čtvrtek 18. října 2018

Prahou s dětmi... Obora Hvězda

Oboru ve Hvězdě máme rádi a každý rok se tam dostaneme několikrát. Krásný a klidný park, kde najdete nádherné dlouhé aleje a stromové tunely. Znáte to, taková ta úzká alej, kde se koruny stromů setkávají nad vámi a vy jste obklopení přírodou, klidem... Místo modra je najednou nad hlavou zeleno. Miluju to. Hvězda je víc než jen to. Skalky, kde si děti můžou hrát na domečky, bojovat o kótu nebo hledat tajemné poklady pod kameny a kořeny. Potok a bažina. Rybníčky. Cesty široké a rovné, i strmé, kamenité a kořenité, kde nadáváte, proč že jste nenechali kočárek tentokrát raději doma :) Několik hezkých hřišť. Spousta běžeckých tras. A samozřejmě letohrádek Hvězda.






Jít se sem projít jen tak, je super v každé roční době. Dlouhé aleje jsou ideální pro kočárky a odrážedla. My už máme ale Hvězdu trochu "ochozenou", a tak jsme s chutí prozkoumali něco nového. Do Hvězdy jsme s rodiči chodívali celé dětství, ale stejně pro mě byla některá místa úplně neznámá a objevila jsem je až díky hledačkám.


Skryté příběhy - Trapas na Bílé hoře


Ve oboře je jedna z misí Skrytých příběhů (víc jsem o nich napsala  TADY). Je věnovaná bitvě na Bílé hoře (její památník je od cíle mise coby kamenem dohodil (a zbytek došel pěšky) a je opravdu moc hezká. Dá se projít s kočárkem, pokud jste zvyklí brát kočárek i do lesa. My jsme ji prošli i s naším golfáčem, ale úplně pohodlné to na pár místech nebylo. Příběh bavil hlavně Synka (má rád historii), ale bavila se i Mrňavka. Navíc se nám příběh hezky propojil s návštěvou hradu Pecka, kde jsme si užili kostýmovanou prohlídku o Kryštofu Harantovi (psala jsem o ní TADY). No a při courání Prahou jsme už nejednou zabloudili i na Staroměstské náměstí, kde jsme viděli i ty bílé kříže na chodníku před radnicí. Příběhy vázané na místa jsou ideální cesta, jak přiblížit historii mladším dětem.



Putování s Terezou hvězdnou oborou


Dnes jsme se vydali do Hvězdy na quest z dílny Jděte ven! (víc o nich najdete TADY, vlastní hledačka je popsaná TADY). Počasí nemohlo být lepší, nálada v mužstvu byla vynikající. I díky tomu, že jsme nevyrazili sami. Trasa je odhadnutá na 2 hodiny a určitě se to dá stihnout. My jsme byli v oboře asi 4 hodiny a museli jsme dost spěchat :) Děti se úžasně bavily a hrály si všude, kde jsme je nechali. Trochu jsme bloudili a tajný kód k pokladu jsme museli trochu  odhadovat, ale všechna místa jsme našli a poklad nakonec otevřeli. Cestou jsme si pozorovali podzimní stromy, frotážovali listy, sbírali bukvice... A taky odlovili jednu kešku, což byla pro naše děti úplná novinka.

Trasa se dá zvládnout s kočárkem, ale opravdu jen jestli jste zvyklí jezdit s kočárkem úplně všude. V závěru je krátké, ale dost prudké stoupání, kořeny a tak. S nosítkem by to bylo určitě pohodlnější. Náš kočárek ale slouží spíš jako náklaďák a tak má svoje čestné místo.


Frotážujeme listy buku

A na zemi to jde nejlíp :)

Zapisujeme odpovědi do pracovního listu, který je k hledačce ke stažení

Hledáme kešku a obydlujeme skalní domečky

A po obědě dáváme do kupy celou tajenku


Praktické info


Do Hvězdy si určitě vezměte oblečení a boty "na ven". V suchém počasí jsou cesty místy dost prašné, v mokru zase blátivé. Rozhodně nečekejte asfaltové chodníky. Jsou tu mlatové a lesní cesty. Děti si můžou hrát opravdu jako v divočině se vším, co to obnáší. Výstavní punčošky a džíny by mohly přijít k úhoně :)

Nenajdete tu žádné občerstvení ani jiné vybavení. Jen lavičky, koše, hřiště... Takže svačinu to chce s sebou. Nebo můžete zaskočit do některé z hospůdek v okoních ulicích (my chodíváme k Holečkům v Libocké). Sváču můžete koupit v Kauflandu na Bělohorské, kde je i placené parkoviště.

Zadarmo zaparkujete obvykle podél parku Ladronka (v ulici Podbělohorská poblíž křižovatky s Kukulovou) nebo pak dál na Bělohorské a v přilehlých ulicích. Pohodlnější je ale přijet MHD. Můžete přijet tramvají (zast. Vypich nebo Obora Hvězda) nebo autobusem (Vypich, Kukulova, Obora Hvězda nebo z druhé strany Libocká).

U vchodu do Hvězdy je hřiště a dopravní hřiště. Ověřte si ale předem otvírací dobu, ať nejste zklamaní jako my. Už dvakrát :D (info najdete TADY)




Žádné komentáře:

Okomentovat