úterý 28. listopadu 2017

Tvoření s dětmi - anděl Gabriel

V neděli jsme si dětmi v besídce (nebo nedělce, chcete-li), začali vyprávět o Vánocích. Letos jsme se s ostatními učiteli nejmladších dětí (cca 3 - 5,5 roku) domluvili, že příběhu o narození Krista chceme dávat větší prostor než v minulosti, a budeme se mu po kouskách věnovat po celý čas Adventu. Obvykle to totiž bylo tak, že jsme na příběh měli jen jednu nebo dvě neděle a to je příliš málo. Příběh je dlouhý, spletitý, je v něm mnoho postav a různých prostředí, takže nejen pro děti, ale i pro učitele to bylo náročné.

Mnohé rodiny si s dětmi před Vánoci čtou, vypráví a zpívají, takže děti příběh znají. V různé formě si děti příběh připomínají i ve školkách. Tam se jim to ale různě míchá s čerty, Mikulášem a anděly, s dopisy pro Ježíška, dárky, koledami a dalšími zvyky, které jsou kolikrát spíš ke škodě a do biblického příběhu vnášejí zmatek.

A tak jsem to vzala pěkně popořádku a začala příběhem o zvěstování Marii podle Lukášova evangelia. A v rámci výtvarné části besídky jsme si s dětmi vyrobili anděla Gabriela. Jednotlivé díly dostaly děti vystřižené, lepily a kreslily už samostatně. Zvládly to všechny, dopomoc dospělých stačila jen minimální.




Děti dostaly vystřižené barevné pozadí A5 (barvu si vybraly samy), bílé šaty, a hlavu. Používám obyč barevné papíry z Lidlu. Křídla jsou z krajky pod dort, k dostání bývá za pár korun ve větších supermarketech v oddělené vaření a pečení, případně v lepších papírnictvích. Hvězdy jsou z nějakého předškoláckého "úkolového" sešitu. Kdybych je neměla, nejspíš bychom je nakresili zlatou nebo stříbrnou gelovkou, které doma mám na popisování dárků.




Tohle byl můj "vzor" jako předloha pro děti - u hromadného vyrábění v besídce se mi osvědčilo vyrábět se všemi jednu stejnou věc. Děti máme maličké a s volnějším zadáním si moc neví rady. Takže máme jedno společné zadání. Dál už ale děti nechávám, aby v rámci svých schopností pracovaly co nejsvobodněji a samostatně. Pomáháme spíš vedením. Mám k dispozici dospělého pomocníka a o obvykle bývá v besídce i někdo z rodičů, takže pomocných ruku bývá dostatek. Výtvory vznikají úžasné, nápadité a osobité. tentokrát byli andělé různě vybarvení, někteří poměrně kubističtí... Bylo to skvělé :) Tenhle fialový je naší T. (sdílím s jejím souhlasem).




Dopředu nikdy nevím, kolik dětí v neděli budu mít ve skupince (může jich být 8 nebo taky 20), a tak materiál připravuji do rezervy a doma ho pak někdy využijeme s našimi dětmi. Tentokrát byly obzvlášť nadšené a včera s chutí vyráběli další a další anděly.

Během vyrábění jsme si zpívali Zvěstování anděla Gabriela od Luďka Rejchrta. Jestli Rejchrtovy  písničky neznáte, vřele je doporučuju. Jsou jednoduché, zahratelné na klavír nebo kytaru, pro děti mají dobře zapamatovatelnou melodii a zároveň texty, které dávají smysl i dospělým (což se bohužel často o písních pro děti říct nedá). Zpěvník můžete pořídit třeba TADY, ale všimla jsem si, že je např. i v pražské městské knihovně.









Anděl vážný ("když nese tak důležité poselství") a anděl čtenář. 


Anděl pod střechou ("mami, může být andělům taky zima?") a jeden plačící, prý smutný, že někdy Pána Boha zlobíme.


T. vyrobila tátu a mámu převlečené za anděly. 


Fousatý a ušatý táta - anděl mě dojal :)

Doma jsme si taky trochu povídali o tom, jak to s těmi anděly vlastně je. Připomněli jsme si i další příběhy z Bible, kde se andělé a různí Boží poslové objevují. Detailněji se zatím na tohle téma nebavíme. Trochu se nám do toho plete hromadné převlékání za anděly a čerty, které vypukne zanedlouho. Naše děti vědí, že to je jen hra a jsou to převlečení lidé. Se skutečnými anděly a peklem jim to plést nechceme.

Pokud s dětmi rádi kreslíte a různě vyrábíte, zkuste tyhle jednoduché anděly. A může vám to posloužit jako východisko pro povídání nejen o Vánočním příběhu, ale i jako oslí můstek právě k Mikuláši. A o něm zase za pár dní :)







2 komentáře:

  1. Krásné! Díky za inspiraci! Chtěla bych poprosit o doporučení dobrých knih pro děti na toto téma. Doma máme dětskou bibli a tím to pomalu končí. Předem moc děkuji a přeji krásný advent :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Som velmi vdacna za tento novo vzniknuty blog. Skutocne nie je nikdy dost inspiracie v tejto oblasti "prace" s detmi. Tiez som ucila besiedku, ale teraz mam pauzu kvoli vlastnym malym detom (7,4,1r.). O Jezisovi a vobec krestanskom zivote si hovorime v roznych situaciach, ktore nastavaju pocas dna s detmi, ale taketo cielene, vopred pripravene aktivity, zial nerobime. Pre mna - mamu tvorilku - je zial najjednoduchsie po namahavom dni sadnut vecer k PC a oddychovat pri tvorivych blogoch ci DIY navodoch z pinterestu, kochat sa krasnymi interiermi (skoda vsak, ze oddych je iba pasivny a na realnu tvorivu aktivitu uz zda sa nemam sil). Co je vsak horsie, bije sa vo mne pocit, ze aj ja mam predsa pravo na oddych a na druhej strane vidim svoje deti vyrastat v tomto svete a je mi jasne, ze ak ich my nenaucime nasledovat Jezisa a mat s Nim realny vztah, svet ich nauci opak. Tym som chcela vyjadrit uznanie a vdacnost. Urcite ma to nakopne si s detmi sadnut a viac sa im duchovne venovat, co potrebuju nielen oni, ale aj ja - viac ako sol. Si vzorom, inspiraciou - len tak dalej. Vdaka. Lucia

    OdpovědětVymazat