středa 3. října 2018

Zahajdoš 2018

Zahajdoš - domškolácké setkání na zahájení školního roku, letos na téma Historická řemesla.





Vyrazili jsme poprvé a moc jsme nevěděli, co čekat. Moc jsme si ale společně strávené odpoledne užili a odjížděli s pocitem, že bychom tam klidně strávili celý den. Některé rodiny si připravily stanoviště na téma historických řemesel a tak si mohly děti vyzkoušet, jak se utěsňovala roubenka blátem, jak se vyráběla kroužková zbroj, u sklářky si vyrobili tradiční ozdobu z foukaných perliček, u bylinkářky si namíchali vlastní bylinkový čaj, vyrobili si dřevěný svícínek, upletly proutěné srdce, prohlédly si včelí úl... A spoustu stanovišť jsme nestihli. Musím říct, že i já jsem se příjemně bavila a užila jsem si vyrábění s dětmi. To je vidět zejména na tom, že nemám vůbec žádné fotky :D

Prvňáčci na začátku dostali slavností pamětní list, který jim bude připomínat začátek v domácí škole. Bylo moc hezké vidět, kolik prvňáčků na Zahajdoš přijelo. Člověk mohl na chvíli vnímat komunitu domškoláků napříč celou republikou. Víme, že je nás hodně, setkáváme se v různých facebookových skupinkách, ale když se pak člověk setká s některými naživo, je to přeci jen jiné.

Naše děti (hlavně Synka) hodně bavilo šermířské vystoupení, které si připravila jedna rodina. Součástí byla i malá škola pikenýrů a to byla fakt sranda :) Už si budu vždycky pamatovat, jaký je rozdíl mezi pikenýrem a mušketýrem :)

Jsem moc ráda, že je tolik lidí, kteří vnímají domácí vzdělávání jako své poslání a i když jsou jejich vlastní domškoláci dávno dospělí, angažují se i dál. třeba tím, že organizují společná zahájení školního roku, konference pro rodiče a další akce. Je to super.

Tak za rok zas. To už bude mezi prvňáčky i naše Mrňavka :)



2 komentáře:

  1. Ta hlína byla naše :-) Ráda čtu vaše články.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta na utěsnění roubenky? To si Synek děsně užil a pan hlinomaz byl hrozně příjemný :)

      Vymazat