úterý 12. prosince 2017

Domácí školka - advent

I v adventním období u nás občas zavládne nálada na domácí školky. Naše děti jsou v tomhle směru pro někoho dost zvláštní - oni totiž milují všechny ty grafomotorické úkoly, sešity, luštění všeho druhu, vybarvování, stříhání, lepení... A ta se naše předškolácké šanony plní.
Různé nejen tematické grafomotorické úkoly si ukládám SEM a pak už jen tisknu, na co máme zrovna náladu, nebo co děti potřebují procvičit. Adventní vyrábění se neslo ve znamení andělů, betléma a mudrců. I tady je pinterest dobrý zdroj inspirace. Můžete mrknout SEM, nebo hledat sami. Za všech okolností vyhledávejte anglicky, v češtině je toho málo (funguje i španělština nebo němčina, ale najdete vesměs totéž, jen v menším rozsahu). Pokud chcete vyhledávat přednostně aktivity související s biblickými příběhy, přidejte do vyhledávání heslo "homeschool" nebo "sunday school". Pak vám pinterest může pomoci najít úžasné nápady.

Další klasický adventní projekt vhodný už pro malé děti, je zdobení perníčků. Ve větších samoobsluhách dostanete hotové polevy v tubičkách, bílé, barevné nebo i třpytivé. Fungují, nic moc zdravého to není, ale pokud potřebujete zabavit hodně dětí naráz, je to fajn řešení. Já si doma dělám polevu svoji, není to nic složitého. A používám plnitelné zdobičky - TUHLE levnou a pak ještě tescomákou dražší. Obě jsou fajn a pro děti velmi snadné, já zdobím klasicky pomocí sáčku.

Zdobičku obecně moc doporučuju, zejména, pokud má vyměnitelné hroty a můžete volit tloušťku stopy. Pokud dovnitř dáte rozpuštěnou čokoládu, mohou děti zdobit sušenky. Používám ji i na plnění lineckých marmeládou (v letech, kdy peču ví než jen ty perníčky :). Děti pak zvládnou slepovat linecké úplně samy už od nízkého věku. Opravdu vám pomůžou, poměrně málo se zamažou a z pečení cukroví může být příjemná společná činnost, skutečný zážitek. Jediná podmínka pro náplň do polevy je, že musí být přiměřeně tekutá a bz cucků. Marmeládu proto ředím troškou vroucí vody a používám rosol ze šťávy, čokoládu ředím kokosovým olejem (na 100g čokolády lžíci oleje, to je tak akorát).

Pokud vaše děti touží vykrajovat nebo modelovat s vámi, ale vám to prostě nedá, když vidíte, že to nedělají tak, jak potřebujete, kupte jim místo modelíny nebo moduritu hotové těsto na cukroví. Není to žádná velká dobrota, ale je jedlé, takže nemusíte mít strach nechat dítě s těstem bez dozoru. A vyjde podstatně levněji.

A poslední mé tipy z oblasti grafomotoriky a tvoření jsou z knihkupectví Samuel - Biblické domalovánky a pracovní sešit Vánoce. Domalovánky jsou úžasné pro předškoláky a mladší školáky. Příběhy jsou zkrácené do několika vět a většina stránky je volná pro obrázek. některý detail z příběhu už na obrázku je (obličej, sloup, keř, hvězda..) a děti na něj mohou navázat. Moc fajn věc pro děti, které rády kreslí a dovedou už kreslit postavy, příběhy... Já obrázky dětem kopíruju, abychom se k nim mohli vracet opakovaně. A pracovní sešit Vánoce je klasika, kterou znáte, pokud máte rádi různé "úkolové sešity" pro předškoláky - hledání rozdílů, spojovačky, vybarvování, spojování teček... Ovšem tady na základě biblického příběh o narození Krista. Měla jsme možnost do nich nahlédnout a moc se mi sešit líbil. Škoda, že v češtině není podobných věcí víc.

Oblíbenou jednoduchou aktivitu pro předškoláky je vystřihování vloček  papíru. S mírnou dopomocí to zvládnou už čtyřleté děti. My si ty nejhezčí lepíme na okno nebo na barevné papíry a zakládáme do šanonu. U vystřihování si můžete povídat o tom, jak je to úžasné. Miliony vloček a žádné dvě nejsou identické. Jak nesmírně kreativní je náš Bůh. Tvoří každou vločku zvlášť a každá je jiná. Stejně jako my lid, na první pohled stejní a přece každý úplně jiný. S každým z nás si Bůh dal práci. Tohle si děti krásně uvědomují, když samy něco vytváří - kolik jim to dalo práce, každá vločka je jiná... 

Na neškolkové dny v tomto týdnu mám naplánované vyrábění papírových hvězd podle tohohle NÁVODU. Děti to zvládnou téměř nebo úplně samy. Pustíme si k tomu vánoční písně, uvaříme kakao a bude nám blaze :) A ráda bych navštívila výstavu betlémů v pražské Betlémské kapli. Obvykle to bývá moc fajn. A pak se projdeme vyzdobenou podvečerní Prahou, koupíme si nějakou mlsotu a budeme si užívat atmosféru. Tohle se teď učím, dělat si ty fajn chvíle, kdy prostě něco spolu děláme a máme se spolu hezky. Čím míň na ně tlačím a popoháním je, tím ochotněji spolupracují a sami přicházejí s nápady, co bychom mohli podniknout.

Máte někdo tip, kde v Praze je možné podívat se na jesličky v kostele? Ráda bych dětem ukázala tuhle tradici z katolického prostředí a trochu víc jim o tom pověděla, protože z evangelického nic takového neznají. Děkuju :)

A jaké předškolácké aktivity a činnosti máte rádi v adventním čase vy? 



1 komentář: