pátek 7. února 2020

Nové deskoherní přírůstky

Už jsme určitě párkrát zmínila, že jsem fanda deskových her. Kdysi v mládí jsme s mužem hrávali rádi a hodně nás bavily deskoherní večery s kamarády. Nejedny týdenní hory s bandou jsme strávili hraním. Bylo to v dobách, kdy Osadníci z Catanu a Carcassonne byly naprostým zjevením a otočily naše představy o deskovkách vzhůru nohama. Pak ale skončila vysoká škola, začala práce po nocích. pak děti a úplně jiná práce po nocích :-D Deskoherní večery s kamarády zněly jako sci-fi...

Taky jsem nejspíš párkrát zmínila, že nejsem úplně milovník miminek. Miluju své děti, ale musím upřímně přiznat, že s maličkými dětmi mě to nebaví. Teď, když jsou děti starší, si mateřství konečně opravu užívám a upřímně mě to s dětmi baví. Můžeme si povídat o všem možném, cestovat, výletovat, číst knížky... a hrát deskovky :-) Synkovi to pálí a v mnoha logických hrách mě bez problémů dokáže porazit. Na rozdíl ode mě se dobře soustředí a promýšlí, nehraje impulsivně jako já. Mrňavka nemá ráda soutěživé hry, ale miluje kooperačky. A dokáže se v nich dobře prosadit a být naprosto platným členem týmu.

No a protože (slovy jednoho kamaráda) "úchylku je třeba rozpoznat a rozvinout", přibyla nám v poslední době domů spousta krabic a krabiček a naše hraní je zase o moc pestřejší. Tady jsou naše deskoherní přírůstky minulého podzimu a zimy, opět v lehce namodralém provedení. Časem třeba přinesu trochu podrobnější recenze. Jak čas dovolí. Chtěla bych :-)



Pro Malucha (3,5 roku)


Malušek konečně začal chápat podstatu her. Dlouho vůbec nepobíral, že hra má nějaký začátek a konec, daná pravidla... Chtěl si hlavně hrát s hrou, ne hrát ji :-) Na podzim si oblíbil obrázkové Člobrdo, které se ale rychle ohrálo mně. A tak dostal několik nových her, abychom měli víc her na střídačku.


Honem zpátky do ohrádky

Úplně jednoduchá hra pro nejmenší, hází se kostkou a mezi skrytými žetonky se hledjí 4 různá zvířátka. Je to tak jednoduché, až je to blbé :-D Dítě si na tom ale může trénovat jednoduchý herní princip hážu kostkou, jdu o určený počet polí, hledám, sbírám, mám to. Hotovo za pár minut.


Tučňáci

Tučňáci mají dutá bříška a ukrývají různobarevná vejce. Háže se barevnou kostkou a hledají se vejce dané barvy. Kdo jako první zaplní svoji ledovou kru, vyhraje. Jednoduché, roztomilé, dřevěné :-)


Příšerky ze skříně

Aktuálně top hra. Opět na principu hledání skrytých předmětů. Příšerky děsí usínající dítě, každá příšerka se bojí některé hračky. Hráči mají za úkol najít hračku a zahnat příšerku zpět do skříně. Kouzelná kooperativní hra, krásné ilustrace, skutečná skříň, do které zaženete příšerku. Kdyby bylo na Maluškovi, hráli bychom ji několikrát denně :-)


Pro Mrňavku (6,5 roku)


Mrňavka tak velký fanda do deskovek není.  Ráda si zahraje karetní hry, pohodové hry bez velkého soutěžení, nemá ráda osobní souboje a škodění, užívá si kooperativní hry. U soutěživých her nejraději hraje se mnou nebo s mužem a to jí pomáhá překonávat nepříjemné pocity ze soutěžení. Může spolupracovat a soutěž se jí vlastně až tak netýká :-)


Dům snů

Příjemná a vizuálně krásná hra, ve které si stavíte podle určitých pravidel vysněný dům, snažíte si ho vybavit a co nejvýhodněji nakombinovat místnosti, abyste získali co nejvíc bodů. Hra pohodová, neškodící a opravdu krásně zpracovaná. Každá karta je jiná, ilustrace mají úžasné a vtipné detaily a kdo by nechtěl mít v kuchyni stroj na zmrzlinu :-)

Spící královny

Jednoduchá dětská karetka, která bude bavit snad všechny děti a většinu rodičů. Budíte spící  královny, zaháníte loupeživé rytíře a mimochodem trénujete sčítání do 10. Na rozdíl od jiných karetních her, s číslovanými kartami tady totiž neodhazujete naráz karty se stejnou hodnotou, ale karty, které dávají dohromady příklad. Kdo správné sčítá, zbaví se víc ekaret a může si víc dolízat.(Jako správná domškolácká matka v tom samozřejmě vidím potenciál pro trénink mnoha dalších početních operací :-D)


Pro Synka (8 let)


Synek je milovník deskovek a her všeho druhu. Deskovka taky byla jeho hlavní a největší přání k narozeninám i Vánocům. Dočkal se :-)


Zombie Kidz

Naprostá deskoherní pecka, kterou musí vyzkoušet úplně každý. Kooperativní hra, kde děti bojují se zombíky, kteří pronikají do školy (dobře, já bych to raději bez zombíků, ale jsou docela roztomilí). Na hře je nejzajímavější to, že se vyvíjí a proměňuje v čase. S dalšími partiemi postupně získávají vaši hrdinové nové schopnosti, zombíci jsou čím dál nebezpečnější, dostáváte další úkoly a mise, které můžete plnit... Legacy hra pro děti a pro mě naprosto úžasný herní zážitek. První dětská hra, kterou jsem si upřímně užila a pořád mě baví. Synek hru dostal k narozeninám a celý další týden jsme hráli téměř každou volnou chvíli. I na večeři jsme jednou málem zapomněli :-D Výhodou je, že se můžete vracet k počátečním jednoduchým pravidlům a hru snadno naučit kohokoli nového. 


Krabčáci

Jedním ze společných témat letošních Vánoc byli ptáci. V knihách i deskovkách. Krabčási byli "must have". Je to celkem jednoduchá karetní hra, ale už ne vyloženě dětská. Musíte trochu taktizovat a kombinovat. Motiv ptáčků z kostiček se navíc dobře trefil do minecrfaťácké záliby našeho Synka.


Kingdomino - rozšíření Věk obrů

Kingdomino je jedna z našich oblíbených her a rozšíření už bylo třeba. Obři dodávají vtipný trochu škodící prvek a zároveň přináší nové varianty hry. Pokud Kingdomino neznáte, je to jednoduchá budovací hra, ve které si skládáte své maličkaté štvercové království z obdélníkových dílků s krajinami. Dílky k sobě přikládáte na principu domina. Děti mimo chodem sčítají a násobí asi do 50.


Na křídlech

První "velká hra", kterou Synek dostal. Tohle už je dospělá hra se složitými pravidly, žádná dětská záležitost. Hra tak krásná a zároveň promakaná, že nebylo možné ji nepořídit. Vyšla na podzim a už v prosinci byl vyprodaná :-) Zatím jsme hráli jiné hry, moje kapacita v učení pravidel nových her není neomezená. Ale těším se strašně a Synek taky.


Společně pro děti


Lepkouni

Tohle je taková srandovní blbina, děsně vtipná. děti mají natahovací lepkavé jazyky jako chameleon a těmi se snaží ulovit hmyzíky podle barvy a druhu, který určily kostky. A musí se vyhnout vosám, které lov zhatí. Nám dospělým to moc vtipné nepřijde, ale zatím se to líbilo naprosto všem dětem, které si u nás hru vyzkoušely.



Tajemný hrad

Jednoduchá dětská hra, ve které prozkoumáváte tajemné podzemí hradu, bojujete s protivníky, porážíte draky a zachraňujete princeznu. Obří podíl náhody, ale dětem to většinou nevadí. Začíná ji trochu chápat už Malušek, ale baví i Synka. Obecně spíš pro děti cca 4-6 let.


Pro mě


Jo, taky jsme byla hodná :-)

Bang Duel

Pokud znáte klasický karetní Bang, tak tohle je hra se stejným tématem, ale úplně jiná. Neužijete si skryté role a blafování, musíte víc uvažovat, co a jak zahrát, jak rozdělit síly  odhadnout soupeře. A já jsem zatím pokaždé prohrála.


Pandemic Legacy

Hra, kterou jsem si strašně moc přála. Klasický Pandemic je kooperativní hra, ve které se snažíte vyvinout léky na celosvětově se šířící nemoci dřív, než se epidemie stanou zcela nekontrolovatelnými. My máme doma kooperativky rádi všichni, já jsem jen dlouho přemýšlela, kterou zvolit. Pandemic si mě získal právě v té verzi Legacy. To je verze hry, která se vyvíjí. Podobně jako v Zombie Kidz postupně plníte různé ze začátku skryté úkoly, dostáváte nové schopnosti a čelíte novým hrozbám. Na začátku dostanete základní pravidla a základní herní materiál. A k tomu arch samolepek, několik zalepených krabiček, spousty zavřených obálek a balíček příběhových karet, které vás vedou celou herní sérií.


