pátek 12. října 2018

Naše domškolácké portfolio

Jednou z hlavních priorit naší domácí školy pro mě bylo a je portfoliové přezkoušení. Každý domškolák musí jít 2x ročně na přezkoušení, které má za cíl ověřit, že žák plní předepsaný obsah a rozsah vzdělávání a nezaostává za svými vrstevníky. Na základě přezkoušení pak kmenová škola vystaví vysvědčení. Dítě má tedy stejné výstupní hodnocení jako všechny ostatní děti z běžných škol, může přestoupit na jinou školu, hlásit se na střední, pochlubit se babičkám... :) Přezkoušení může mít různé formy, to je čistě na vedení školy a přezkušující učitelce. V některých školách mají testy, jinde komisionální přezkoušení z některých nebo ze všech předmětů a poměrně časté je portfoliové přezkoušení. To probíhá jako rozhovor nad všemi materiály, které žák nashromáždil za předešlé pololetí. Pro mě bylo klíčové, aby naše kmenová škola měla právě portfoliové přezkoušení.

Dost často se řeší, jak by takové portfolio mělo vypadat. A ono se to nedá odpovědět jednoduše, protože co žák, to individualita. Záleží na věku, povaze, zájmech, možnostech... Tady jsem se pokusila shrnout naše portfolio tak, jak vypadá teď v první třídě. Snad tenhle článek poslouží jako inspirace a odrazový můstek těm, kteří o cestě domácí školy teprve uvažují nebo jsou na úplném začátku. A budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o vaše zkušenosti a co se osvědčilo vám, protože vzájemná inspirace je skvělá věc :)





Základ našeho portfolia zatím tvoří tlustý šanon A4. V Makru se nám podařilo sehnat široký čtyřkruhový pákový šanon, který je na ukládání papírů úplně skvělý. Dvoukruhový se mi moc neosvědčil, papíry se z něj snáz vytrhávají. A čtyřkruhové jsme jinde objevila jen tenké. Na tomhle je fajn i to, že vnější obal má průhledné kapsy, takže si ho dítě může snadno vyzdobit a pravidelně vzhled měnit. K šanonu muž rovnou pořídil i čtyřdírkovou děrovačku. To pro mě byla úplná novinka. Netušila jsem, že to vůbec existuje :)














Zatím je šanon rozdělený na části Deník (sem si synek dává obrázky na téma výletů a akcí, které podnikáme), Psaní (všechna grafomotorická cvičení, písanky), Matika (učebnice, karty s dalšími úkoly, různé spojovačky, vybarvování podle příkladů (víc o něm TADY) atd.) a Ostatní (různé vystřihování a lepení, pracovní listy k domácím pokusům...). Už teď je jasné, že to není finální uspořádání. Synek by si rád založil nějaký "pokusník", kam si bude dávat jen pracovní listy k pokusům, které ho hodně baví.

Na fotkách to vypadá, že už toho má Synek v šanonu opravdu hodně. V reálu je toho o něco míň. Část zatím na vyplnění čeká, ale je pro mě jednodušší, když je to všechno v jedněch deskách a jen oddělené záložkou.






Většinu sešitů s grafomotorikou, učebnici matematiky a karty, ale i písanky a pod. dětem kopíruju. Vyhovuje mi to víc, než kdyby psali přímo do toho. Jednak se to snáz archivuje a jednak můžu každou stránku vykopírovat víckrát, když je to třeba. Kdo vyplňuje rovnou do učebnic a sešitů, bere na přezkoušení je.

Další důležitá součást portfolia je krabice. Sem ukládám různé obrázky a výrobky, které zrovna nechce mít Synek vystavené. Na přezkoušení nejspíš pojede s námi krabic víc, podle toho, kolik se toho nashromáždí. Synek si sám vybírá, co si chce schovat a co nikomu ukazovat nechce a na přezkoušení nevezme. Takže o tom, co nakonec půjde do krabice, rozhoduje on sám. Jsou to jeho výrobky :)

Nově jsme založili čtenářský deník, kam vkládám jednotlivé listy ke knížkám, které Synek čte už sám. Na každý list vytisknu obálku knížky a on si tam napíše, co uzná za vhodné (případně mi něco nadiktuje), nakreslí obrázek... Mimo to jsme spolu založili účet na Databázi knih, kde si sám ukládá přečtené knížky a vytváří si tak i virtuální čtenářský deník.

Hodně mě teď zaujal nápad mít ve čtenářském deníku 3 části - co čteme spolu s rodiči, co čtu sám, co jsem si poslechl (audioknihy). Společné čtení a předčítání určitě bude u nás důležité ještě hodně dlouho, tak proč si nezaznamenat i tyhle knížky.

No a poslední součást portfolia je v tuhle chvíli naše rodinná kronika. Je ve stejném čtyřkruhovém šanonu a zatím ji vytvářím hlavně já. Jsou v ní zápisy ze všech cest, výletů a akcí, lepíme tam turistické vizitky, vstupenky a zajímavé prospekty, děti tam dávají razítka a občas nakreslí obrázek. Ta s námi na přezkoušení pojede také. Je to část naší rodinné paměti a dětem pomáhá vybavovat si zážitky z cest.

Jak děti porostou, budou přibývat i jiné formy záznamů - klasické sešity  na výpisky, různé plakáty, lapbooky a kdo ví, co všechno děti vymyslí. Určitě do portfolia bude patřit taky složka fotek z různých akcí a aktivit. Jsem moc zvědavá, kam se naše portfolio bude rozrůstat, v čem se bude lišit to Mrňavčino... Ze začátku jsem měla obavu, abychom vůbec měli na to přezkoušení co vzít, a teď to vypadá spíš tak, že jeden šanon nebude stačit :D 

Domácí škola je ohromné dobrodružství. Nikdy nevíte, kam vás ta vaše cesta zavede, ale je to cesta pohodová a fakt zábavná :)


6 komentářů:

  1. Výborný nápad i originální pojetí. Speciálně oceňuji jako nadšená čtenářka čtenářský deník, který bohužel nemají děti v běžném vzdělávání, což mi přijde škoda. A také rodinnou kroniku, pro kterou mám osobně raději tlusté vázané "sešitoknihy", ale toto je variabilnější. J.

    OdpovědětVymazat
  2. Sorry, doplňuji: čtenářský denik NĚKDY nemají děti... J.

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu mít dotaz? Kde jste sehnali to portfolio s kapsou na přední straně a kde jste tu čtyřděrnou děrovačku?
    Zrovna řešim portfolio pro domškoláky ;-) Díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten šanon je z makra, nikde jinde jsme nesehnali široký se 4 kruhy. Děrovačku také tam.

      Vymazat
    2. Díky ❤ do makra se nedostanem, ale nejak to vymyslime... každopádně diky za inspiraci i info :-)

      Vymazat
  4. Dobrý den, mohla by jste mi napsat, jaká je značka či výrobce toho čtyř-kroužkového šanonu? Našla jsem nějaké 75 mm široké na internetu, ale nevím, zda mají ty kapsičky.
    Díky moc Martina.

    OdpovědětVymazat