úterý 12. listopadu 2019

52 týdnů modliteb s dětmi - Modlete se, když čtete Bibli

Po pauze je tu zase další modlitební námět a inspirace. Je pro mě teď složité udržet soustředěnost a nevypadávat, nezapomínat. Děje se toho hodně a život je dost neuspořádaný. Ale tohle téma mi jde do rány :)


Za co se tedy můžeme s dětmi modlit, když čteme Bibli?
Především za to, aby nám Pán Bůh otevíral své slovo a mluvil k nám. Abychom tomu mohli porozumět a vnímali, co nám Bůh chce říct. Aby nám ukázal, jak to, co čteme, můžeme uplatnit v každodenním životě. Jak se to týká nás osobně.

Starším dětem můžeme ukázat i to, že některé biblické pasáže můžeme vnímat jako vlastní modlitbu a připojit se k nim se svým "amen". Nejlíp asi tehdy, když to tak sami vnímáme. A nemusíme si to nijak komplikovat. Úplně stačí říct jednoduše: "Pane Bože, tohle je i moje modlitba. Amen."

Můžeme se modlit za to, abychom si Boží slovo dokázali uchovat v paměti, aby nás proměnilo, aby nám ho Duch svatý připomněl, až ho budeme potřebovat.

Pokud už naše děti znají některé biblické příběhy nebo verše víc zpaměti, můžeme se k nim vrátit v konkrétních životních situacích, kdy se daný text hodí. A modlit se v důvěře v Boží zaslíbení. Děti se mohou modlit, aby dokázaly být odvážné jako David nebo Gedeon

Se staršími dětmi, které už dokážou vnímat i trochu abstraktnější věci než jen příběhy, už můžeme otvírat i žalmy nebo epištoly, když dítě potřebuje dodat odvahu, potěšit, povzbudit, nebo když zažíváme něco úžasného a chceme Bohu vzdávat chválu. Je fajn mít poznamenaná taková místa, abychom mohli jít na jistotu. A v takové chvíli se můžeme modlit, aby Boží slovo opravdu působilo tak, jak toužíme. Aby utěšilo, povzbudilo, dodalo odvahy... nebo se k němu přidat v modlitbě a chválit Boha tím, co čteme, i svými slovy.

Žádné komentáře:

Okomentovat