sobota 16. března 2019

52 týdnů modliteb s dětmi - 27. Modlete se kdykoli a kdekoli


Jsme v půlce výzvy :)

Co mě těší je, že jsme to nevzdali a fakt pokračujeme. Následující týden bude pro nás trochu výzva, modlit se kdykoli a kdekoli.

U nás doma máme své obvyklé časy a příležitosti. Modlíme se vždycky před jídlem, před cestou autem, před různými důležitými událostmi, večer před spaním... Ale nejsme úplně zvyklí modlit se spontánně kdykoli během dne. Tak to by mohla být příležitost pro tenhle týden. Vzpomenout si, že modlitba je k dispozici fakt pořád.

Ráda bych se s dětmi o zamyslela i nad tím, že modlit se můžeme nejen spolu, ale také každý sám, jak potřebujeme. Nahlas i potichu, dlouze nebo krátce, vlastními slovy nebo pomocí naučených modliteb. My u nás doma naučené modlitby nepoužíváme, ale vím, že mnoha rodinám dobře slouží.

Na táboře s dětmi se nám hodně osvědčilo podávat si při společných modlitbách nějakou věc, třeba kamínek. Dítě se modlí a pak předá kamínek jako štafetový kolík. Hodně děti bavila "elektrika" - držet se při modlitbě za ruce a poslat signál dál. Kdo se modlit nechce, pošle to dál rovnou a nevznikají trapná ticha. My se doma obvykle domluvíme předem, kdo se chce modlit. A tak rovnou víme. Někomu se osvědčilo házet si třeba plyšáka.

Tak tenhle týden bude pro nás příležitost zkoušet si, kde, kdy a jak se můžeme modlit.

Žádné komentáře:

Okomentovat