čtvrtek 4. října 2018

Baví nás... Topologix

Pomalu se začínají blížit Vánoce (ne, že bych snad chtěla strašit :), tak bych tady na blog chtěla postupně dát několik tipů na hry a hračky, které u nás mají úspěch a ráda je doporučím dál.

První z nich je Topologix od Djeco.

Jde o vzdělávací hru pro jednoho hráče, ve které se děti učí rozlišovat před/ za, nad/ pod a uvnitř a zároveň zaznamenávat do tabulky podle souřadnic. My jsme hru pořídili Synkovi ke čtvrtým narozeninám a od té doby se stále vrací do popředí zájmu. Věkově je určená pro děti od 4 do 6 let, ale můžete ji s klidem pořídit už pro mladší dítě. Obecně ale věkové určení odpovídá, v tomhle věku děti zvládnou plnit úkoly samostatně.


 


Jak to funguje?

Hru tvoří základní destička - tabulka, 5 žetonů zvířátek a 20 oboustranných karet s obrázky. Dítě si vybere obrázek, najde na něm všech 5 zvířátek a 5 míst, u kterých se zvířátka nachází (domeček, houba, kyblík, strom a kámen). V tabulce pak najdou pro každé zvířátko takové místo, které odpovídá i předmětu a předložce zároveň (před stromem, v kyblíku, za kamenem, na domečku, před houbou...). Když dítě všechny žetony umístí, otočí kartu a zkontroluje si výsledek. Může si plnit úkoly úplně samo, pokud mu to vyhovuje.

Jeden konkrétní úkol jsem pro představu vyfotila.








Ve hře si dítě cvičí postřeh a zrakovou orientaci, orientaci v prostoru, zobecnění (předložky jsou graficky znázorněné, předměty a zvířátka jsou znázorněná jednou ikonkou, i když na obrázcích jsou různé stromy, různé houby a různé domečky), zaznamenávání do tabulky a čtení tabulky a také práci s chybou a vyhodnocování výsledků vlastní činnosti. Tabulka je dřevěná a plastická a dítě může se vším manipulovat podle potřeby. Díky tomu může být hra nápomocná dětem s různými specifickými poruchami učení, pro které je manipulace s předměty často velmi prospěšná a pomáhá jim snáz pochopit abstraktní pojmy a myšlenkové operace.

Celá hra je velmi krásně provedená. Základní tabulka i žetony jsou dřevěné, karty jsou z tužšího kartonu s povrchovou úpravou, která umožňuje otření vlhkým hadříkem. S naší hrou si hraje už třetí dítě (z toho dvě od batolecího věku), žetonky byly už nesčetněkrát poztrácené a karty jsem sbírala všude možně snad milionkrát a hra je stále hezká a krom lehkých oděrek na ní není používání znát. Jako všechny hry od Djeco má i tahle pevnou krabičku, která je velikostně tak akorát, aby se do ní všechno dobře vešlo, a nezabírala zbytečné místo v poličce.


PS: Veškeré knížky, hračky, hry a pod. jsem si koupila nebo půjčila v knihovně. A doporučuju je čistě proto, že ráda šířím dobré věci dál. Žádný článek tady na blogu není sponzorovaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat