu moc ráda, když se podělíte a přidáte další tipy.

5 komentářů:

  1. Já jsem vůbec netušila, že existujou dětský velikonoční písně! My katolíci jsme v tomto asi dost pozadu :) a nebo se jen nepohybuju v těch správných kruzích. Děkuju za inspiraci, pustíme si s dětmi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, jsou :) Tak užívejte a sdílejte dál ;)

      Vymazat
  2. U Haleluja, šabalaba autora taky přesně neznám, každopádně vyšlo na albu Ztracené kapely Zpíváme si písničku 2 (https://www.gimel.cz/zpivame-si-pisnicku-2-chvalime-pana-s-detmi-rd0410#desc)

    OdpovědětVymazat
  3. u toho haleluja šabalaba je i ve zpěvníku psaný autor neznámý, každopádně díky za pár dalších tipů, u nás pak frčí Zpívej se mnou haleluja, ta je parádně dětská (zpěvník Ať jsi velký nebo malý 1)a hodně klasických "hosanovek" jako zpívej haleluja, volám haleluja, kdyby nás Bůh neměl rád, Hosana Pánu zní, Hosana, a spoustu dalších. Jinak zpěvníky ze sérií Ať jsi velký nebo malý a Zpíváme si písničku doporučuju všem maminkám, co hledají dětské křesťasnké písničky :)

    OdpovědětVymazat
  4. Narazila jsem na tvůj článek teď, o rok později, kdy hledám velikonoční nápady pro žáky k aktuálnímu distančnímu vzdělávání a něco do zásoby pro nedělní školu. Pro mou dlouhodobě nejoblíbenější velikonoční píseň bych sáhla do kancionálu. Jako dítě jsem kancionálovky nesnášela (což se už trochu změnilo), byly dlooouhatánské a nerozuměla jsem jim (což u některých stále trvá), ale byla jedna velmi světlá výjimka, kterou jsem si vždy ráda zazpívala z plných plic - BUĎ TOBĚ SLÁVA - je svižná, relativně krátká, má krásnou melodii, srozumitelná (až na ty stádce, ale to se dá odpustit), prostě krásná. Vždy si říkám, že jak Handel (hudba), tak Verner (text) dostali nadčasové vnuknutí od Ducha svatého. Díky moc za ostatní písně.

    OdpovědětVymazat