středa 13. března 2019

Postní období s dětmi

Velikonoční svátky jsou pro nás s dětmi na rozdíl od Vánoc pořád trochu složité a hůř uchopitelné. (Víc jsem o tom, jak to zkouším s dětmi pojmout, psala TADY.) Letos bych ráda trochu víc vtáhla děti už do vlastního postního období. A jako obvykle i tady mi nezbývá než hledat vlastní cestičky.




O tom, že nějaké půst existuje, vědí děti ze školky už dávno. Tradice masopustu v posledních letech docela dost ožívá a obvykle se k dětem dostane i ta informace, že Masopust je veselice, po které následuje dlouhý půst až do velikonoc. Jestli se dozví i to, proč ten půst naši předci drželi, to těžko říct... Dnes je pro většinu lidí těžko srozumitelné, proč lidé cítili potřebu připravovat se na Velikonoce. Zbylo nám z nich jen málo - beránek, kraslice, koleda a pomlázka, možná nějaký ten úklid, jídla s kopřivami... a na to není žádná velká příprava třeba. I naše děti si v minulých letech mohly Masopust užít s kamarády v lesní školce (letos nás to minulo, v sobotu, kdy bylo v Praze několik masopustních průvodů, chtěly děti mermomocí do plzeňské Techmanie :) Ale zážitek z minulých let mají. Teď se tedy chci soustředit víc na ten půst.


Tady je přehled různých aktivit, které mě oslovily a ráda bych je s dětmi nějakým způsobem vyzkoušela.


Postní kalendáře 


Narazila jsem na moc pěkný nápad pocházející z katolického prostředí, a to jsou postní kalendáře. Můžete si ho stáhnout a vytisknout nebo si vytvořit svůj vlastní. Podobají se adventním, ale na každý den je tu místo sladkosti nějaký úkol, myšlenka, námět k modlitbě. Jsou ve verzi jak pro děti, tak pro dospělé. Jeden namátkou a pro inspiraci je třeba TADY. V tuto chvíli už mají katolíci za sebou celý týden (popeleční středa byla před týdnem), ale lepší začít pozdě než vůbec. Takže jestli vás myšlenka postního kalendáře zaujala, zkuste pogooglovat.


Postní cesta


Další moc fajn inspirace pro rodiny s dětmi je postní cesta, ke které jsou připravené pracovní listy na webu deti.vira.cz. Cestička prochází celé postní období. Každý den, kdy se nám podaří něco dobrého nebo nějak překonat sami sebe, udělat nějaký krůček na cestě za Ježíšem, si můžeme vybarvit políčko. A o nedělích si přečíst nebo vyprávět některý z příběhů, které jsou v cestě naznačené. Na webu najdete taky předlohy pro vytvoření slupovaček (můžete si vyrobit postní cestu na okno pomocí slupovacích barviček). A docela dost rébusů pro předškoláky a mladší školáky (ty jsou přímo TADY).

 


40 dní s Biblí


V naší protestantské tradici toho moc k dispozici není. Hodně se mi ale líbí iniciativa Církve bratrské 40 dní s Biblí. Na 40 dní před Velikonoci je připravené čtení Bible na každý den. letošní téma je Jste pokřtěni v Krista a cílem je trochu víc se zamyslet nad vlastním křtem i křtem obecně, vrátit se k němu. Jsou připraveny i materiály pro rodiny s dětmi. Na každou neděli je to biblický text s veršem k zapamatování a příběh k zamyšlení. Na konci příběhu jsou otázky, které mohou napomoci ponořit se s dětmi hlouběji do tématu. A na každý týden je připraveno i několik luštěnek pro děti.

Veškeré materiály jak pro dospělé, tak pro rodiny s dětmi, najdete TADY.

40 dní s Biblí začíná právě dneska, takže je ideální čas začít :-)


Biblické domalovánky


Tuhle super věc jsem tady na blogu už párkrát zmiňovala. Biblické domalovánky jsou geniální a ráda je využívám nejen doma s dětmi, ale i v besídce ve sboru. Určitě je využiju i letos v postním a velikonočním období. Je v nich obrovské množství příběhů. Pravděpodobnost, že tam najdete právě ten, který jste s dětmi četli, je vysoká. K dostání jsou třeba TADY a víc o nich třeba TADY.





Písničky


Písniček, které se hodí k velikonočnímu období, je celá řada. Loni byla naší top hitovkou Šly z rána ke hrobu ze zpěvníku Svítá. Letos bych moc ráda děti naučila svoji oblíbenou "táborovku" K svobodě je dlouhé putování (pod názvem Posila na cestu je také ve "Svítáku"). A rovnou ji přidám do článku, který jsem minulý rok věnovala právě velikonočním písním a který najdete TADY. Osvědčilo se mi zpívat s dětmi písně vždycky delší dobu, párkrát do týdne klidně celý měsíc.



My máme teď dost hektické období se stavbou domu, máme rozpracovaný projekt na téma stromy, tak se nám úplně nehodí vkládat další témata. Ale stromy mohou počkat, půst je teď :-) Ráda bych všechny dostupné materiály nějak zkombinovala a uvidíme, jak to dopadne.


Jak byste chtěli strávit postní období (nejen se svými dětmi) vy?

4 komentáře:

  1. To je krásné. Díky moc za inspiraci! Na ty misálky se moc ráda mrknu. To jsem vůbec neznala. Všechno je to pro nás nové, neprozkoumaná cesta. V nekatolických církvích se právě postnímu období moc prostoru nevěnuje nebo spíš tak okrajově. Přijde mi to škoda.

    OdpovědětVymazat
  2. To sis s tím, Jitko, dala velkou práci! Díky, jsi hodná, že sdílíš s druhými, co vám pomáhá oslavit Velikonoce. Škoda, že už nemáme malé děti....Ale něco z toho se dá použít i pro starší.

    OdpovědětVymazat
  3. Letos řešíme s dětmi (3 a 1 rok) poprvé, máme taky cestu a na ní jména lidí, na které myslime. A teď jsem na doporučení pořídila knížku Čekání na Velikonoce, vypadá moc pěkně, plánujeme si z ní číst před večerní modlitbou.
    Moc se mi líbí nápad s Velikonočním kalendářem na oslavu - to zavedeme taky, diky.
    Ještě mě zajímá - má to, že se v protestantském prostředí moc neřeší půst, nějaký důvod?

    OdpovědětVymazat
  4. Jitu, moooc děkuji, za vše, co tu zveřejňujete, jsem ráda, že mohu maminky v době Velikonoc odkázat na něco tak hezkého. Dííííky.

    OdpovědětVymazat