Vypůjčené na zkoušku s knihovny


Pražská městská knihovna má v katalogu už skoro 300 deskovek a přibývají další včetně loňských novinek. začínáme se v nich rozkoukávat. Zatím to beru hlavně jako příležitost hru si vyzkoušet a rozhodnout se, jestli se nám líbí a potřebujeme ji i domů, nebo vlastně ani ne. Což je při ceně a objemu deskovek docela fajn možnost. Člověk si pak domů pořídí jen opravdové poklady, které mít prostě chce.


Vládce Tokia

Výborná kostková hra hlavně pro kluky. Příšery mezi sebou bojují o nadvládu nad městem, útočí na sebe, snaží se zlikvidovat a zvítězit. K tomu jim mohou pomoci nejen útoky na soupeře, ale i různá vylepšení jako druhá hlava, nová chapadla a podobně. Hra, kterou asi domů fakt potřebujeme :-D


Hrdinové bez záruky

Zajímavá kooperativka na čas, při které se ale nesmí mluvit. Všichni hráči hrají současně, každý má omezené možnosti pohybu s figurkami a společně se snaží dopomoci hrdinům k novým zbraním a dostat je z obchoďáku dřív, než se spustí alarm. Mozkové závity se vaří, čas běží a váš spoluhráč naprosto netuší, co má dělat. A vy nemůžete nemůžete mluvit :-D Pro naše děti byla hra dost těžká, je to dospělácká věc. Ale vtipná a Synka i synovce hodně bavila. Půjčím ji znovu a zkusíme ji pokořit společně.



Od Vánoc nám přibyly další dva kousky, tak o těch zase někdy příště.


PS: Veškeré knížky, hračky, hry a pod. jsem si koupila nebo půjčila v knihovně. A doporučuju je čistě proto, že ráda šířím dobré věci dál. Žádný článek tady na blogu není sponzorovaný.


4 komentáře:

  1. S deskovkama jsme na tom u nás úplně stejně – nejstarší (9) už je plnohodnotný hráč, prostřední (7,5) radši kooperuje nebo hraje spolu s dospělákem a s nejmladším (4,5) dáme občas krtka, Děti z Carcassone nebo příšerky ze skříně (které jsou už po 3. klukovi trochu na odpis). Půjčovna her v knihovně nám už ušetřila tisíce. Nejstarší začal chodit do deskoherního klubu, to zas šetří můj čas při neustálém studování nových pravidel.
    Hry, které bych určitě koupila znovu – Ledová škola od Mindoku – cvrnkací hra, baví všechny věkové kategorie, není složitá na vysvětlování, děti hrají sami, vytahují jako první, když přijde návštěva.
    Krysí válka – bereme na každou dovolenou, sice pár kartiček, krátká hra, ale pořád se k ní vracíme. (teď začal hrát i mrňous a někdy nás porazí i bez taktiky náhodně vyhozenýma kartama)
    Port-Royal – baví mě, manžela a nejstaršího, malá na cesty, spousta možných herních strategií.
    Přes Vánoce jsme měli z knihovny půjčenou Plyšovou hlídku – bylo to to nejlepší, co jsme kdy hráli a co je primárně určené pro děti. 7+ odpovídá, ale je nutné, aby s dětma hrál někdo dospělý, kdo bude hru moderovat. Příběh sledoval i nejmladší, ale pravidla byla nad jeho síly. Přehráli jsme během měsíce všechny příběhy, určitě ji budeme chtít hrát někdy po delší době znovu, ale nejsem přesvědčená, jestli ji pořizovat domů. I když je v ději hodně odboček, kluky bavilo jít po hlavní dějové lince a po konečném dohrání zájem opadl. (můj mladší bezdětný bratr je maniak do deskových her a hru si koupil sám pod stromeček – než se mu nějaké děti narodí a dorostou do věku, kdy budou schopné hrát, si stihne alespoň nabarvit figurky)
    Knihovna je fajn na vyzkoušení, (např. se u nás vůbec neuchytil oblíbený Dixit) ale občas je potřeba vybrat jako dárek nějakou wau hru, kterou neznají – v tomhle je skvělý tip Zombie Kidz Evoluce, kterou jsme zatím neměli nikde příležitost vyzkoušet. Jsem zvědává, jak se Vám bude hrát Na křídlech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tipy. Krysí válku neznám, kouknu na ni. Ostatní máme 🙂 Jen plyšovku zatím odkládám, mám ji v plánu příští rok. Nejsem si jistá, jestli by naše prostřední byla v tuhle chvíli ze hry nadšená. Co jsem četla, tak některé mladší děti se i bály. Ale hlavně chci, abychom měli všichni trochu času zažít ty hry, co máme teď nově.
      V knihovně ji mají, tak se zařadím do fronty 🙂

      Vymazat
  2. Vyšlo rozšíření ke hře Na křídlech http://hrajeme.cz/perute-evropy-ke-hre-na-kridlech-proste-chcete/ . Třeba se bude hodit. Petra

    OdpovědětVymazat